Matovič: Bude platiť nočný zákaz vychádzania

Zasadnutie Ústredného krízového štábu Igor Matovič, Foto: Jaroslav Novák/TASR

Premiér Igor Matovič sa vyjadril k ďalšiemu postupu po plošnom testovaní. Napriek tomu, že počty nakazených klesajú, plánuje predseda vlády ďalšie sprísňovanie opatrení. Tentokrát sa chce inšpirovať nočným zákazom vychádzania.

V Česku platí zákaz vychádzania už od konca októbra, ale v prísnejšej forme, ako to plánuje Matovič na Slovensku. U našich západných susedov nesmú ľudia vychádzať od 21. hodiny večer do 5. hodiny rannej. Výnimku tvoria cesty do práce.

Premiér sa zrejme nechal inšpirovať svojím českým kolegom a navrhuje, aby na Slovensku platil zákaz vychádzania od 23. hodiny do piatej ráno. Uviedol to v utorkovom vydaní relácie Braňo Závodský Naživo na Rádiu Expres. Nočný zákaz vychádzania má platiť pre všetkých bez ohľadu na to, či má test alebo nemá negatívny test na ochorenie COVID-19.

Zákaz nočného vychádzania s výnimkou ciest do práce a z práce má začať platiť súčasne so znovuzavedením núdzového stavu. Výnimky sa budú týkať aj ciest k lekárovi či na zabezpečenie základných životných potrieb. Presný dátum znovuzavedenia núdzového stavu ešte určí vláda. Ten súčasný sa skončí 14. novembra. Uvažuje sa však o jeho predĺžení o ďalšie 3 mesiace s čím rázne nesúhlasí minister hospodárstva Richar Sulík (SaS).

Od budúceho týždňa by už podľa Matoviča nemali platiť ani negatívne výsledky z plošného antigénového testovania. „Vzhľadom na to, že teraz už celoplošné testovanie prebiehať nebude, tak sa nemôžeme tváriť, že test urobený pred dvoma-troma týždňami bude vstupenkou k slobode. Je to hlúposť, lebo taký starý test už nemá žiadnu výpovednú hodnotu,“ povedal premiér.


Ďalšie články