Žiadne ďalšie obmedzenia. V Česku sa chcú spoľahnúť na uvedomelosť občanov

V Èesku pribudlo v stredu rekordných takmer 15.000 prípadov nákazy Praha počas opatrení proti COVID-19. Foto: TASR/AP

Pandemická situácia v Českej republike začína byť opäť alarmujúca. Vláda Andreja Babiša uvažuje, že uzavrie aj ďalšie okresy. Reštrikcie podľa ministerstva zdravotníctva nefungujú, keď sa nedodržiavajú. Vláda preto ďalšie obmedzenia nechce a pri dodržiavaní opatrení sa chce spoľahnúť na uvedomelý prístup ľudí.

Cheb, Sokolov a Trutnov sú najviac postihnuté regióny Česka. Dostať sa cez ich hranice bez kontroly negatívneho testu na COVID-19 nie je možné. Vláda trojicu okresov pre zlú pandemickú situáciu uzavrela a cesty, ktoré do nich vedú, stráži polícia.

Minister zdravotníctva Jan Blatný (za ANO) po rekordnom náraste nových covidových prípadov varoval, že do troch týždňov môže byť v celom Česku rovnako alarmujúca situácia ako v troch spomínaných regiónoch.

Hoci poslanecká Snemovňa, teda dolná komora českého parlamentu, minulý týždeň zamietla predĺženie núdzového stavu, o ktoré požiadala vláda Andreja Babiša (ANO), od pondelka (15.2.) núdzový stav pokračuje na ďalšie dva týždne. Žiadali si ho totiž šéfovia krajov (hajtmani), ktorých na to podľa Českého rozhlasu presvedčil minister zdravotníctva Blatný.

Situácia u našich západných susedov je skutočne vážna. Počas utorka (16.2.) pribudlo takmer 12 500 nakazených novým koronavírusom, čo je o 2200 viac ako pred týždňom a zároveň najviac od 8. januára.

Andrej Babiš. Foto: TASR/AP

Česku dochádzajú kapacity

V českých nemocniciach bolo podľa štatistík v utorok (16.2.) 6 171 pacientov s covidom. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) bolo k uvedenému dátumu 1 175 ľudí, na umelej pľúcnej ventilácii 584 ľudí a na umelom obehu 17 pacientov. Štatistiky sa navyše hodinu od hodiny menia k horšiemu. Na pľúcnej ventilácii je až 2 590 pacientov.

Obsadenosť kapacít COVID-19 pacientmi v českých nemocniciach k 17.2.2021. Zdroj: onemocneni-aktualne.mzcr.cz

V stredu (17.2.) popoludní bolo v Česku už len 151 voľných ARO + JIS lôžok pre covidových pacientov a voľné kapacity klesli na 14 percent. Český minister zdravotníctva pritom uviedol, že pri poklese na 10 percent kapacít bude zvažovať aktiváciu systému zahraničnej pomoci.

„Táto aktivácia má skôr symbolický význam. Niežeby som ju akokoľvek podceňoval, ale v ČR sú potrebné tisíce lôžok intenzívnej starostlivosti, nie desiatky alebo stovky, ktoré by mohli poskytnúť v zahraničí, ale keby sme sa dostali do takej situácie, že aj tieto lôžka budeme potrebovať, tak potom ich samozrejme využijeme,“ povedal Blatný na stredajšej tlačovke.

Slovensko už o pomoc zo zahraničia požiadalo. Vláda schválila návrh ministerstva zdravotníctva na aktiváciu mechanizmu civilnej ochrany Európskej únie. Na Slovensko by vďaka tomu mohlo prísť pomáhať desať lekárov a 25 sestier zo zahraničia.

Kapacity českých nemocníc sú podľa ministra Blatného vyčerpané. Trvá vysoká vyťaženosť i nedostatok personálu. Podľa šéfa českého rezortu zdravotníctva už nie je možné dodržiavať obvyklé štandardy starostlivosti a poskytovať zdravotnú starostlivosť všetkým, ktorí by ju potrebovali. V niektorých regiónoch Českej republiky je kapacita nemocníc prakticky vyčerpaná.

„Okrem preťažených nemocníc sú oblasti a nemocnice, do ktorých možno pacientov prevážať. Systém sa však ako celok blíži k limitom,“ varoval Blatný.

Tam, kde nemôžu nemocnice prijímať na svoje lôžka nových pacientov v rámci svojho kraja alebo okresu, požiadajú prostredníctvom svojho koordinátora Národný lôžkový dispečing, ktorý im zabezpečí prijatie, alebo oveľa častejšie prevoz pacienta, u ktorého je to možné, do iného zdravotníckeho zariadenia, aby sa im uvoľnilo lôžko.

Už žiadne ďalšie obmedzenia

Blatný pripustil uzavretie ďalších okresov, kde bude viac obmedzená mobilita, ale všetko záleží na vývoji situácie. Tá sa zdala byť ešte druhý februárový týždeň lepšia a keď poslanecká Snemovňa neschválila predĺženie núdzového stavu, začalo sa v Česku hovoriť o tom, že by začiatkom marca mohlo dôjsť k prvému uvoľňovaniu opatrení a otváraniu obchodov.

Prípadné otvorenie obchodov v Česku nie je podľa Blatného možné označovať ako rozvoľnenie opatrení. Ak sa otvoria, tak len za podmienok, ktoré budú brániť šíreniu vírusu. O tom, či k skorému otváraniu obchodov nakoniec skutočne dôjde, by mala vláda Andreja Babiša rozhodnúť v piatok.

Namiesto ďalších plošných reštrikcií Blatný navrhuje nechať ľudí, aby v boji s koronavírusom zvolili uvedomelý prístup. Práve na ten sa chce vláda najnovšie spoľahnúť. Podľa ministra totiž plošné opatrenia nemôžu fungovať, ak ich občania nedodržiavajú.

„Rokujeme s expertnými skupinami, opozíciou aj Snemovňou o tom, akým spôsobom dosiahnuť stabilizáciu situácie bez ďalších reštriktívnych opatrení. Jedinou možnosťou je spoľahnúť sa na to, že ľudia, ktorí môžu o sebe rozhodovať, sa rozhodnú správne,“ povedal Blatný na stredajšej tlačovke.


Ďalšie články