Sčítanie obyvateľov sprevádzajú útoky, tvrdia katolícki biskupi, evanjelický biskup sa pridáva

Svinický farár Š. Beèaver zomrel za vojny, keï sa ujal chorých vojakov Ilustračný záber. Foto: František Iván/TASR

Katolícki biskupi so znepokojením vnímajú, ako sa sčítanie obyvateľov stáva nástrojom politického boja a kampane namierenej proti cirkvi. Zhodli sa na tom počas utorkového online plenárneho zasadnutia Konferencie biskupov Slovenska. Súhlasí s nimi aj evanjelický biskup Ján Hroboň.

„História poskytuje nemálo príkladov, keď sa sčítania stali obeťou politických záujmov, ktorým realita nevyhovovala. Žiaľ, situácia ukazuje, že takéto spôsoby manipulácie nepatria len do minulosti,“ uviedla v stanovisku Konferencia biskupov Slovenska (KBS).

Vyzývať ľudí, aby sa k svojmu vierovyznaniu neprihlásili, je podľa katolíckych biskupov nielen prejavom intolerancie voči náboženstvu, formou útoku na náboženskú slobodu, ale aj zámerným úsilím o znehodnotenie sčítania.

„Ak takúto iniciatívu vyvíjajú a investujú do nej súkromné osoby, ako bolo možné vnímať v uplynulých týždňoch, je to zvláštne. Ak sa však ukáže, že s tým prichádza aj jedna z vládnych strán, ba využíva na tento účel silu médií, smeruje to k popretiu zmyslu samotného sčítania,“ uviedli v stanovisku katolícki duchovní.

Ľahšie kopnúť si do cirkvi

S vyjadrením KBS súhlasí evanjelický biskup Ján Hroboň, ktorý pre Štandard uviedol, že sčítanie obyvateľstva je vecou štatistickou, informatívnou, ale vďaka kampani namierenej proti cirkvám sa z nej podľa neho robí záležitosť ideologická. „To je neakceptovateľné, skutočne za čiarou,“ tvrdí Hroboň.

Tvrdenie, že to, čo sa nedá cirkvám, sa ušetrí pre školstvo, zdravotníctvo a podobne, ako tvrdia zodpovední, je podľa evanjelického biskupa obyčajnou demagógiou. Pripomína pritom, že cirkevné školstvo alebo zariadenia sociálnych služieb či charita sú pre všetkých, nielen pre veriacich.

„Zrejme je aj ľahšie si kopnúť do cirkvi ako do iných inštitúcií, keď sa to dnes stáva trendom. Skúsili by ste si takto kopnúť napríklad do Združenia miest a obcí Slovenska. To by boli v médiách iné ‚fofryʻ,“ povedal Hroboň pre Štandard. Na vysvetlenie, mestá a dediny sa na Slovensku financujú podľa počtu obyvateľov.

Sčítanie ako prostriedok politickej kampane?

KBS v stanovisku k sčítavaniu ľudu ďalej tvrdí, že by bolo nepredstaviteľné, ak by sa niekto pokúsil presviedčať príslušníkov národnostných menšín, nech sa neprihlásia k svojej národnosti, aby sa tak znížili príspevky na ich podporu. „V prípade príslušnosti k vierovyznaniu sa to však bez váhania robí. Keď sa sčítanie stane prostriedkom politickej kampane a šírenia animozity voči cirkvám, jeho výsledky nebudú mať výpovednú hodnotu,“ poznamenala KBS.

Sčítanie obyvateľov, ktoré sa na Slovensku rozbehlo od pondelka 15. februára, je prvýkrát v histórii založené na kombinácii už existujúcich údajov s údajmi od obyvateľov a je plne elektronické. Obyvateľ sa sčíta sám. Elektronické sčítanie samovyplnením formulára potrvá do 31. marca na stránke scitanie.sk. Asistované sčítanie bude od apríla do konca októbra.

So spôsobom uskutočňovaného sčítavania ľudu Hroboň súhlasí. „Je to v poriadku. Cirkev sa rýchlo učí pracovať s najmodernejšími technológiami. Problém vidím akurát v tom, že pomerne silná skupina členov našej cirkvi [Evanjelickej augsburgského vyznania na Slovensku] vzhľadom na svoj vek bude mať asi problém si poradiť s vyplňovaním elektronického formuláru, ale preto je tu asistované sčítanie. Ale bez ohľadu na to, je to výzva, aby technicky zdatnejší pomohli tým menej zdatným. V cirkvi by toto ale nemal byť vôbec problém,“ dodal biskup.

(tasr, top)


Ďalšie články