Robert Fico vypovedá v NAKA, má byť za tým obvinenie exministra Žigu

12. schôdza Národnej rady SR Robert Fico. Foto: Martin Baumann/TASR

AKTUALIZOVANÉ Bývalý premiér Robert Fico dnes predpoludním dorazil do budovy Prezídia Policajného zboru v Bratislave. Nechcel prezradiť, v akej kauze bude vypovedať.

Bývalý premiér má podľa informácií, ktoré uviedli TV Noviny, vypovedať k obvineniu Petra Žigu. Na bývalého ministra hospodárstva podala trestné oznámenie niekdajšia štátna tajomníčka Monika Jankovská.

Podľa výpovede Jankovskej mal Žiga cez ňu ponúknuť úplatok 100-tisíc eur sudkyni Najvyššieho súdu Katarínej Pramukovej v staršom spore týkajúcom sa Vodného diela Gabčíkovo. 

Žigovi pohoršila aj výpoveď kajúcnika Bernarda Slobodníka, podľa ktorej mal Norbert Bödör platiť za to, aby vyšetrovanie podvodov s DPH obišlo Žigovu rodinu. Konkrétne Slobodník spomínal prípad Žigovho príbuzného.

Týmto spôsobom mal pomôcť istému Štefanovi Žigovi, ktorého spoločnosť sa vyskytovala v karuselových podvodoch, na čo sa prišlo v roku 2016 po rozsiahlej akcii NAKA zameranej proti tomuto druhu trestnej činnosti.

Fico sa ohradzuje

Exminister Žiga tieto informácie krátko na to poprel. Uviedol, že uvedená osoba je jeho vzdialený príbuzný, a vyjadril ochotu spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní.

„Nikdy som žiadne orgány činné v trestnom konaní neovplyvňoval, žiadne vyšetrovanie som neovplyvňoval, ani vo svoj prospech, ani v prospech žiadnych svojich príbuzných, ani nikoho iného,“ zdôraznil Žiga s tým, že nevie, kto, čo a kedy uviedol v rámci svedeckých výpovedí, a preto sa vraj nevie vyjadriť k podrobnostiam.

Peter Žiga bol ministrom počas vlády Smeru. Neskôr odišiel do strany Hlas, ktorú založil odídenci na čele s Petrom Pellegrinim. V súčasnosti je poslancom Národnej rady SR.

Predseda Smeru Robert Fico sa neskôr v tlačovej správe pre médiá dôrazne ohradil proti medializovaným informáciám a spájaniu strany Smer so spomínanými kauzami.

„Je zarážajúce, že akákoľvek hlúposť, akýkoľvek výmysel, s ktorým prichádzajú kajúcnici – udavači, aby si zachránili svoj zadok, je pre médiá dobrý na pošpinenie SMERu – sociálna demokracia,“ uviedol Fico. Vyzval, aby sa neodkláňala pozornosť od skutočných problémov Slovenska.


Ďalšie články