Očkovanie na Slovensku sa môže spomaliť. Pfizer potvrdil Krajčího slová

Vakcína proti ochoreniu COVID-19 od spoloèností Pfizer a BioNTech Foto: TASR/AP

Minister zdravotníctva Krajčí spája masovejší rozbeh očkovania v marci práve s dostatočným objemom dovezených očkovacích látok.

Vo februári dodá spoločnosť Pfizer na Slovensko 203,6-tisíca dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19. Pre Štandard to uviedol Miroslav Lednár, manažér pre styk s verejnosťou spoločnosti Pfizer na Slovensku. V treťom a štvrtom februárovom týždni tak príde na Slovensko po niečo vyše 56-tisíc dávok.

V marci by sa podľa údajov spoločnosti Pfizer malo dostať na Slovensko 257,4-tisíca dávok vakcín, čo znamená týždňový objem 51,5-tisíca. „Do konca marca dodáme množstvá, ktoré boli oznámené k 4. januáru napriek prechodnému poklesu dodávok na konci januára a začiatku februára,“ vysvetľuje Lednár.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí vo štvrtok informoval, že spoločnosť Pfizer oznámila krátenie dodávok vakcín na marec. „Zatiaľ sme dostali informácie, že budeme mať okolo 51 000 dávok týždenne,“ konštatoval s tým, že Slovensko sa angažuje, aby sme mohli dostať vakcíny aj mimo oficiálnych zásielok.

Vyjadrenie Pfizeru potvrdzuje ministrove slová, aspoň čo sa týka prvého marcového týždňa. „Množstvá na ostatné týždne sa ešte môžu meniť,“ uvádza M. Lednár. Spoločnosť podľa neho dodáva vždy plné množstvá, čo predstavuje pre Slovensko podiel z celkového objemu dodaného do Európskej únie, ktorý sa prepočítava podľa počtu obyvateľov.

Krajčí včera avizoval, že od 1. marca by chcel rezort otvoriť veľkokapacitné očkovacie centrá. „Pokiaľ vakcín bude dosť a bude všetko dobre pripravené, chceli by sme v marci začať v krajských mestách,“ uviedol na štvrtkovej tlačovej konferencii. Ak Pfizer bude opäť krátiť dodávky vakcín na ďalší mesiac, tempo očkovania sa podľa neho spomalí.

Lednár pre Štandard uviedol, že ak sa ministerstvo zdravotníctva odvoláva na pôvodnú objednávku (vaccine order form), ktorá bola súčasťou dohody medzi Európskou komisiou a spoločnosťami Pfizer a BioNTech o prvých 200 miliónoch dávkach pre EÚ, ostáva ešte rozdiel 112-tisíc dávok.

V uvedenej zmluve sa však predpokladala skoršia registrácia a riadne dodávky už počas troch týždňov posledného mesiaca minulého roka, čo sa neudialo. Vakcínu v EÚ zaregistrovali až 23. decembra. Uvedený rozdiel 112-tisíc dávok pre Slovensko sa dobehne až v prvých týždňoch druhého štvrťroka. Spresnenie objemov dodávok vakcín na apríl až jún sa očakáva v najbližších dňoch, predpokladá Lednár.


Ďalšie články