Na Slovensko zrejme prídu zahraniční lekári. Rezort priznal veľký problém

Poľská pomoc pri testovaní. Foto: Martin Baumann/TASR Poľská pomoc pri testovaní. Foto: Martin Baumann/TASR

Príchod zahraničných zdravotníkov na Slovensko pre nezvládnutú pandemickú situáciu začína nadobúdať reálne kontúry. Podľa predstáv kompetentných by malo ísť zatiaľ o 35 ľudí. Naša krajina by sa tak pridala k štátom ako Portugalsko či Taliansko, ktoré si s pandémiou sami neporadili.

Na Slovensko by mohlo prísť pomáhať desať lekárov a 25 sestier zo zahraničia. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v rámci zhoršujúcej sa pandemickej situácie požiadalo vládu o aktiváciu mechanizmu civilnej ochrany Európskej únie. Návrh na stredajšom rokovaní schválila vláda.

Zdravotníci by mali poskytnúť starostlivosť o pacientov s ochorením COVID-19 na lôžkach oddelení anesteziológie a intenzívnej medicíny alebo jednotiek intenzívnej starostlivosti. V prípade zhoršenia situácie ministerstvo očakáva zvýšenie počtu zahraničných zdravotníkov.

„Pobyt zahraničných tímov, ktoré by prišli na územie Slovenskej republiky poskytovať zdravotnú starostlivosť, by bol len po dobu nevyhnutnú na dosiahnutie cieľa, predbežne očakávame, že dĺžka by bola jeden mesiac,“ uvádza rezort zdravotníctva v materiáli.

Nie každý sa dá nahradiť

MZ by malo po dohode s ministerstvom vnútra určiť pracoviská ústavnej zdravotnej starostlivosti, na ktorých by zahraničné tímy lekárov a sestier mohli poskytovať zdravotnú starostlivosť pacientom s ochorením COVID-19.

Ministerstvo zabezpečí materiálno-technické požiadavky vrátane osobných ochranných pracovných prostriedkov pre členov zahraničného tímu. Deklaruje, že pre nich zabezpečí aj ubytovanie a administratívnu pomoc.

Viacerí odborníci a takisto aj rezort zdravotníctva dlhodobo upozorňujú, že najväčším problémom v zápase s ochorením COVID-19 je práve chýbajúci personál, ktorého povaha práce je vysoko odborná a nie je možné nahradiť ho napríklad ambulantnými lekármi.

Rezort priznáva problém

„Počet pacientov, ktorí si vyžadujú intenzívnu formu zdravotnej starostlivosti je kritický, pričom existuje dôvodná obava, že v prípade ďalšieho nárastu počtu hospitalizovaných, predovšetkým na najnáročnejších lôžkach, sa môže výrazne obmedziť poskytovanie zdravotnej starostlivosti z dôvodu nedostatku kvalifikovaného personálu,“ vysvetlil rezort.

Za utorok bolo na Slovensku potvrdených ďalších 105 úmrtí na COVID-19 a PCR testy odhalili takmer 3 168 ďalších nových infikovaných. Počet hospitalizovaných pacientov je 3 835, na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa nachádza 285 ľudí a 323 pacientov potrebuje pomoc umelej pľúcnej ventilácie.

Pomoc zo zahraničia pre nezvládnutú pandemickú situáciu nie je na starom kontinente novinkou. Už na jar minulého roka Taliansko posielalo svojich ťažko chorých obyvateľov do Nemecka. Naposledy potrebovali podať pomocnú ruku Portugalci, ktorých pacientov prijalo Rakúsko a Nemecko na Pyrenejský polostrov poslalo armádne lietadlá s medicínskym vybavením a lekármi.

(tasr/ste)


Ďalšie články