Švédi majú potvrdenú britskú mutáciu a nárast covidu. Ale lockdownu sa vyhýbajú

Švédsky premiér Stefan Löfven Švédsky premiér Stefan Löfven počas tlačovej konferencie po zasadnutí parlamentu v Štokholme v piatok 8. januára 2021. Foto: TASR/AP

Švédska stratégia boja s pandémiou ochorenia COVID-19 vyvoláva polemiku zástancov a odporcov prísnych epidemiologických opatrení. Hoci v tomto škandinávskom štáte opäť narastajú počty infikovaných, vláda dôveruje svojim občanom a namiesto tvrdého lockdownu sprísňuje zatiaľ len odporúčania. Je však otázne, či tento prístup ustojí aj šírenie infekčnejšej britskej mutácie koronavírusu, ktorá je pravdepodobnou príčinou najnovšej vlny pandémie.

Po približne troch týždňoch klesajúceho počtu potvrdených nových prípadov ochorenia COVID-19 dochádza vo Švédsku k opätovnému zhoršeniu epidemiologickej situácie. Za posledný týždeň zaznamenali miestne úrady denne v priemere 3 000 nových prípadov infekcie koronavírusom SARS-CoV-2.

Za nárastom počtu nakazených stojí pravdepodobne šírenie britskej mutácie koronavírusu. Tá je podľa niektorých expertov oproti pôvodnému kmeňu infekčnejšia až o 70 precent, hoci podľa najnovšej správy Anglického úradu pre verejné zdravotníctvo (PHE) je jej infekčnosť vyššia o 30 až 50 percent. Výskyt britskej mutácie sa zvyšuje najmä v regióne Västerbotten na severe krajiny, kde bol zároveň zaznamenaný aj najväčší nárast počtu infikovaných.

Namiesto tvrdého lockdownu prísne odporúčania

Hoci šírenie britského kmeňa vníma švédska vláda so znepokojením, k vyhláseniu lockdownu zatiaľ pristúpiť nechce. Namiesto toho sprísnila odporúčania pre obyvateľov vo všetkých regiónoch a očakáva od nich, že si na ich základe „naordinujú“ svoj súkromný lockdown.

Taktiež po prvý raz od začiatku pandémie sa s platnosťou od 6. februára musia všetci cudzinci pri vstupe do krajiny preukázať negatívnym testom, ktorý nebude starší než 48 hodín. Od nedele bude tiež platiť úplný zákaz vstupu všetkým cudzincom prichádzajúcim z Veľkej Británie, Dánska a Nórska.

Švédom vláda odporúča, aby sa nestretávali s inými osobami než s členmi svojej domácnosti, necestovali MHD, dodržiavali vzájomný odstup a pravidlá osobnej hygieny. Aktivity mimo domácnosti by mali obmedziť na nákup v potravinách a lekárňach, pričom by sa mali vyhýbať plavárňam, knižniciam a nákupným centrám. Zvažovať by mali aj akékoľvek cestovanie, a to nie len do zahraničia, ale aj v rámci Švédska.

Obmedzeniam sa nevyhli ani Švédi

Určitým zákazom a obmedzeniam sa však nakoniec aj napriek neochote pre zhoršujúcu sa situáciu nedokázala vyhnúť ani švédska vláda. Maximálny počet osôb na súkromnom alebo verejnom podujatí nesmie už od novembra minulého roka presiahnuť osem osôb.

„Ide o intruzívne opatrenia, ktoré v modernej dobe nemajú obdoby. Neberieme obmedzovanie práva ľudí na zhromažďovanie na ľahkú váhu, avšak vzhľadom na situáciu, v ktorej sa momentálne nachádzame, je to nevyhnutné. Musíme znížiť rýchlosť šírenia infekcie, podporiť tak naše zdravotníctvo a zachrániť životy,“ uviedol vtedy švédsky minister vnútra Mikael Damberg.

Tiež na nadchádzajúce jarné prázdniny vláda reagovala nariadením, na základe ktorého musia dopravné spoločnosti zredukovať na 50 percent obsadenosť svojich vozidiel v prípade, že trasa má viac než 150 kilometrov.

Pandémia COVID-19 vo Švédsku v číslach

Švédsko si v boji s pandémiou zvolilo špecifickú a mnohými kritizovanú stratégiu minimálnych obmedzení, o ktorej sa môžete dočítať viac v článku nášho kolegu Martina Leidenfrosta.

V desaťmiliónovom Švédsku bolo doteraz potvrdených 608 411 prípadov nákazy novým koronavírusom, ktorý si v tejto škandinávskej krajine vyžiadal 12 482 obetí na životoch, pričom 226 osôb si pre vážny zdravotný stav vyžaduje intenzívnu starostlivosť.


Ďalšie články