Hovorca biskupov: Kostoly sa otvoriť nedajú, treba viac pomáhať pri pacientoch

Prvá nede¾ná omša v Dóme sv. Martina po uvo¾není koronakrízových opatrení Omša, ilustračná fotografia. Foto: Jakub Kotian/TASR

Na Slovensku platí covid automat, platia plošné prísne opatrenia podľa situácie v jednotlivých okresoch. Kvôli vysokému počtu hospitalizovaných a mŕtvych sú naďalej plošne zavreté kostoly. Všetko napovedá tomu, že to tak ostane, pokým počet hospitalizovaných neklesne pod tritisíc.

Od pondelka 8. februára sa Slovensko riadi covid automatom. Podľa pandemického vývoja delí slovenské okresy do farieb. Každá farba definuje obmedzenia, ktoré pre okres platia.

Hoci jednotlivé okresy sú na tom lepšie, vzhľadom na úroveň hospitalizovaných a pozitivitu PCR testov sme ako krajina v čiernej zóne, niektoré uvoľnenia preto nie sú možné. Tento stav bude trvať, kým počet hospitalizovaných celoplošne neklesne pod tritisíc.

Vzhľadom na to, že počet pacientov v posledných dňoch ešte stúpa, bude cesta k otvoreniu Slovenska pravdepodobne dlhšia než kratšia. Pri optimistickom náhľade potrvá týždne.

Zákaz hromadných podujatí platí aj pre bohoslužby. Tie sú pre verejnosť obmedzené prakticky od 15. októbra, s výnimkou krátkych uvoľnení v decembri. Ani tie kostoly nenaplnili, keďže veriaci sa báli o svoje zdravie.

Nielen chlebom žije človek

Takýto vývoj nevyhovuje veriacim a ani niektorým duchovným.

Z radov kresťansky založených občanov vzišlo niekoľko petícií za sprístupnenie bohoslužieb veriacim. Jedna z posledných má už vyše 20-tisíc podpisov a Štandard sa jej venoval v samostatnom článku.

Signatári upozorňujú, že pandémia má aj psychické dopady a pre zachovanie duševného zdravia veriaci potrebujú priamy kontakt s Bohom.

Uzavretie chrámov im túto možnosť vzalo. Na svätých omšiach sa môžu podľa súčasných nariadení ľudia zúčastniť len v online forme. Počet ľudí, ktorí sa podieľajú na prenose omše, musí byť aj s kňazom najviac šesť. Pre katolíkov platí až do odvolania dišpenz od povinnej účasti na omši.

Aj kvôli príkladom zo zahraničia, kde nie sú omše a bohoslužby tak obmedzené, pričom predchádzajúce rozhodnutia rušili často súdy a iniciatívni boli biskupi a duchovní, sa aj na Slovensku objavuje požiadavka po zmene prístupu. Podporil to aj trnavský arcibiskup Ján Orosch, keď 31. januára zdôraznil, že veriaci majú aj nemateriálne potreby:

„Eucharistia, to nie je len symbol Kristovho tela a pokrmu pre ľudskú dušu, ale reálny, materiálny pokrm… My sme katolíci a veríme, že bez tohto duchovného pokrmu, ktorým je Eucharistia, duchovne hynieme. Zomierame tak ako človek, ktorý sa nedostane k jedlu,“ povedal počas streamovanej omše.

Treba zdôrazniť, že cirkev od začiatku pandémie s vládou úzko spolupracuje a pri slávení bohoslužieb zohľadňuje všetky protipandemické opatrenia.

Nemocnice kolabujú, nie je vhodný čas

Zisťovali sme, ako to vidí Konferencia biskupov Slovenska (KBS). Opýtali sme sa, ako by to malo s bohoslužbami vyzerať teraz, keď je celé Slovensko v čiernej zóne.

Hovorca KBS Martin Kramara pre Štandard uviedol, že biskupi aktívne vyvíjajú snahu, aby bolo čím skôr možné obnoviť verejné slávenia a vysluhovanie sviatostí. Cirkev je v tomto smere stále ochotná zohľadniť všetky hygienické nariadenia.

S týmto cieľom KBS komunikuje s vládou. „Komunikovali sme a komunikujeme aj so spoluautormi covid automatu. Veľmi si želáme, aby sa veriaci mohli na bohoslužby čím skôr vrátiť. Zároveň si však uvedomujeme, že nemocnice sú naozaj pod tlakom,“ povedal hovorca.

O situácii v prvej línii majú biskupi informácie priamo od kňazov. Desiatky z nich sa totiž rozhodli vypomôcť podľa svojich možností vyťaženým zdravotníkom na covid aj necovid oddeleniach. Robia ľahšie úkony ako meranie telesnej teploty pri vchode do nemocnice, usmerňujú pacientov, vykonávajú administratívnu prácu, pomáhajú v skladoch so zdravotníckym materiálom a pri sanitárnych úkonoch. O ich práci Štandard priniesol reportáž.

Tí, ktorí sú netrpezliví, nech pomôžu iným

Pomoc by sa podľa Kramaru zišla aj v domovoch sociálnych služieb. Vzrastajúci počet infikovaných často spôsobuje, že o ťažko chorých, imobilných pacientov sa nemá kto starať.

Kresťanstvo je aj o skutkoch lásky k blížnemu. Ak majú veriaci dostatok času a zdravotný stav im to umožňuje, mohli by podľa hovorcu podať pomocnú ruku tam, kde je to potrebné. Takáto služby im môže dodať trpezlivosť aj pokoru.

„Táto situácia je náročnou skúškou nielen pre cirkev, ale pre celú spoločnosť. A v určitom zmysle aj školou trpezlivosti. Tí, ktorým trpezlivosť chýba, by si mohli napríklad vyskúšať dobrovoľnú službu pri covidových pacientoch v DSS-ke: je to teraz na mnohých miestach potrebná vec. Zároveň silná škola,“ nabáda Kramara veriacich.

Trpezlivosť ruže prináša. A veriaci jej budú potrebovať veľa. Pandemická situácia sa nezlepšuje, čo dáva KBS jasný signál. Kostoly ostanú zatvorené.

„V čiernej zóne je, žiaľ, priestor len pre individuálnu pastoráciu: je to zóna, v ktorej hrozí kolaps nemocníc,“ vysvetlil hovorca.

Biskupi napriek tomu prosia, aby veriaci na vieru nezanevreli. Bohoslužby sa budú sprístupňovať podľa pravidiel covid automatu. Tí, ktorí nechcú pomáhať v prvej línii, majú aj iné možnosti na sebarealizáciu.

„Prosíme preto veriacich, aby sa modlili a tí, ktorí sú zdraví a silní, aj postili za to, aby počet nakazených a hospitalizovaných čo najskôr klesol pod danú hranicu,“ vyzývajú biskupi.

Na texte sa podieľal okrem autorky aj Tomáš Pilz.


Ďalšie články