Sociálna sieť Parler je opäť aktívna. Nezrušia nás, odkazuje

Cisla Parler, ilustračná fotografia. Foto: Reprofoto Youtube

Parler, sociálna sieť obľúbená hlavne medzi konzervatívcami, je po viac ako mesiaci znovu prístupná. Stránka tiež obsahuje nové rozhranie a jasný odkaz „nezrušia nás“ spolu s obrázkom napnutého bicepsu.

Spomenutú sociálnu sieť pred mesiacom pritlačili k stene viaceré technologické korporácie. Stalo sa tak krátko po nepokojoch v americkom komplexe Kapitol na začiatku januára a po zrušení účtu vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa na sociálnej sieti Twitter.

Mobilnú aplikáciu Parleru prv vyradil zo svojho obchodu Google 8. januára a deň na to rovnako postupovala aj spoločnosť Apple. Korporácia Amazon zasa pozastavila Parleru svoju službu Amazon Web Services, čím im efektívne zrušila hosťovanie domény.

Problém navyše nastal práve v čase, keď sociálna sieť zažívala príval nových užívateľov. Výkonný riaditeľ Parleru John Matze preto považoval postup technologických obrov za koordinovaný útok, ktorého cieľom bolo vyradiť z trhu konkurenciu. Pôvodne mal byť Parler obnovený koncom januára, ale k opätovnému spusteniu stránky nakoniec došlo až 15. februára.

Hovorte slobodne

Oficiálne sa na ospravedlnenie postupu proti Parleru využila skutočnosť, že sa na ich stránkach mali organizovať niektorí účastníci útoku na Kapitol. To zohľadňujú nové pravidlá užívania Parleru, v ktorých sa píše, že sociálna sieť „nedovolí, aby bola vedome použitá ako nástroj pre zločiny“ a iné protizákonné konanie.

Stránka sa však bude stále držať svojho pôvodného cieľa – poskytovať priestor pre čo najširšiu slobodu prejavu na internete. Parler sa pýši tým, že odmieta cenzurovať odlišné názory, čo zohľadňuje aj text na hlavnej stránke: „Hovorte otvorene a slobodne sa prejavujte, bez strachu zo zmazania za vaše názory.“

Hlavný problém, ktorý Parler počas odstávky riešil, bolo nájdenie nového priestoru po zrušení služby Amazonu. CNN pôvodne informovalo, že sociálna sieť si mala najať ruskú spoločnosť DDoS-guard. V súčasnosti ale Parler využíva služby kalifornskej organizácie SkySilk.


Ďalšie články