Kollár odchádza zo strany aj koalície. Už nie je Matovičovým poslancom

Miroslav Kollár Miroslav Kollár. Foto Dano Veselský/TASR

AKTUALIZOVANÉ Primátor Hlohovca a poslanec zvolený za stranu Za ľudí končí ako poslanec vládnej koalície a odchádza z poslaneckého klubu Za ľudí. Oznámil to v stredu ráno na svojom oficiálnom facebookovom profile. Podľa predsedníčky strany Za ľudí Veroniky Remišovej Kollár sklamal dôveru voličov. Podpredsedníčka strany Jana Žitňanská odchodu Kollára z koalície i strany rozumie.

Parlamentnú koalíciu predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO) opustil poslanec a primátor mesta Hlohovec Miroslav Kollár, ktorý sa viackrát kriticky vyjadril na adresu vlády kvôli opatreniam prijímaným v snahe zvrátiť rastúci trend pandémie.

„Končím, oddnes už nie som poslancom premiéra Igora Matoviča,“ oznámil Kollár na sociálnej sieti v pomerne rozsiahlom statuse.

Nejde o úplne nečakaný krok, poslanec Kollár sa už dlhšie správal pomerne nezávisle a odmietal niektoré vynútené prejavy lojality voči vláde.

Poslednou kvapkou bol však vecný problém. Kollár pripomenul, že práve hlohovecký okres bol niekoľko týždňov najhorším covidovým okresom na Slovensku, ale orgány štátu, zodpovedné za verejné zdravie a krízové riadenie v území, nerobili podľa neho v podstate žiadne opatrenia.

„My, mestá a obce v okrese, štyri víkendy v kuse testujeme. Z 2,23 percenta pozitívnych sme sa v meste dostali na 0,96 percenta. A chystáme sa aj piaty. Nie preto, že by to bolo efektívne riešenie dnešnej epidemickej situácie, ale preto, že vláda síce občanom uložila povinnosť preukazovať sa testom, nezabezpečila však testovacie kapacity, kde by sa ľudia mohli otestovať,“ uviedol Kollár.

KONČÍM. ODDNES UŽ NIE SOM POSLANCOM PREMIÉRA IGORA MATOVIČA Som primátor okresného mesta, v okrese, ktorý bol…

Uverejnil používateľ Miro Kollar Utorok 16. februára 2021


Opatrenia nefungujú

Primátor Hlohovca otvoril aj otázku ekonomickej efektivity. Ako píše, cena testovania nakazených pomocou antigénových testov sa v prípade odhalenia 62 pozitívnych prípadov v hlohoveckom okrese minulý víkend vyšplhala na vyše 1 000 eur na jednu osobu, keďže víkendová prevádzka tamojších odberových miest stála okres dovedna 65-tisíc eur.

„Opatrenia, ktoré prijíma vláda, nefungujú. Ale sebareflexia neprichádza žiadna. Mesiace sa snažím na chyby v manažmente pandémie upozorňovať. Ako poslanec tejto vládnej koalície a zároveň ako človek zdola, z praxe. Najprv interne, ale keď sa nič nedeje, kričím nahlas. Márne. V čase zúriacej pandémie koaličná rada namiesto covidu riešila ‚zobrané spisyʻ mediálnych či fejsbúkových útokov na vládu. Jasné, že som v tejto absurdnej buchli premiantom. 21-krát som vraj zhrešil,“ píše Kollár.

Celkovo 21-krát zhrešiť mal hlohovecký primátor tým, že si dovolil kritizovať kroky kabinetu Igora Matoviča. Ako Kollár ďalej dodáva, nechce byť lídrom v nadávaní na vlastnú vládu, ale odmietať vyvodiť politickú zodpovednosť preto, lebo sa môže vrátiť „HlasoSmer“, ako to tvrdí Matovič, je podľa neho falošný argument.

Dávnejšie nezhody

Kollár sa dostal do strany Za ľudí ako primátor Hlohovca a sympatizant bývalého prezidenta Andreja Kisku. Keď po vlaňajších februárových voľbách vstúpila strana do vlády Igora Matoviča, odmietol podpísať koaličnú zmluvu, na ktorú vyzval Matovič všetkých poslancov vládnej koalície. Kollár svoj postoj zdôvodnil logicky, navyše sa politicky šikovne vymedzil voči nezvyklým predstavám nového premiéra. Tak trochu tým zahanbil svoju stranu, aj ďalších kolegov, ktorí sa napriek nesúhlasu s takýmto vynúteným krokom, na podobný krok neodvážili. Ako povedal, je úplne dostatočné, keď koaličnú zmluvu podpísali predstavitelia strán.

Po odchode Andreja Kisku z vedenia strany Za ľudí kandidoval za jej predsedu. Zo súboja vyšla víťazne Veronika Remišová, ktorá získala v strane oproti nemu dvojnásobnú podporu. Napätie medzi nimi naznačovala pôvodná neochota Remišovej zaradiť Kollára aspoň do predsedníctva strany.

Remišová prezentovala stredové ambície strany, Kollár skôr reprezentoval liberálnejšie krídlo, za čo sa tešil zvýšenej pozornosti a podpore v liberálnych médiách.

Reakcia predsedníctva strany

Predsedníčka strany Za ľudí v reakcii na odchod Kollára zo strany uviedla, že ju tento jeho krok mrzí. Dodala však, že hlohovecký primátor v parlamente sklamal voličov.

„Strana Za ľudí má stále rovnaké hodnoty a program, ktorý presadzuje a Miroslav Kollár mal tento mandát od našich voličov, ktorých sklamal,“ uviedla v stanovisku Remišová.

Podľa Remišovej je škoda, že sa Kollár vzdal možnosti „meniť aspoň niektoré veci k lepšiemu“. „Byť nezávislým poslancom a nemať zodpovednosť za krajinu je postavenie síce pohodlné, ale zbytočné. Strana Za ľudí je stranou, ktorá plní sľuby, ktoré dala svojim voličom, a budeme pokračovať v zápase za spravodlivé, férové a prosperujúce Slovensko,“ doplnila šéfka strany Za ľudí.

Šéfka poslaneckého klubu Za ľudí a podpredsedníčka strany Jana Žitňanská uviedla, že odchodu Kollára z koalície i strany rozumie. „Je mi ľúto, že Miro Kollár dnes vystúpil zo strany a tiež poslaneckého klubu Za ľudí. Ale aj mu rozumiem. Na rozdiel od nás mnohých on od začiatku pandémie musel byť tým, ktorý ako primátor musel zabezpečovať pokyny zhora, pričom často boli jemne povedané zmätočné. Každý má ten svoj pomyselný pohár trpezlivosti iný, ale žiadny nie je bezodný,“ uviedla.

Žitňanská dodala, že strana Za ľudí a koalícia sa môžu spoľahnúť na to, že Kollár bude spolu s koaličnými poslancami aj naďalej hlasovať za zmysluplné zákony aj napriek vystúpeniu zo strany.

O odchode Kollára z vládnej koalície sa špekulovalo už v závere minulého roka, keď kritizoval protipandemické opatrenia vlády. Postupne, azda aj pod jeho vplyvom, sa strana Za ľudí a jej predsedníčka Remišová začali vymedzovať proti protipandemickej politike Matoviča a hnutia OĽaNO.

Vyvodenie zodpovednosti

Kollár pri zdôvodňovaní svojho dnešného kroku napísal: „V každej demokratickej európskej krajine by v takejto situácii mal odstúpiť minimálne minister zdravotníctva. A v našom konkrétnom prípade by mal vyvodiť osobnú zodpovednosť aj premiér Igor Matovič. On nesie hlavnú politickú aj osobnú zodpovednosť za podobu protipandemických opatrení, za ich nekoncepčnosť, nedôslednosť, zlé načasovanie, chaos, aj za nedôveru verejnosti v prijímané opatrenia. Za absurdnú zamilovanosť do celoplošného testovania.“

Kollárovo vyjadrenie prichádza pár hodín po tom, ako prezidentka republiky Zuzana Čaputová po rokovaní s odborníkmi vyhlásila, že situácia je naozaj vážna a je nevyhnutné zreflektovať aktuálny vývoj. „Je potrebná zmena štýlu vládnutia,“ povedala včera prezidentka.

Kollár je prvý poslanec vládnej koalície, ktorý opúšťa jej rady. Prednedávnom bol z klubu OĽaNO vytlačený tiež poslanec Martin Čepček, ten však svoje ďalšie pôsobenie neoznačil podobne ako Kollár, koalícia má však napriek tomu po dnešku o dvoch poslancov menej, aktuálne 93.

„Neriešim v tejto chvíli moju politickú budúcnosť. Prestup do nejakej inej strany ani nebol primárne dôvodom môjho odchodu. Ak to bude moje prvé a posledné volebné obdobie v parlamente, tak to tak bude. Ak sa v budúcnosti nájde priestor, kde to bude dávať zmysel, nevylučujem, ale v tejto chvíli nevediem aktívnu komunikáciu, kam by som zajtra, pozajtra prestúpil,“ reaguje na svoj odchod Miroslov Kollár. Zároveň si nevie predstaviť spoluprácu s ostatnými nezaradenými poslancami.


Ďalšie články