Prvá medaila je doma, Vlhová obhájila striebro v kombinácii

slovenská lyžiarka Petra Vlhová strieborná medaila rados

Vlhová získala prvú medailu na tohtoročných majstrovstvách sveta. V alpskej kombinácii obhájila striebro, zlato si vybojovala Shiffrinová. Bronz získala Gisinová, ktorú Vlhová zdolala o tri stotiny sekundy.

Úvodné preteky ženskej alpskej kombinácie majstrovstiev sveta sa uskutočnili s týždňovým oneskorením. Nepriaznivé počasie v talianskom stredisku Cortina d’Ampezzo v prvých dňoch viackrát zasiahlo do programu a organizátorom i športovcom neraz skomplikovalo turnaj.

Zatiaľ čo pred šampionátom bola najväčšou favoritkou v kombinácii Petra Vlhová, ktorá obhajovala striebro, Mikaela Shiffrinová fantastickou jazdou v super-G pripomenula svoje medailové ambície.

Prvú časť kombinácie, superobrovský slalom, si Vlhová vyskúšala vo štvrtok, na dovtedy pre ňu neznámej trati. Umiestnila sa na deviatom mieste. Pred pondelkovými pretekmi bola aj preto o čosi pokojnejšia. „Som rada, že som si vyskúšala super-G kvôli kombinácii lebo som tu nikdy nepretekala. Už viem, čo od toho čakať, aká je rýchlosť, aký je profil trate,“ uviedla pre RTVS.

Super-G patril Brignoneovej, Vlhová siedma

Trať superobrovského slalomu bola plynulá, rýchlostne si ju podmanila Talianka Federica Brignoneová. Prerušila tak švajčiarsku hegemóniu v rýchlostných disciplínach. Vlhová si v porovnaní s posledným super-G polepšila, skončila na siedmej priečke. Na trati sa nedopustila výraznejšej chyby, v záverečnej pasáži nebola tak precízna ako Brignoenová či Shiffrinová. Na vedúcu pozíciu stratila 40 stotín sekundy. „Stále som v hre. Bude to tesné, slalom rozhodne. Budem musieť ísť naplno, dám do toho všetko a uvidíme, čo z toho bude,“ uviedla Vlhová pre ČT sport.

Rozdiely medzi pretekárkami v prvej desiatke boli veľmi tesné. Druhá Talianka Elena Curtoniová stratila na prvé miesto len jednu stotinu sekundy, tretia Shiffrinová šesť stotín sekundy. Češka Ester Ledecká sa opäť umiestnila na štvrtom mieste a jedna z favoritiek kombinácie Švajčiarka Michelle Gisinová uzavrela elitnú päticu zjazdárok.

V slalome padali zjazdárky, Vlhová obhájila striebro

Úvodný vstup do slalomu narobil veľké problémy predovšetkým silným pretekárkam v kĺzavých disciplínach. Brignoneová začala technickú disciplínu nešťastne, v úvodných bránach spadla. Preteky nedokončila ani Wendy Holdenerová a mnohé ďalšie zjazdárky.

Na zľadovatenej trati predviedla technicky najsilnejšiu jazdu Shiffrinová. S náskokom takmer sekundy si vydobyla prvé zlato v alpskej kombinácii a celkovo dosiahla deviate pódium na majstrovstvách sveta.

Striebro obhájila Vlhová, ktorá si napriek drobným zaváhaniam na trati rozšírila zbierku cenných kovov o piatu medailu a tretiu striebornú. Bronzovú Gisinovú zdolala tesne o tri stotiny sekundy. Tá na pódiu na majstrovstvách sveta stála už v roku 2017, tiež v kombinácii, ale na druhom mieste.

„Veľmi sa teším, že sa mi podarilo vybojovať medailu. Dnes to bol naozaj boj, ten dlhý deň bol náročný na koncentráciu. Ale mám medailu a to sa počíta,“ zhodnotila Vlhová prvé dojmy pre RTVS.

Úspech v pretekoch si veľmi cenila. „Nič nie je samozrejmosť. Mohla som vypadnúť v druhej bráne, tak ako veľa báb. Musela som ísť do toho naplno, ako keby som išla bojovať o zlato. Aj tak bolo, ale trošku som sa v tom slalome trápila. Je to veľký boj získať medailu, možno aj preto, že to každý očakáva. Ja to tiež veľmi chcem,“ uzavrela Vlhová.


Ďalšie články