Vlhová zlato neobhájila: Je to sklamanie

Petra Vlhová Petra Vlhová Foto: TASR/AP

Zlato v obrovskom slalome na šampionáte získala Gutová-Behramiová. Shiffrinovej prvý titul majsterky sveta v obráku ušiel tesne o dve stotiny sekundy, bronz získala Liensbergerová. Vlhová skončila mimo najlepšej desiatky spolu s favoritkami Bassinovou a Gisinovou.

Ďalší zlý deň, ďalšie sklamanie pre našu šampiónku. Petra Vlhová na svahu talianskeho strediska Cortina d’Ampezzo obhajovala vo štvrtok titul majsterky sveta v obrovskom slalome. Prvú zlatú medailu získala pred dvomi rokmi vo švédskom Aare, keď na ňu nestačila ani bronzová Mikaela Shiffrinová, ktorá stratila 38 stotín sekundy. Vlhovej sa už podarilo na majstrovstvách obhájiť striebro v alpskej kombinácii.

Slovenská lyžiarka sa v aktuálnej sezóne dostala na pódium len dvakrát. Viac bodov získali v tejto disciplíne Svetového pohára obe konkurentky Mikaela Shiffrinová i Michelle Gisinová. Lepšie sa darilo i Tesse Worleyovej, Federice Brignoneovej, Lare Gutovej-Behramiovej, či Marte Bassinovej, ktorá sebavedomo mieri za ziskom malého krištáľového glóbusu. Elitná sedmička obráku nechýbala ani na štarte svetového šampionátu.

Prvé kolo bolo vyrovnané, Vlhová na 11. mieste

Prvé kolo prinieslo niekoľko prekvapení, ale aj sklamaní. Trať ovládla Shiffrinová s najlepším časom, Vlhová zaostala o 1,17 sekundy. Podaný výkon v jazde jej stačil na jedenástu priečku. „Nebolo to úplne ideálne, neurobila som výraznú chybu, ale od štartu až do cieľa sa to nazbieralo,“ povedala Vlhová pre ČT sport.

Hoci sa nedopustila chýb, v porovnaní s lepšie umiestnenými pretekárkami, menej púšťala lyže a horšie sa vysporiadala s terénnymi nerovnosťami, ktoré dokázali niektoré súperky využiť a vďaka nim zrýchliť. Ukážkovú plynulosť v oblúkoch a držanie línie predviedli okrem Shiffrinovej i prekvapenie obráku druhá Nina O’Brienová, tretia Gutová-Behramiová, ale i Katharina Liensbergerová, či Gisinová. Prvé kolo nevyšlo podľa predstáv Bassinovej a Brignoneovej, ktorá vypadla.

Vlhová zlato neobhájila, Gutová-Behramiová s treťou medailou

Trať druhého kola staval Vlhovej tréner Livio Magoni. „Postaví to tak, ako to mám rada. Budeme sa snažiť získať nejakú výhodu, ale druhé kolo bude náročné, lebo je to dlhý obrovský slalom,“ uviedla Vlhová po prvom kole pre ČT sport..

Sedem pretekárok nedokončilo v druhom kole obrovský slalom, medzi nimi sa ocitli aj šikovné lyžiarky Sara Hectorová a Meta Hrovatová. Vlhová predviedla v porovnaním s prvým kolom rýchlejšiu jazdu, v druhom kole deviatu najlepšiu, ale v celkovom hodnotení jej časy stačili len na 12. miesto. Vlhová tak naďalej zažíva mierny útlm oproti minulej sezóne, keď bola druhou najsilnejšou lyžiarkou v tejto disciplíne.

V obráku sa nedarilo ani adeptke na malý krištáľový glóbus Bassinovej, ktorá skončila na 13. priečke. Z elitnej päťky vypadla aj talentovaná Gisinová, ktorá po zaváhaniach na trati napokon neatakovala pódium a umiestnila sa ako jedenásta. Druhé miesto nedokázala ustáť ani O’Brienová, po niekoľkých chybách sa vzdialila od medaily.

Dramatické vyvrcholenie priniesol finálový súboj o titul majsterky sveta. Rozdiely medzi tromi najlepšími pretekárkami boli pod desať stotín sekundy. Gutová-Behramiová napokon získala v druhom kole svoju tretiu medailu na tohtoročných majstrovstvách, druhú zlatú. Predviedla veľmi riskantnú a agresívnu jazdu bez zaváhania. Striebornú Shiffrinovú porazila tesne o dve stotiny sekundy. Bronz si vyjazdila Liensbergerová.

„Samozrejme, že je to sklamanie. Určite som chcela podať lepší výkon, žiaľ, momentálne sa v obrovskom slalome cítim takto a takéto sú výsledky. V druhom kole som si verila, snažila som sa odovzdať všetko, čo mám v sebe. Teraz som v obrovskom slalome pozadu od najlepších, taký je šport,“ povedala Vlhová pre ČT sport.


Ďalšie články