Nicholsonová sa definitívne lúči s SaS: Strane som spôsobila problémy

Lucia Ïuriš Nicholsonová, Jana Bittó Cigániková tlaèová konferencia na tému Nevyužité fondy EÚ, musíme kona Lucia Ďuriš Nicholsonová, Jana Bittó Cigániková. Foto: Martin Baumann/TASR

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová odchádza z SaS. Informovala o tom vo štvrtok na sociálnej sieti. Rozhodnutie padlo po tom, ako v koalícii vyvolala napätie tlačovou konferenciou o eurofondoch a dostala sa ňou do konfliktu s vicepremiérkou Veronikou Remišovou. Ďuriš Nicholsonová bude naďalej vykonávať prácu europoslankyne a predsedníčky európskeho výboru pre zamestnanosť a sociálne veci. Stranu SaS odchod Nicholsonovej mrzí.

„Rozhodla som sa odísť zo strany SaS. Kauza, ktorú som rozpútala, spôsobila strane problémy a prehĺbila napätie vo vládnej koalícii. Nezvládla som formu tlačovej konferencie, a preto vyznela ako frontálny útok na Veroniku Remišovú, čo mi je ľúto. Ako politik viem, že forma je často dôležitejšia ako obsah,“ uviedla.

Tému z tlačovej konferencie podľa vlastných slov neriešila s Remišovou preto, že sa informáciu o nevyužitej miliarde dozvedela až „po funuse“. Ďalším dôvodom je podľa jej slov to, že v koalícii sú nie vždy vzťahy nastavené na efektívnu spoluprácu a ústretovú komunikáciu.

Priznanie si zodpovednosti

Ako europoslankyňa sa bude snažiť vecne spolupracovať aj s vládou a dávať konkrétne návrhy na zlepšenie situácie na Slovensku predovšetkým v sociálnej oblasti. Verí, že jej voliči nepochopia odchod ako zbabelosť, ale ako priznanie si politickej zodpovednosti. „Držím palce SaS a rovnako tak celej vláde v ťažkom boji,“ dodala.

Ďuriš Nicholsonová mala podľa informácií TASR informovať o svojom odchode členov vedenia strany už v utorok (9.2.). K situácii došlo po spore medzi Ďuriš Nicholsonovou a Remišovou v súvislosti s eurofondami. Europoslankyňa totiž v pondelok informovala, že Slovensko prišlo nenávratne o miliardu eur z eurofondov, pretože do konca roku 2020 nezabezpečilo v Európskom fonde regionálneho rozvoja jej realokáciu. To Remišová odmietla.

Tému následne riešili lídri koaličných strán aj na koaličnej rade, kde sa mal šéf SaS za situáciu ospravedlniť. Téme sa mali ďalej venovať na najbližšom stretnutí, kde si mali informácie vyjasniť aj s Ďuriš Nicholsonovou.

Ministra to mrzí

Ministra školstva a podpredsedu SaS Branislava Gröhlinga odchod Lucie Ďuriš Nicholsonovej z SaS mrzí. Dúfa, že sa možno raz vráti. Jej rozhodnutie rešpektuje.

„Luciu Ďuriš Nicholsonovú som si vždy za jej prácu, či už na Slovensku alebo teraz v europarlamente, veľmi vážil. Preto ma jej odchod z SaS veľmi mrzí a dúfam, že sa možno raz vráti,“ uviedol Gröhling na sociálnej sieti.

Zároveň nechcel komentovať koaličné nedorozumenia. „Tie tu vždy boli aj budú. Ako človek, ktorý myslí optimisticky a preferuje konštruktívnu prácu pred hádkami, vždy verím, že nezhody sa utrasú,“ napísal.

Cigániková kufre nebalí

Poslankyňa Jana Bittó Cigániková, ktorá s Nicholsonovou absolvovala osudný tlačový brífing, ale dôvod na odchod zo strany SaS nevidí. Uviedla to na sociálnej sieti s tým, že zdieľa hodnoty strany a neodíde len preto, že stála vedľa kolegyne v nevhodný čas.

„Nevidím žiaden dôvod na odchod zo strany, ktorej vízie a hodnoty plne zdieľam, len preto, že som stála vedľa kolegyne v nevhodný čas,“ uviedla Bittó Cigániková s tým, že ich tlačová konferencia bola rozdelená na dve časti, pričom sama sa vyjadrovala len k zdravotníctvu. „Doplnila som informácie, ktoré nikto nespochybnil a boli vopred diskutované aj v koalícii,“ dodala.

Vzniknutá situácia Bittó Cigánikovú podľa vlastných slov mrzí. „Ale nijako som ju nespôsobila a s Veronikou Remišovou aj ďalšími kolegami zo Za ľudí som v kontakte od prvého momentu, aby som im situáciu vysvetlila,“ poznamenala.

SaS odchod mrzí

SaS mrzí rozhodnutie europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej odísť zo strany. Strana hovorí o slobodnom rozhodnutí, ktoré bude rešpektovať. Stanovisko strany TASR poskytol jej hovorca Ondrej Šprlák.

 „Mrzí nás, že sa naša zakladajúca členka takto rozhodla. Poznáme ju dlho, vieme, že toto jej rozhodnutie nepadlo ľahko, no rozhodla sa slobodne a my to budeme rešpektovať,“ píše sa v stanovisku.

(tasr/jor)


Ďalšie články