Mario Draghi predstavil program. Bude záchrancom či fackou talianskemu ľudu?

Mario Draghi Foto: TASR/AP

Mario Draghi dnes v Senáte predstavil svoj proeurópsky program s dôrazom na efektívny multilateralizmus, rýchlu vakcináciu a včasnú informovanosť obyvateľstva aj na posilnenie ekonomického rastu. Po prebiehajúcej debate sa bude hlasovať o dôvere jeho vlády pravdepodobne neskoro večer. Očakáva sa, že väčšina senátorov ho podporí a zajtra získa dôveru aj v Poslaneckej snemovni.

Nový taliansky premiér má v sebe niečo z Bidena, niečo z Merkelovej aj Macrona. V jednej veci sa však od nich diametrálne líši: nemá mandát z volieb. Taliani sa však v týchto dňoch tvária, akoby to nehralo rolu. Ide predsa o obrovské peniaze európskej pomoci, vyše 200 miliárd eur, ktorých sa stagnujúce Taliansko nevie dočkať.

„Jednota dnes nie je možnosťou, jednota je povinnosťou. Ale je to povinnosť vedená tým, čo nás všetkých určite spája: láska k Taliansku,“ vyhlásil dezignovaný premiér Mario Draghi v Senáte. Podpora jeho vlády sa vraj „nezakladá na politickej alchýmii, ale na duchu obety“.

Vo svojom programovom prejave Draghi vidí miesto Talianska v „ stále viac integrovanej Európskej únii, ktorá zabezpečí spoločný verejný rozpočet schopný podporiť krajiny v recesii“. Popri nespochybniteľnom používaní eura, ktoré pritom potenciálne najviac ohrozuje mimoriadne zadlžené Taliansko, zdôrazňuje „efektívny multilateralizmus“, euroatlantickú spoluprácu aj vzťahy s Organizáciou spojených národov. Prioritne sa chce venovať takmer všetkému – blízkym krajinám a oblastiam, ako sú Balkán, Stredomorie, Líbya a Afrika. Draghi sa snaží vyjsť v ústrety všetkým, aj to je súčasť jeho problematickej pozície.

Nový taliansky premiér Mario Draghi počas debaty na zasadnutí talianskeho Senátu v Ríme 17. februára 2021. Foto: TASR/AP

Keďže chce získať podporu od všetkých strán od národniara Salviniho po progresívneho ľavičiara Renziho, bývalý šéf Európskej centrálnej banky posiela aj ideologické odkazy, každému podľa jeho gusta. Povedal napríklad, že „národné štáty ostanú referenciou pre našich občanov, ale v oblastiach, v ktorých sú slabé, sa vzdávajú národnej suverenity, aby nadobudli zdieľanú suverenitu“. Podľa neho „bez Talianska niet Európy, ale mimo Európy je menej Talianska. Niet suverenity v osamotenosti“. Milovníci pátosu sa pri jeho slovách opakovane roztlieskali.

Super Mario, ako Draghiho volajú novinári, očakáva zlepšenie vzťahov s USA na čele s ich novým prezidentom Bidenom. Zároveň samozrejme chce „podporiť mechanizmy dialógu s Ruskou federáciou“, keďže so znepokojením sleduje, „čo sa deje v tejto a v ďalších krajinách, kde sú často porušované práva občanov“. S obavami vníma aj „zvyšovanie napätia v Ázii v okolí Číny.“

Rýchla vakcinácia a posilnenie ekonomického rastu

Premiér poverený zostavením vlády podčiarkol, že Taliansko bude mať 210 miliárd eur z Európskej únie, ktoré chce vynaložiť „na zlepšenie rastového potenciálu našej ekonomiky“. Predchádzajúca vláda na čele s Giuseppem Contem podľa Draghiho „už vykonala veľa práce na programe obnovy a odolnosti“. Preto treba „prehĺbiť a dokončiť prácu, ktorá by sa mala vrátane veľmi potrebných rokovaní s Európskou komisiou ukončiť do konca apríla.“

Zamestnanci sa majú čím skôr vrátiť k svojej práci, no tiež sa treba postarať o tých, ktorí trpia, pričom vláda uskutoční aj reformy, ale bude hlavne čeliť pandémii, pripomenul Mario Draghi senátorom, no do detailov nezašiel. Vyzdvihol tiež dôležitosť turizmu v krajine, aj – keďže zelená vlna ovplyvňuje aj taliansku politiku – zachovanie životného prostredia.

Dezignovaný predseda vlády plánuje tiež získať dostatočný počet vakcín a urýchlene a efektívne ich distribuovať. Súčasne sľúbil včasné informovanie občanov o zmenách nariadení v súvise s vývojom pandémie, keďže „vírus je nepriateľom všetkých“. Preto apeloval na „boj proti pandémii všetkými prostriedkami a na ochranu životov“.

Silné pre aj proti

Všeobecne sa očakáva, že bývalý šéf Európskej centrálnej banky dnes neskoro večer získa dôveru, lebo podporu mu sľúbila časť vlády aj opozície.

Líder sociálnych demokratov Nicola Zingaretti pochválil prejav v Senáte, ktorý ukázal, že „Taliansko je v dobrých rukách“. Expremiér Matteo Renzi povedal, že nie nadarmo spôsobil rozkol predošlej vlády začiatkom tohto roku, čo má dosvedčovať Draghiho prejav. Pozitívne sa vyjadril tiež líder najväčšej opozičnej strany Liga Matteo Salvini. Podľa neho je dnešok pre Taliansko pekný a významný deň: „ Je popolcová streda, začiatok pôstu, a pôst pre Talianov trval už dlho. Snáď sme v roku obnovy, znovuzrodenia života.“ Salvini pritom s podporou Draghiho riskuje najviac. V niečom totiž protirečí sebe samému, pred voličmi to však bude zakrývať a médiá mu budú nateraz pomáhať.

Rozdelené je doteraz vládnuce Hnutie Päť hviezd, ktoré síce v minulotýždňovom vnútrostraníckom hlasovaní podporilo Draghiho, ale len 59 percentami. Super Maria odmietajú opoziční Bratia Talianska.

Tvorbu novej vlády mnohí komentátori nešetrili. Podľa niektorých prezident Sergio Mattarella „splodil najneprimeranejšiu vládu v histórii republiky“ a „dal facku talianskemu ľudu“, pričom Salvini „zhrešil vo svojej naivite“. Občania totiž mali „svätosväté právo ísť voliť“. Namiesto toho im hlava štátu zvrchu nadelila vládu za pomoci „mediálnej kampane, ktorá najnovšieho premiéra zbožštila,“ hnevá sa napríklad publicista Paolo Deotto. Dodal, že s príchodom „Supermana Draghiho sa začal hysterický závod o súhlas“. Čuduje, „prečo sa Draghi vo svojom veku a so skvelou kariérou za sebou podujal na túto špinavú hru?“

Najsilnejšia výtka voči Draghimu je vlastne obavou z vlády finančnej oligarchie. Draghi je úspešný bankár, s kontaktmi na všetkých silných globálnych hráčov a jeho menovanie do funkcie má viaceré mocenské súvislosti. Nejde len o vyše 200 miliárd pomoci z EÚ, ale aj očakávania bánk a tiež budúcnosť eura, keď by prípadná kríza po skončení pandémie otriasla dôverou v európske inštitúcie. „Draghi nie je záchrancom vlasti, ale konkurzným správcom, ktorého vymenovali veľké globalizované, špekulatívne financie na likvidáciu Talianska ako nezávislého a zvrchovaného národného štátu,“ napísal Magdi Cristiano Allam, známy novinár a konvertita z islamu na katolicizmus, ktorého pokrstil pápež Benedikt XVI. Navyše nominovaní ministri naprieč politickým spektrom podľa neho vymazali ideologickú i politickú identitu medzi pravicou, stredom a ľavicou.

Niečo na tom bude. Program, ktorý dnes predstavil Draghi, sa snaží vyhovieť všetkým, bez ohľadu na vnútorné rozpory, priorít je toľko, až to ruší význam tohto slova. Takto nejako vyzerá smrť politiky.


Ďalšie články