Sulík proti Matovičovi. Odmieta predĺženie núdzového stavu

Igor Matoviè Richard Sulík Igor Matovič a Richard Sulík Foto: Pavel Neubauer/TASR

Vládou vyhlásený núdzový stav má platiť do soboty 14. novembra. Premiér Igor Matovič však oznámil, že plánuje jeho predĺženie a spolu s ním aj zavedenie zákazu nočného vychádzania. Minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík sa však postavil na odpor, tak ako už viackrát od začiatku spoločného vládnutia v koalícii s Matovičovým OĽaNO.

Matovič (OĽaNO) v rozhovore na Rádiu Express uviedol, že zákaz nočného vychádzania s výnimkou ciest do práce a z práce má začať platiť súčasne so znovuzavedením núdzového stavu. Presný dátum ešte určí vláda. Súčasný núdzový stav sa končí 14. novembra, ale premiér uvažuje o jeho predĺžení o ďalšie 3 mesiace.

Necelé dve hodiny po Matovičovom vystúpení v éteri sa na sociálnej sieti ozval minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), ktorý sa od vymenovania vlády dostal do sporu s premiérom opakovane niekoľkokrát. Aj tentoraz sa Sulík postavil jasne proti Matovičovi a vyhlásil, že za predĺženie núdzového stavu o ďalších 90 dní na vláde nezahlasuje.

„Budem dôrazne apelovať, aby sa núdzový stav nepredĺžil o ďalších 90 dní. Za takéto rozhodnutie nemôžeme na vláde hlasovať. Viem si predstaviť kompromis – predĺženie o maximálne 30 dní, avšak na viac dní to teraz nemá zmysel,“ napísal Sulík na svojom facebookovom profile. (Text pokračuje pod statusom.)

Podľa predsedu finančného výboru Národnej rady (NR) SR Mariána Viskupiča (SaS) si ľudia a zamestnávatelia v zelených okresoch, kde aj celoplošné testovanie potvrdilo nízku mieru nákazy novým koronavírusom, zaslúžia viac slobody.

„Opätovné predlžovanie núdzového stavu na celé územie Slovenska stráca zmysel. Najmä sa degraduje aj jeho samotný význam a použitie,“ poznamenal. Pracovať podľa neho treba s poctivými analýzami, zamerať sa na najzasiahnutejšie lokality. „Aj to bude cesta, ako sa postupne naučíme s novým koronavírusom žiť,“ dodal.

Premiér Igor Matovič (OĽANO) v utorok zopakoval, že núdzový stav je potrebný. Súčasne platný núdzový stav vyhlásili podľa neho v situácii, ktorá bola výrazne lepšia, ako je súčasná.

ÚKŠ na svojom pondelkovom (9. 10.) rokovaní odporučil vláde predĺžiť núdzový stav o ďalších 90 dní. Ak by tak vláda neurobila, núdzový stav by sa mal skončiť 14. novembra. Kabinet ho vyhlásil od 1. októbra na 45 dní.

V čase núdzového stavu môže štát v zmysle zákona obmedziť základné práva a slobody, a to v nevyhnutnom rozsahu na nevyhnutný čas. Vláda ho môže vyhlásiť, ak došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia osôb, životného prostredia alebo k ohrozeniu značných majetkových hodnôt. Najdlhšie môže v zmysle zákona trvať 90 dní.

Núdzový stav v súvislosti s pandémiou vyhlásila vláda už druhýkrát. Prvýkrát to bolo pri prvej vlne na jar. Kabinet ho vtedy vyhlásil 16. marca, trval do polnoci zo soboty na nedeľu 14. júna. Týkal sa iba zdravotníctva. Mimoriadna situácia, ktorú vláda vyhlásila od 12. marca, trvá naďalej.

(tasr,top)


Ďalšie články