Prieskum pre Štandard: Ktorým vakcínam veria Slováci viac, Sputniku alebo západným?

03-kolkoludi_sputnik

Podľa výsledkov exkluzívneho prieskumu pre Štandard dopadla najhoršie čínska vakcína. Najväčšia časť opýtaných, o vakcínach nerozmýšľa politicky.

Keď sa spýtali na ruskú vakcínu Sputnik Igora Matoviča na samite v Krakove, odpovedal: „Môj názor je veľmi blízky postoju Viktora Orbána. Ochrana zdravia a životov nemôže byť spájaná s geopolitkou, vírus si nevyberá západ a východ… našou povinnosťou je zabezpečiť bezpečnú vakcínu bez ohľadu na to, odkiaľ pochádza.“

Vakcinácia vyvoláva rôzne medzinárodné porovnávania a najmä vysoké očakávania spojené s koncom pandémie. Niektorí lekári, napríklad Peter Visolajský, upozorňujú, že je lepšie, ak je populácia zaočkovaná viacerými odlišnými vakcínami.

Keďže ide o ruskú vakcínu, téma sa dotýka aj politiky. Prvý štát, ktorý umožnil očkovanie Sputnikom na svojom území, bolo Maďarsko. Orbán za to čelil výsmechu a ironickým poznámkam. Situácia sa rýchlo zmenila potom, ako časopis Lancet publikoval štúdiu o vyše 90-percentnej účinnosti ruskej vakcíny. Nemecko a ďalšie západné krajiny následne pripustili používanie Sputniku na svojom území.

Čo si teda o rôznych vakcínach myslia Slováci?

Štandard zisťoval odpoveď na túto otázku, v telefonickom prieskume sme respondentom položili otázku: Ak by to bolo na vás, akú vakcínu by ste si vybrali?

Otázku sme koncipovali ako uzavretú, opýtaným sme dali možnosť vybrať si jednu z ponúknutých odpovedí: (a) je mi to jedno, verím všetkým úradne schváleným vakcínam, (b) vybral/a by som si novú mRNA vakcínu zo Západu od firiem Pfizer alebo Moderna, (c) vybral/a by som si klasickú vakcínu zo Západu od dodávateľa AstraZeneca z Oxfordu, (d) vybral/a by som si klasickú vakcínu z Ruska, Sputnik, (e) vybral/a by som si čínsku vakcínu Sinopharm, (f) nedám sa očkovať, (g) neviem alebo nechcem na otázku odpovedať.

Najviac opýtaných – 28,6 percenta – odpovedalo, že im je to jedno a veria všetkým úradne schváleným vakcínam. 22,6 percenta opýtaných odpovedalo, že sa nechce očkovať.

Zaujímavo sa respondenti rozdelili medzi jednotlivými vakcínami.

Najviac z nich, 16,7 percenta, preferuje ruský Sputnik, v poradí za ruskou vakcínou sú nové mRNA vakcíny od firiem Pfizer/BioNTech a Moderna, ktoré preferuje 13,3 percenta. O poznanie horšie dopadla klasickým spôsobom funkčná západná vakcína z Oxfordu od firmy AstraZeneca, ktorú preferuje 5,3 percenta a úplne nedôveryhodná je medzi Slovákmi čínska vakcína Sinopharm, ktorú si vybralo len 0,4 percenta oslovených.

Prieskum verejnej mienky tiež ukázal, že opäť kleslo percento opýtaných, ktorí sa nechcú dať očkovať. V januárovom prieskume odmietlo očkovanie 24,3 percenta, vo februárovom 22,6 percenta opýtaných.

Prieskum verejnej mienky sa realizoval v dňoch od 8. až 12. februára tohto roku formou telefonických rozhovorov na reprezentatívnej vzorke 1 000 respondentov. Prieskum pre Štandard realizovala spoločnosť CreditCall pod svojou obchodnou značkou Wake Up. Ak vás zaujíma metodika prieskumu, prečítajte si rozhovor s Jurajom Baloghom z Credit Call.  


Ďalšie články