Kúpite si zájazd aj vakcínu. Ministerstvo očkovací turizmus neodporúča

V obci St. Wolfgang sa koronavírusom nakazilo 62 zamestnancov hotelov Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Ľudia dokážu spraviť trend dokonca aj z predbiehania sa pri očkovaní, niektorí sú dokonca ochotní pre to vycestovať aj za hranice. Nesie to so sebou potenciálne riziká, keďže sa môžete nakaziť po ceste, alebo dostať vakcínu, ktorá nie je v našich podmienkach schválená.

Vo svete registrujeme nový trend vakcinačného turizmu. Spočíva v tom, že ľudia vycestujú za hranice, aby sa v inom štáte, kde sú dostupnejšie vakcíny, dali zaočkovať.

Je lákadlom napríklad pre ľudí, ktorí stratili trpezlivosť so zlyhávajúcimi očkovacími stratégiami domovských štátov, alebo tých, čo sa boja o svoje zdravie a nevedia, kedy sa dostanú na rad. V neposlednom rade tu sú jednotlivci, ktorí chcú mať potvrdenie v covid pase a pred sebou otvorený svet na cestovanie.

Trend sa začal šíriť z USA. Desaťtisíce Američanov začali zo strednej Ameriky cestovať do štátov ako Connecticut, New Jersey, New York, ale najmä Florida.

Na Floride očkovali všetkých seniorov nad 65 rokov bez ohľadu na trvalé či prechodné bydlisko. To viedlo k húfnemu očkovaciemu turizmu z celého sveta. Počet zaočkovaných cudzincov tam na konci januára dosiahol takmer 40-tisíc. Po novom tak smú v tomto štáte vakcínu dostať len rezidenti. K obdobnému obmedzeniu prišlo aj v New Yorku.

Ľudia týmto spôsobom zneužívajú očkovacie látky, ihly a ľudské zdroje, ktoré boli zazmluvnené pre inú krajinu. Nikto tiež nedokáže garantovať, že dostanú aj druhú dávku, keďže cestujú zďaleka. Zároveň vznikajú chyby v štatistikách.

V prípade, že sa očkujete mimo poradia z obmedzených rezerv iného štátu, má celý trend aj iný rozmer.

Je to etické?

Skutočnosť, že ľudia sa očkujú mimo poradia, je morálne problematická.

Zrejme všetky štáty majú vakcinačné stratégie, na základe ktorých očkujú. Všeobecne sú medzi prvými rizikové skupiny a ľudia, ktorí pracujú v prvej línii. Predčasne sa zaočkovať, znamená, že týchto ľudí predbehnete.

Navyše na tom zarába niekto bez toho, aby očkovanie garantoval. Cestovné kancelárie síce sprostredkujú záujemcom niekoľkodňové predražené výlety do očkovacích destinácií v USA, nemajú však s danými zdravotníckymi úradmi dohodu o tom, že by ich klientov museli zaočkovať.

V prípade, že predsa len k očkovaniu dôjde, vynárajú sa staré otázky. Je správne, že tí solventnejší predbehnú ľudí, ktorí podľa pokynov čakajú na termín? Prípadne predbehnú tých, ktorí sú pre zvládanie koronakrízy oveľa podstatnejší?

Určite nie.

Prísne podmienky v EÚ

Práve preto sú podmienky na očkovanie v štátoch Európskej únie také prísne. Vyžadujú si registráciu v systéme, v niektorých prípadoch potvrdenie od zamestnávateľa a záujemca musí vždy vyplniť aj miesto bydliska.

Vakcína je pre všetkých zadarmo, preto nie je legálne priplatiť si. Za neoprávnené očkovanie je napríklad na Slovensku pokuta 10-tisíc eur.

Takýto systém sa javí ako správny a spravodlivý. Pre problémy s dodávkami vakcín je určite v záujme európskych štátov, aby sa vakcíny dostali tým, ktorí ich primárne potrebujú.

Ako sa teda na vec pozerá Brusel? Mieni výraznejšie obmedziť vakcinačný turizmus?

Slobodné rozhodnutie

Vyzerá to tak, že sankcie ani obmedzenia nie sú na programe dňa.

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus (SaS) pre Štandard uviedol, že o fenoméne vakcinačných turistov sa na európskej úrovni zatiaľ nediskutuje. Európania sú totiž zatiaľ disciplinovaní a v drvivej väčšine čakajú na vakcíny vo svojich domovských štátoch.

Zároveň platí, že kde a kedy a či vôbec sa dajú zaočkovať, je ich slobodným rozhodnutím. Klus priznáva, že EÚ nemá kompetencie, ktorými by to mohla kontrolovať, a preto neplánuje ani sankcie voči tým, čo sa dajú zaočkovať v zahraničí. „Nie je v silách EÚ a ani jej členských štátov akokoľvek ovplyvňovať to, akým spôsobom sa vakcinuje mimo Únie, v tzv. tretích krajinách,“ povedal štátny tajomník.

Pred EÚ aktuálne stoja väčšie výzvy.

Zájazd do Perzského zálivu

Zamedziť exportu vakcín a zabezpečiť, aby si farmaceutické firmy splnili záväzky, ktoré im voči európskym orgánom vyplývajú zo zmlúv.

„Európska komisia porovnáva požiadavky spoločností na vývoz vakcín so záväzkami voči EÚ a presne vidí, kam vakcíny idú. Veľa vakcín smeruje do krajín Perzského zálivu, kde si môžete kúpiť zájazd, počas ktorého dostanete očkovanie oboma dávkami,“ vysvetľuje nečestné obchody Klus.

Napríklad Dubaj sa vďaka vakcinačnému turizmu posunul na šieste miesto v indexe lekárskeho cestovného ruchu.

Mesačný dovolenkový balíček vás tam vyjde na 70-tisíc dolárov. V cene je prvotriedny let spoločnosti Emirates, ubytovanie v apartmáne s výhľadom na more a vakcína v dvoch dávkach.

Nikam necestujte, buďte trpezliví a zaočkujte sa na Slovensku

EÚ nezakročí ani v prípade, ak sa občania dajú zaočkovať vakcínou, ktorú neschválila Európska lieková agentúra (EMA). Napriek tomu sa očkovacie výlety neodporúčajú.

Cestovať za hranice je v súčasnej dobe veľmi zložité a môže zhoršiť pandemickú situáciu, pretože riziko nákazy počas samotnej cesty je vysoké. Ministerstvo zahraničných vecí má preto jasný postoj.

„Žiadne turistické výlety, vrátane akejsi ‚vakcinačnej turistiky’ neprichádzajú v čase zhoršujúcej sa pandemickej situácie vplyvom nových mutácií koronavírusu do úvahy,“ zdôrazňuje Klus. Tomu zodpovedá aj sprísnený režim na slovenských hraniciach od 15. februára v podobe povinnej karantény

Slovensko sa v prípade schvaľovania vakcín, ako aj ich nákupu bude pridŕžať spoločných európskych štandardov a politík. Čo to znamená?

Nakupovať a očkovať budeme len tými vakcínami, ktoré schváli EMA.

Občania síce majú možnosť zaočkovať sa v zahraničí aj inou vakcínou, to však môže spôsobiť viac problémov než úžitku. Nevieme totižto zaručiť kvalitu ani účinnosť vakcín, ktoré neprešli veľmi prísnymi európskymi procedúrami a schválením. Taktiež nie je jasné, nakoľko budú takéto vakcíny neskôr uznávané v našom európskom spoločenstve za účelom voľnejšieho cestovania.

Aké je teda jeho odporúčanie pre slovenských občanov?

Ostať trpezlivý, zaočkovať sa na Slovensku, a zamedziť tak všetkým rizikám. 


Ďalšie články