Krajčí chce od marca očkovať vo veľkom. Dodávky vakcín sa však opäť zadrhávajú

Marek Krajèí príchod na zasadnutie Ústredného krízového štábu Marek Krajčí. Foto: Dano Veselský/ TASR

Minister zdravotníctva hodlá spustiť veľké očkovanie v krajských mestách. Avizoval však ďalšie krátenie dodávok vakcín od spoločnosti Pfizer. Používané testy na Slovensku sú podľa neho spoľahlivé, odhaľujú nové mutácie.

Od 1. marca by chcel rezort otvoriť aj veľkokapacitné očkovacie centrá. „Pokiaľ vakcín bude dosť a bude všetko dobre pripravené, chceli by sme v marci začať v krajských mestách,“ uviedol na štvrtkovej tlačovej konferencii minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Krajčí tiež informoval, že spoločnosť Pfizer vo štvrtok oznámila, že bude opäť krátiť dodávky vakcín na ďalší mesiac, tempo očkovania sa preto spomalí. Dodávky sa majú využívať prioritne na preočkovanie. „Zatiaľ sme dostali informácie, že budeme mať okolo 51 000 dávok týždenne,“ konštatoval s tým, že Slovensko sa angažuje v tom, aby sme mohli dostať vakcíny aj mimo oficiálnych zásielok.

Štandard oslovil zastúpenie spoločnosti Pfizer na Slovensku. Tá mu sľúbila poskytnúť vyjadrenie v piatok.

V závere januára sa manažér pre styk s verejnosťou spoločnosti Pfizer na Slovensku Miroslav Lednár vyjadril, že dočasné zníženie objemu dodávok spôsobené prispôsobovaním výrobných kapacít na vyššiu produkciu sa malo týkať obdobia medzi 18. januárom a 15. februárom.

„O tomto sme okamžite komunikovali s ministerstvom zdravotníctva, aby bolo možné tieto skutočnosti zohľadniť pri plánovaní vakcinácie. Súčasne sme deklarovali schopnosť následne zvýšiť dodávky tak, aby množstvá pôvodne plánované na prvý štvrťrok mohli byť do konca marca aj dodané,“ povedal pred dvoma týždňami Lednár. 

Testy sú spoľahlivé, odhaľujú nové mutácie

Šéf rezortu zdravotníctva ubezpečil, že testy, ktoré na Slovensku máme, vedia spoľahlivo detegovať mutácie nového koronavírusu. Pripomenul, že aj zaočkovaná osoba musí ísť po návrate zo zahraničia do karantény, keďže napríklad vakcína od spoločnosti AstraZeneca nie je dostatočne účinná na juhoafrickú mutáciu nového koronavírusu.

Európska komisia by podľa Krajčího bola rada, ak by členské krajiny sekvenovali päť až desať percent svojich vzoriek vírusu. „Slovensko zatiaľ takéto kapacity zďaleka nemá,“ povedal s tým, že predseda Slovenskej akadémie vied Pavol Šajgalík má do desiatich dní poskytnúť zoznam všetkých centier na území Slovenska, ktoré by mohli začať sekvenovať, aby sa čo najviac zvýšili kapacity sekvenácie. Dodal, že ide o relatívne drahý projekt. Je preto na zváženie, že by sa časť našich vzoriek sekvenovala v iných krajinách, keďže v niektorých by malo byť možné uskutočňovať to aj zadarmo.

(tasr, min, joh)


Ďalšie články