Denné povzbudenie: Dobro sa deje v tichosti

andraz-lazic-64sgR8HV_68-unsplash Ilustračný obrázok. Foto: unsplash/Andraz Lazic

Dnes už sme si zvykli na obmedzenia, zvykli sme si na menej aktivít, menej príležitostí, menej stretnutí s ľuďmi. Práve obdobie, ako je toto, môže veľmi účinne preveriť naše skutočné motívy a postoje srdca, pretože väčšina z toho, čo robíme, sa deje za zatvorenými dverami.

A tak naša snaha zapáčiť sa, snaha o popularitu, sebaprezentáciu a získavanie kreditov u ľudí bola obmedzená len na pohľad tých, ktorým vždy mali patriť – našim rodinám a Bohu.

„Keď sa však ty postíš, natri si hlavu olejom a tvár si umy,  aby nie ľudia videli, že sa postíš, ale tvoj Otec, ktorý je v skrytosti. A tvoj Otec, ktorý vidí aj to, čo je v skrytosti, ti odplatí.“  

Mt 6, 17 – 18

Je to niečo v nás ľuďoch, čo nás núti správať sa tak, aby sme vyzerali pred druhými ľuďmi dobre. Nie je pre nás prirodzené dovoliť ľuďom, aby hneď na prvom stretnutí poznali všetky naše slabosti a zlyhania, slabé stránky a slepé miesta, naše hriechy – možno preto, lebo si myslíme, že by nás prestali mať radi. Chcem tým povedať, že na svetle, keď nás je vidieť, pred ľuďmi, ktorí nás veľmi nepoznajú, ešte vieme vyzerať dobre, vieme zahrať formu, ukázať ideál o nás. Som presvedčený, že aj úprimne – bez úmyslu niekoho klamať, bez úmyslu pretvarovať sa. 

A nám sa to páči – my ľudia sme takí. Páči sa nám byť ocenení, páči sa nám, keď nás ľudia chvália, keď si nás všimnú, keď nás obdivujú.

Ak ale v takomto prostredí – medzi ľuďmi, ktorí nás nepoznajú do hĺbky, ktorí vidia iba to, čo chceme, aby videli – ak v takomto prostredí budeme žiť dlhšiu dobu, môže sa stať, že tomuto ideálu o nás uveríme aj my sami. 

Vtedy sa mnoho našich postojov a skutočných motívov srdca ukáže až v momente, keď sa nikto nebude pozerať.

Víťazné zbrane týchto dní sú teda modlitba a tichá služba. Modlitba v skrytosti a nenápadné skutky lásky prejavené tým najbližším. To je presne to, čo môžeme robiť doma, vtedy, keď nás nikto nevidí. Využi tak dnešok na úprimnú a jednoduchú modlitbu a nenápadné skutky lásky – pomôž s prípravou jedla, uprac doma, povedz rodičom, že ich máš rád, zatelefonuj starým rodičom, zavolaj priateľovi, ktorý možno prežíva ťažké obdobie, povzbuď svojich spolužiakov…

Dnes skutočne len veľmi krátka myšlienka na záver. A to táto: Dobro sa deje v tichosti.

Denné povzbudenia môžete počúvať ako podcasty na stránke denníka Štandard, cez služby Spotify, Apple Podcast či Google Podcast.

Ďalšie články