Situácia je dnes omnoho horšia, vravia ministri

Na Slovensku opä platí núdzový stav, zatia¾ na 45 dní Ilustračná fotografia. Foto: Pavel Neubauer/TASR.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) nepochybuje o opodstatnení schválenia nového núdzového stavu. Situáciu označil za omnoho horšiu ako predtým, keď sa zavádzal pred 45 dňami. Uviedol to v stredu pred rokovaním vlády. Minister práce Milan Krajniak zas uviedol, že núdzový stav bude vláda predlžovať dovtedy, kým to bude potrebné.

Jaroslav Naď (OľaNO) poukázal na situáciu v susedných krajinách, ako je Česko a Maďarsko, či vo Francúzsku alebo v Španielsku. „Netvárme sa, že sme iní,“ povedal minister. Ako doplnil, o tejto otázke budú debatovať na vláde a je presvedčený, že nájdu nejakú dohodu.

Testovanie v prevádzkach

Naď si vie predstaviť, že o ďalšie antigénové testovanie ľudí na ochorenie COVID-19 by sa postarali podnikatelia a základné prevádzky. Ako príklad uviedol, že školstvo by sa postaralo o testovanie v školách. „My by sme im pomohli s antigénovými testami aj s logistikou,“ priblížil šéf rezortu obrany. Zároveň dodal, že pokiaľ sa osvedčí testovanie, tak by to chceli zaviesť sektorovo. Podľa Naďa by skôr mali hľadať systémové riešenie ako nejaké ad hoc jedno riešenie.

Naď zároveň povedal, že na vláde by mali v stredu preberať aj tému ďalšieho kola plošného testovania v niektorých obciach a mestách, ktoré by sa malo konať cez víkend 21. a 22. novembra. „Vieme zoznam až do poslednej obce, ako dopadlo testovanie,“ povedal Naď s tým, že budúci víkend by malo byť zhruba 500 odberných miest. Testovať sa podľa neho bude v konkrétnych obciach, pretože v niektorých zelených okresoch sa vyskytli obce, kde bol vysoký podiel pozitívne testovaných.

Krajniak by chcel obmedzenie nalievania alkoholu

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) uviedol, že núdzový stav bude vláda predlžovať dovtedy, kým to bude potrebné. Poukázal pri tom na jeho dôležitosť pre nemocnice a zariadenia sociálnych služieb.

Krajniak tvrdí, že v núdzovom stave vie rezort práce lepšie zásobovať ochrannými pomôckami a ďalšími materiálnymi záležitosťami zariadenia sociálnych služieb. Dodal, že v prípade potreby dokážu vďaka núdzovému stavu presunúť ľudí z jedného zariadenia do druhého.

V zákaze nočného vychádzania vidí Krajniak opodstatnenie. Vníma ho ako zníženie času, počas ktorého budú ľudia najmä v nočných hodinách požívať alkohol. Dodal, že osobne na ústrednom krízovom štábe navrhol, aby sa alkoholické nápoje mohli konzumovať alebo nalievať iba od určitej hodiny. Ako dodal, jeho návrh neprešiel.

Sulík je proti

O zavedení zákazu nočného vychádzania informoval v utorok premiér Igor Matovič. Zákaz by mal začať platiť súčasne so znovuzavedením núdzového stavu, ktorý sa končí 14. novembra.

Krátko po Matovičovom vystúpení sa ozval minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), ktorý sa od vymenovania vlády dostal do sporu s premiérom opakovane niekoľkokrát. Sulík vyhlásil, že za predĺženie núdzového stavu o ďalších 90 dní na vláde nezahlasuje.

„Budem dôrazne apelovať, aby sa núdzový stav nepredĺžil o ďalších 90 dní. Za takéto rozhodnutie nemôžeme na vláde hlasovať. Viem si predstaviť kompromis – predĺženie o maximálne 30 dní, avšak na viac dní to teraz nemá zmysel,“ uviedol minister hospodárstva.  

Podľa predsedu Finančného výboru Národnej rady SR Mariána Viskupiča (SaS) si ľudia a zamestnávatelia v zelených okresoch, kde aj celoplošné testovanie potvrdilo nízku mieru nákazy novým koronavírusom, zaslúžia viac slobody.

„Opätovné predlžovanie núdzového stavu na celé územie Slovenska stráca zmysel. Najmä sa degraduje aj jeho samotný význam a použitie,“ poznamenal. Pracovať podľa neho treba s poctivými analýzami, zamerať sa na najzasiahnutejšie lokality. „Aj to bude cesta, ako sa postupne naučíme s novým koronavírusom žiť,“ dodal.

(ste, tasr)


Ďalšie články