Svet je plný zlých ľudí a Rudi Rus si z toho nemôže robiť žarty

Rudi Foto: Rudi Rus/FB

Slovíčko ku kauze Rudiho Rusa, ktorý dostal trest od RTVS za status na facebooku.

Metalová hudba ma míňa a nič sa na tom nezmení. Ale metalistom musím uznať jednu vec. Všetky tie módne subžánriky ako grunge sa kdesi vyparili, poslucháči zostarli s interpretmi, ale metal je stále mladý. Tých fanúšikov nie je veľa, aspoň si myslím, ale zjavne tvoria organizmus, čuduj sa svete, reprodukujú sa. Metal tým zrejme historicky porazil aj punk. (Ten skončil skôr ako jeho pobratim socializmus, na ten istý neduh.)

Pre nás ostatných to veľa neznamená, ale metalistom treba uznať miesto na slnku, tie ich decibely niekde strpieť.

Aj keď ktovie, metalisti to možno budú mať čoraz ťažšie, pozrite sa na príklad Rudiho Rusa. Rus nemá zrovna metalový zjav, hrá buržoázny tenis, rád počúva Milana Lasicu a číta Františka Šebeja, na Rádiu FM tvorí reláciu Headbanger_FM.

Nuž a na faceboku svojej relácie si dovolil napísať toto:

„Antichrist Superstar Marilyn Manson nie je obyčajný chlapík odvedľa, empatický, citlivý, milujúci a bezproblémový partner a spolunažívanie s ním je extrémne náročné a vyčerpávajúce.

Božemôj, čo šokujúce sa ešte v roku 2021 dozvieme?!“ 

Celé je to samozrejme irónia, čo tuší každý, kto niekedy videl fotku toho pomäteného exota s umeleckým menom, zloženého z krstného mena Kennedyho frajerky a priezviska sériového vraha. Rus reagoval na správy, ako sa viaceré ženy sťažovali na Mansonove správanie, sexuálne zneužívanie a ktovie čo ešte. Americká polícia koná, štát funguje. Ale možno si v takejto veci dovoliť ironickú poznámku s dvomi výkričníkmi a dvomi otáznikmi?

Pre tých, čo nemali tú česť: Marilyn Manson. Foto: wikimedia

Metalisti kedysi zvykli robiť na koncertoch divadlo, dosť často dosť nevkusné. Ozzy Osbourne vraj kedysi odhryzol nejakému netopierovi hlavu, Alice Cooper má legendu, nie celkom pravdivú, ale o to viac obľúbenú, ako odhryzol hlavu sliepke. Niektorí metalisti si zvykli maľovať tváre, ich móda.. to už je téma pre psychoanalytika.

Ale môže si dovoliť moderátor metalovej relácie iróniu? Podľa Michaely Žurekovej v denníku Sme, a zjavne aj rozhodnutia RTVS sa zdá, že nie. Ba že sa dopustil ešte väčšieho hriechu. K ženám Marilyna Mansona pristupoval ako k dospelým jedincom, pretože mali tušiť, čo je ten magor zač.

A to je škandál! Manson je úbožiak a chrapúň, zhodneme sa, ale ak to všetci vidia, prečo to nevideli jeho partnerky?

Táto epizóda opisuje základnú pascu libertínstva. Hranice sú zlé, zákazy ešte horšie, morálka je konštrukt moci, úplným zločinom je predpokladať, že nejaké hodnoty sú nadradené iným, ale keď sa podľa tejto osvietenej logiky správajú naivné dievčatá, má nás prekvapiť, že to prináša dôsledky?!

Nie je náhodou problém už trochu skôr? A nie je to náhodou tak, že práve na to Rudi Rus upozornil?

Nie, ak máte ideologické okuliare, ako napríklad redaktorka Sme. Ochrancovia mravnosti začali písať sťažnosti a Rus za to dostal mesačnú stopku, trest.

Rus pritom nespochybnil trestnosť Mansonovho správania, spochybnil len to, že to niekoho môže prekvapiť. Že človek ako Manson, ktorý sa hýbe na pomedzí satanizmu, nihilizmu a prapodivnej ezoteriky, vo svete tanečníc a porna, že sa môže správať tak, ako vyzerá a podľa toho, čomu verí.

Poviem vám, v tomto labyrinte je aj jedno naozajstné prekvapenie. Metalistov nepoznám veľa, ale tých, čo poznám, sú až neuveriteľne jemné takmer útlocitné povahy. Rudi Rus je toho príkladom, jemný muž podľa anglického vzoru.

Úplne iné spôsoby, ako napísal aj Štefan Chrappa, zato mali ochrancovia mravnosti z woke-úderky. Najmä tí anonymní.

Rudimu Rusovi by som želal, aby nejaký poriadny metalista o ňom napísal pesničku. Ponúkam názov – Rusofób.


Ďalšie články