Nový historický seriál. Druhú ženu Henricha VIII. Annu Boleynovú si zahrá černoška

Jodie Turner-Smithová si zahrá rolu Anny Boleynovej. Foto: reprofoto/Facebook/Wikipedia Jodie Turner-Smithová si zahrá rolu Anny Boleynovej. Foto: reprofoto/Facebook/Wikipedia

Vo Veľkej Británii pripravujú historický seriál z obdobia známeho kráľa Henricha VIII. Počas jeho vlády sa Anglicko odtrhlo od Ríma a katolicizmu a prešlo na protestantizmus, pričom kráľ Henrich VIII. sa vyhlásil za hlavu novej anglikánskej cirkvi.

Vo svete je známy aj vďaka svojim šiestim manželstvám a snahe splodiť mužského dediča trónu. Dve zo svojich manželiek nechal dokonca popraviť, vrátane jeho najznámejšej ženy Anny Boleynovej. A práve o nej bude spomínaný historický miniseriál, ktorý si stihol vyslúžiť už množstvo kritiky.

Má mať tri časti a sledovať bude posledné mesiace života druhej kráľovej manželky, tesne pred popravou. Aj keď pôjde o historickú drámu, žánrovo pôjde viac o psychologický triler, ktorý vykreslí „tisícdňovú kráľovnú“ Annu Boleynovú ako ženu utláčanú patriarchálnou spoločnosťou.

Kritiku však nevyvolalo feministické smerovanie seriálu, ale hlavne jeho obsadenie. Druhú ženu Henricha VIII. si totiž zahrá černoška. Konkrétne do hlavnej role obsadili jamajsko-anglickú herečku Jodie Turner-Smithovú, informovala na sociálnej sieti napríklad Prima Zoom.

Scenáristka Eva Hedderwick Turnerová, ktorá za chystaným seriálom stojí, zdôvodnila výber nasledovne: „Jodie je úplne prirodzená kráľovná. Do tejto role prináša špecifický magnetizmus a hlbokú dôstojnosť.“

Nový trend

Táto historická téma je spolu s dvomi vojnami v minulom storočí veľmi vyhľadávanou v britskej kultúre, preto sú aj reakcie živšie. Početní kritici na sociálnych sieťach poukazujú na to, že ide opäť o podprahové prepisovanie a ideologicky podfarbený prístup k historickej látke. Vyrušujúce je to o to viac, že ide o historický seriál. Sledovať to možno práve aj na spomínanom príspevku Primy Zoom, ktorý si vo veľkej väčšine vyslúžil len nahnevané alebo posmešné reakcie. Podobný trend vykazujú aj komentáre na sociálnej sieti.

Nejde o ojedinelý prípad. Relatívne nedávno si napríklad v britskom seriáli V kruhu koruny zahrala anglickú kráľovnú Margarétu z Anjou herečka britsko-nigérijského pôvodu Sophie Okonedová.

Na Štandarde sme už informovali, že v pripravovanom pokračovaní seriálu Vikingovia si nórskeho kráľa Haakona Sigurdssona zahrá černoška. Z Netflixu pochádzal aj seriál Prekliaty, kde černoch hrá kráľa Artuša, legendárneho kráľa Británie.

Pred pár rokmi rozvíril vody kontroverzie film Trója: Pád mesta, kde hlavného hrdinu starogréckeho eposu Achillesa hrá tiež černoch. Kritici vtedy poukazovali na to, že Homérov epos Iliada o legendárnom hrdinovi ho vyslovene spomína s blonďavými, zlatými vlasmi.


Ďalšie články