Ututlávaný prípad 1 500 znásilnených dievčat gangami: britská politička po rokoch stále bojuje

Champion sarah Championová. Foto: Facebook

Ako dlho prebieha tento hrôzostrašný trend v Británii? V krajine doteraz odhalili viacero gangov sexuálnych predátorov. Poslankyňa za mesto Rotherham, kde bol dlho orgánmi takýto prípad ututlávaný, varuje pred ďalším zatváraním očí.

Poslankyňa britského parlamentu za mesto Rotherham Sarah Championová prehovorila o rozsahu vyčíňania gangov sexuálnych násilníkov, v Británii známych aj ako tzv. grooming gangs. Pre denník Yorkshire Post aktuálne hovorí o svojej snahe pomôcť obetiam ako aj o prekážkach, ktorým čelí už 8 rokov.

O čo ide? Približne od poslednej štvrtiny minulého storočia pôsobili v anglických mestách organizované gangy mužov väčšinovo s migrantským pozadím. Gangy si za svoje ciele vyberali hlavne mladé britské dievčatá, ktoré sexuálne zneužívali.

A čo je najhoršie, verejné orgány o nich vedeli, avšak nezakročili. Ako informuje aj BBC, polícia a pracovníci mesta sa báli incidenty riešiť. Dôvodom bol pôvod páchateľov.

Otcovi jedného zneužívaného dievčaťa, v čase kedy toto zneužívanie prebiehalo, polícia odmietla pomôcť. Náčelník rotherhamskej polície to odôvodnil obavou, že ak by sa o tom verejnosť dozvedela, vraj by to mohlo zvýšiť rasové pnutie v spoločnosti. Podľa nezávislej vyšetrovacej komisie, ktorá škandál skúmala, mal policajt otcovi obete priznať, že polícia nekonala, aj keď o zneužívaní vedela skoro 30 rokov.

Obvinenia z rasizmu

Veci sa konečne rozhýbali v roku 2012, kedy došlo k odhaleniu činnosti týchto gangov v Rotherhame. Polícia začala konať a doteraz identifikovala viac ako 1 500 obetí. Dievčatá častokrát zdrogovali, zbili, znásilnili a predávali ďalej. Odsúdených bolo zatiaľ 20 násilníkov a štyria ďalší očakávajú súd.

„Toto je za 16 rokov. Poznám preživšie obete, ktoré majú 70 rokov,“ upozorňuje poslankyňa Championová a poukazuje na rozsah a dobu, počas ktorej sa sexuálne zneužívanie odohrávalo. Predstavila pritom niekoľko návrhov, ako v budúcnosti zabrániť fungovaniu týchto gangov.

Championová už v minulosti viackrát upozorňovala na mužov, ktorí znásilňujú v Británii dievčatá. Za tieto jej aktivity bola nútená odísť zo svojej pozície tieňovej ministerky pre ženy a rovnosť za ľavicovo-liberálnu labouristickú stranu. Hlavným tŕňom v oku bol komentár v bulvárnom denníku The Sun, v ktorom Championová napísala:

„Británia má problém s Pakistancami, ktorí znásilňujú a zneužívajú biele dievčatá. Tak. Povedala som to. Robí to zo mňa rasistku? Alebo som len pripravená nazvať tento hrôzostrašný problém jeho pravým menom?“ napísala v roku 2017 rotherhamská poslankyňa.

Šiesti odsúdení z rotherhamských gangov. Foto: National Crime Agency

Labouristom sa to nepáčilo

Pre televíziu BBC zasa povedala, že úrady v tomto probléme nekonajú preto, lebo sa boja obvinenia z rasizmu. Za článok aj svoje ďalšie výroky si vyslúžila kritiku od vtedajšieho predsedu labouristov Jeremyho Corbyna, ktorý jej tvrdenia označil za démonizáciu celej skupiny ľudí. Championová krátko na to rezignovala zo svojho postu, pričom sa ospravedlnila za „veľmi nešťastnú voľbu slov“.

Na jej miesto vtedy Corbyn vymenoval Naseem Shahovú, britsko-pakistanskú mestskú poslankyňu za mesto Bradford West. Tá je (ne)slávne známa za zdieľanie príspevku na sociálnej sieti Twitter z roku 2017, ktorý znel:

„Presne Areeq, tie zneužívané dievčatá z Rotherhamu a inde musia držať svoje huby. Pre dobro diverzity.“ Tomuto príspevku dala aj ‚srdiečko‘, symbolizujúc, že sa jej páči. Shahová neskôr zdieľanie príspevku odstránila a zrušila aj srdce, pričom to celé označila za „úprimnú nehodu“.

Len pár dní predtým pritom kritizovala Championovú za „stigmatizovanie pakistanskej komunity.“ Uviedla tiež, že za 90 percentami prípadov sexuálneho zneužívania detí stoja bieli muži. V prípade odsúdených násilníkov detí za roky 2011 až 2016 pritom drvivú väčšinu naozaj tvoria belosi.

Neblahý trend

Problém gangov sexuálnych predátorov v Británii je však skutočný. Podobné prípady boli v posledných rokoch odhalené aj v ďalších britských mestách ako napríklad Newcastle, Bristol či Oxford.

V mnohých prípadoch sa tieto gangy sexuálnych predátorov zameriavajú na mladé, chudobné dievčatá alebo osoby žijúce v zlých rodinných pomeroch. Naviažu s nimi vzťah, v ktorom sa tvária ako ich priatelia či dokonca romantickí partneri a následne ich začnú zneužívať.

Súčasťou týchto vzťahov často boli drogy a alkohol. Dievčatá zdrogovali do bezvedomia, pričom násilníci sa spoliehali na to, že vďaka ich nízkemu sociálnemu stavu budú mať menšiu vôľu nahlásiť zneužívanie úradom.

Aj po niekoľkých rokoch vyhrážok zo strany krajnej ľavice i krajnej pravice proti týmto gangom poslankyňa Sarah Championová bojuje naďalej. Upozorňuje, že ich obeťami nie sú len belošky a nemalo by ísť o tému, ktorá je tabu. Vyzýva pritom na tvrdšie tresty pre páchateľov, ako aj na dôraznejšiu prevenciu štátnych orgánov pri vyhľadávaní potenciálnych agresorov.


Ďalšie články