Vávrove gibony proti pirátom. Bizarný spor o otázkach bývania v Čechách

Daniel Vávra v prostredí svojich gibonov. Foto: Facebook/Daniel Vávra Daniel Vávra v prostredí svojich gibonov. Foto: Facebook/Daniel Vávra

Na českej politicko-aktivistickej scéne prebehla kuriózna hádka. Do konfliktu sa dostala podpredsedníčka krajského združenia Pirátskej strany v Ústeckom kraji Kateřina Stojanová so scenáristom a aktivistom za slobodu slova Danielom Vávrom. Objektom nezhody bola otázka sociálneho bývania.

Všetko začalo príspevkom, ktorý Stojanová zverejnila na svojom profile na sociálnej sieti Facebook aj Twitter 9. februára. V ňom požaduje „poriadny“ zákon o sociálnom bývaní a vyhlasuje, že právo na bývanie považuje za základné ľudské právo.

„Nerozumiem spoločnosti, ktorá nechá svojich jedincov zamrznúť na ulici, zatiaľ čo vlastní doslova tisíce nevyužitých a prázdnych bytov. Musíme prestať viesť dehumanizačné frky v štýle ‚zaslúžia si to/chcú to tak,‘ a okamžite prijať poriadny zákon o sociálnom bývaní,“ píše pirátka.

Diskusia o nehnuteľnostiach, sociálnom bývaní či prerozdeľovaní bytov nie je nová. Pirátska strana, ktorá je momentálne najsilnejšou opozičnou stranou v Čechách a má realistické premiérske ambície, podobné nápady podporuje už pár rokov.

V roku 2019 chceli napríklad Piráti zaviesť v Prahe daň za prázdne byty. Malo ísť teda o nehnuteľnosti, ktoré si ľudia nakúpili ako investície a nikto v nich nebýva. Tým by podľa plánu hrozila vyššia daň z nehnuteľností. Podobný nápad rok predtým navrhovali aj pražskí komunisti.

V Brne sa dlhšie hovorilo o možnom prerozdelení desiatok bytov pre ľudí bez domova, čo sa nakoniec zamietlo. Piráti podporovali aj projekt bytov pre bezdomovcov, za ktorým stál zastupiteľ z hnutia Žít Brno Martin Freund.

Ak mám byť preto komunistka, tak prosím

Spomenutý príspevok Stojanovej zdieľal aktivista a spolumajiteľ úspešnej hernej spoločnosti Warhorse Studios Daniel Vávra na svojom profile, pričom dodal aj vlastný komentár: „A ja sa pýtam: Koľko bezdomovcov vo svojej nehnuteľnosti ubytovávate vy, súdružka Stojanová? A za súdružku Pirátku si sám odpoviem: Nikoho. Reč je o vašich nehnuteľnostiach, nie mojich.“

V ďalšom príspevku Vávra kritizuje nápady o sociálnych bytoch vlastnených štátom, pričom poukazuje na obdobie pred dereguláciou nájomného v rokoch 2011 až 2013. Zároveň podotýka, že byty, ktoré v tej dobe prenajímalo mesto Praha, častokrát vyžadovali masívne rekonštrukcie aj za milión českých korún. Nevie si preto predstaviť, ako by sa o nich starali ľudia odkázaní na sociálnu pomoc – alebo dokonca bezdomovci.

Do celej diskusie sa taktiež vložili fanúšikovia na oboch stranách. Stojanová 12. februára informovala, že jej začalo chodiť mnoho výhražných správ, spravidla začínajúcich slovami „drahá súdružka“. Za svojimi názormi si však podľa svojich slov stojí.

„Pokiaľ mám byť za to za ‚komunistku‘, tak prosím. Je to obeť, ktorú som ochotná znášať. Za najhoršie mám totiž niečo úplne iné – život, ktorý človek žije len sám pre seba,“ reagovala Pirátka na svojom profile.

Príbeh sa tu však neskončil. Vávra v nedeľu 14. februára uverejnil dlhší príspevok, v ktorom bližšie rozoberá argumenty Stojanovej. Podotýka tiež, že zrejme za jeho ironické označenie Pirátky ako „súdružky“ dostal na Facebooku na pár dní zákaz.

Gibony

„Karol Marx by mal z politiky pani Stojanovej iste radosť. Pirátom však vždy strašne vadí, keď ich niekto nazve ľavicou. Keď sa človek pozrie na to, čo Stojanová zdieľa, má takmer 100 % prienik s AOC [radikálna americká socialistická politička Alexandra Ocasio-Cortézová, pozn. red.], Sandersom a ďalšími demokratickými socialistickými súdruhmi (sami si tak často hovoria), ale u nás to nie je v móde, a tak sa predstiera, že im to vadí,“ tvrdí Vávra.

Pripomína, že on na rozdiel od nej nepíše na sociálnych sieťach o tom, ako by mali iní ľudia dať niekomu niečo zadarmo. Sám rozdal rôznym charitám za minulý rok pol milióna českých korún a v dobročinných zbierkach pre ľudí v núdzi vyzbieral milión korún.

Stojanová taktiež podľa slov scenáristu označila zdieľanie jej verejných výrokov na internete za „šikanu“, pričom jeho fanúšikov nazvala prakticky opicami – konkrétne gibonmi. Ide o druh opíc, ktoré žijú v juhovýchodnej Ázii.

Vávra si to však vzal za svoje a spustil mikrokampaň o sebe a svojich ‚gibonoch‘. „Veliteľ gibonov sa chystá poslať bojovú družinu svojich načipovaných dronových gibonov terorizovať nevinných. Kolorizované,“ píše Vávra pri koláži, na ktorej je v prostredí opíc. V inom príspevku ironicky ohlasuje založenie politickej strany Gibon.

Nová profilová fotografia Daniela Vávru.

Ďalšie články