Švédom chýba energia. Chcú nahodiť jadrový reaktor odstavený len v decembri

8392450785_e8fd29ce23_o Jadrová elektráreň Ringhals. Foto: Flickr.com

Švédsko možno spomalí svoje napredovanie na ceste k čo najnižšej ekologickej stope. Odstavovanie jadrových reaktorov totiž ukázalo, že štát jednoducho nedokáže naplniť súčasný dopyt po energiách.

Snaha o dodržiavanie ekologických štandardov dokáže veľmi skomplikovať každodenný život. Ukazuje to aj príbeh švédskej jadrovej elektrárne Ringhals. Po tom, čo na konci decembra severský štát odstavil aj druhý blok tohto zariadenia, sa nanešťastie ukázalo, že na území niet dostatok energií.

Štát musel z toho dôvodu hľadať alternatívne spôsoby na ich dovoz. Pomocnú ruku podali Nemecko a Poľsko, ktoré zo svojich fosílnych elektrární časť energií dodali. Stále to však nestačilo a strach nahnali Škandinávcom aj silné mrazy náročné pre infraštruktúru.

Odstaviť prevádzku museli aj väčšie podniky a médiá ľudí vyzvali, aby šetrili v spotrebe energií aj pri bežných úkonoch, ako je vysávanie. Vskutku bizarná situácia sa však časom možno zlepší.

Jadrový blok opäť spustiť, ekológia počká

Z niektorých politických kruhov sa totiž ozýva potreba návratu k predchádzajúcemu stavu. Švédska Liberálna strana pod vedením Nyamko Sabuniovej po niekoľkých týždňoch zlých skúseností opäť uvažuje nad obnovou prevádzky odstaveného jadrového bloku Ringhals 1. Toho istého, ktorého činnosť v decembri utlmili.

„Ak budeme pokračovať týmto spôsobom, dostaneme sa na úroveň rozvojových štátov. To nesmieme pripustiť,“ uviedla Sabuniová. Liberáli preto navrhli legislatívnu úpravu, ktorá by umožnila opätovné spustenie odstaveného prvého bloku.

Štátu nepomohlo ani spustenie fosílnej elektrárne Karlshamn. Dopyt po energiách stále stúpa a priamo úmerne s ním aj ceny. Doposiaľ sa na juhu štátu zvýšili niekoľkonásobne. Počasie, ako aj umiestnenie elektrární na iné palivo, totiž spôsobujú, že energie sa musia doviesť na veľkú diaľku.

Nezvyčajná zhoda

Riešenie problému je neodkladné a spojilo oba konce politického spektra. Návrh liberálov podporila aj strana Kresťanských demokratov. „Je to absolútne nevyhnutné, pretože vidíme, že v budúcnosti budeme potrebovať viac elektriny, nie menej,“ povedala predsedníčka strany Ebba Buschová.

Liberálna strana je súčasťou vládnej koalície vo švédskom parlamente. Či návrh podporia sociálni demokrati, Strana stredu a Zelení, zatiaľ nie je isté. Podpora kresťanských demokratov však napovedá, že ochotu rokovať má aj opozícia.

Aj keby legislatívna zmena parlamentom prešla, črtajú sa komplikácie. Opätovné sprevádzkovanie odstaveného reaktora potrvá. „Trvalo by to jeden až dva roky, napriek tomu je to najefektívnejšia a najrýchlejšia cesta, ako nahradiť chýbajúce zdroje elektriny, s ktorými si aktuálne juh Švédska nevie poradiť,“ uviedla Sabuniová.

Zástancovia jadra dlhodobo argumentujú tým, že práve tento spôsob výroby elektrickej energie patrí medzi najlepšie aj z environmentálneho hľadiska a jeho efektivita podľa ich mienky ďaleko prevyšuje negatíva, ktoré sú späté s bezpečnosťou prevádzky alebo skladovaním vyhoreného paliva.


Ďalšie články