Krajčí chce, aby si ženy nad štyridsať rokov za potrat platili

Mimoriadna schôdza NR SR k vládnej novele Minister zdravotníctva Marek Krajčí. Foto: Martin Baumann/TASR

Ženy na Slovensku po štyridsiatke prídu od začiatku marca o možnosť absolvovať potrat zadarmo. Vyplýva to zo zmeny vo vyhláške, ktorú zverejnilo ministerstvo zdravotníctva. Liberálne političky jeho šéfovi odkazujú, aby neobmedzoval ženy a venoval sa nezvládnutej pandémii.

Šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) avizoval zmenu v interrupčnej politike. Ženy nad 40 rokov by si v prípade záujmu museli tento zákrok hradiť sami. Vyplýva to z vyhlášky, ktorú zverejnilo ministerstvo a ktorá by mala vstúpiť do platnosti 1. marca.

Doteraz mohli ženy po 40. roku života absolvovať interrupciu bezplatne, respektíve im ju uhrádzal štát, keďže sa takáto situácia radila medzi zdravotné dôvody pre potrat. Po novom Krajčího rezort tento bod vypúšťa.

Pokrok v prenatálnej medicíne

Hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová na margo zmeny pre Štandard uviedla, že dlhodobým fenoménom v spoločnosti je zvyšujúci sa vek rodičiek, ktorých tehotenstvo býva bezproblémové. Vyhláška podľa jej vysvetlenia vznikla ešte v 80. rokoch minulého storočia a od toho času prenatálna medicína pokročila.

„Zmenou vyhlášky odstraňujeme diskrimináciu na základe veku. Vypustila sa len zdravotná indikácia počatia po 40. roku na ukončenie tehotenstva. Ak bude mať žena po štyridsiatke zdravotnú indikáciu inú, akou je vek, nič sa nemení a ukončenie tehotenstva bude aj naďalej hradené z verejného zdravotného poistenia,“ dodáva hovorkyňa.

Feministické političky sú proti

Právna úprava sa stretla v liberálnejšom prostredí s odporom. „Pán minister by sa konečne mal prestať venovať vnucovaniu svojho náboženského presvedčenia celému Slovensku a začať sa venovať riešeniu problémov s covidom. Medzičasom je totiž v tejto otázke najneúspešnejším ministrom na svete,“ uviedla šéfka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS).

Tému reflektovala aj členka predsedníctva mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Lucia Plaváková. „Jeden by si myslel, že minister zdravotníctva bude všetku svoju pozornosť venovať neutíchajúcej pandémii a narastajúcemu počtu hospitalizovaných. Ale nie, on má čas na obmedzovanie prístupu žien k interrupciám,“ uviedla.

Takisto varuje pred rizikovým efektom, ktorý môže nastať. Ženy, ktoré financie potrebné na potrat nezoženú, budú podľa jej mienky hľadať lacnejšie alternatívy a tým budú vystavené ohrozeniu zdravia a v krajnom prípade aj ohrozeniu života.

O nevyhnutnú starostlivosť vraj nejde

Do podobnej nemilosti upadol Krajčí aj krátko po nástupe do úradu, keď niektoré zdravotnícke zariadenia v pandemickom stave odmietli vykonávať potraty. Vtedy sa nechal počuť, že nespadajú pod nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť.

Rezort zdravotníctva to uviedol v odpovedi na list verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej, v ktorom ho požiadala, aby prijal opatrenia, ktoré ženám zabezpečia právo na umelé prerušenie tehotenstva aj počas pandémie. Tá by sa podľa ombudsmanky nemala zneužívať na „neprimerané zasahovanie do sexuálnych a reprodukčných práv žien“.


Ďalšie články