Vatikánska Ostpolitik: pápež bránil kontroverznú dohodu s Čínou

pápež František Pápež František. Foto: TASR/AP

Pravidelný týždenný prehľad toho, čo sa deje vo Vatikáne a ako toto dianie komentujú takzvaní vatikanisti. Výber každú nedeľu pripravuje Bohumil Petrík.

Vatikán si pripomenul 92. výročie svojho založenia, 90. rokov vzniku Rádia Vatikán aj rok od vydania pápežovej exhortácie o amazonskej synode Querida Amazonia. Novinárov tiež oslovilo pápežovo rozhodnutie vymenovať po prvý raz ženu-podsekretárku Synody biskupov: je ňou rehoľníčka Nathalie Becquartovú a bude mať hlasovacie právo v synode. Najdôležitejším momentom bol pápežov tradičný príhovor veľvyslancom, ktorí sú akreditovaní pri Svätej stolici. Pozrime sa na reakcie, ktoré vyvolal.

Pontifik v dlhom prejave vystríhal diplomatický zbor pred ekonomickou, environmentálnou, politickou, ako aj pred sociálnou i zdravotnou krízou. Nemôžeme sa však zastaviť pri krízach, ktoré pandémia prehĺbila, no treba sa činiť, aby sme „prekonali starú logiku konfliktu“. To je „pekný program nie pre vládu, ale pre spoločnosť“. Takto zhodnotil Františkov prejav vatikanista Carlo Di Cicco.

Jeho slová boli dôležité v súvise s krízou politiky a demokratických hodnôt, nakoľko potrebujeme reformy a zmenu mentality, dodal taliansky novinár a vyzdvihol, že pápež nečakane spomenul taliansky ľud. Možno to bola „nepriama sympatia voči Mariovi Draghimu“, ktorý je poverený zostavením vlády v Taliansku, no „možno pre ťažkú situáciu“ politickej krízy v krajine, myslí si Carlo Di Cicco.

Pápežov životopisec Austen Ivereigh (jeho kniha The Great Reformer vyšla aj v češtine ako Papež reformátor) si myslí, že Bergoglio mal tiež odkaz pre exprezidenta USA Donalda Trumpa a jeho stúpencov. Rímsky biskup totiž zdôraznil, že „rozvoj demokratického vedomia si vyžaduje prekonanie dôrazu na jednotlivé osobnosti a to, že úcta k vláde zákona má prevládnuť“.

Pápež František. Foto: Bohumil Petrík/CNA

Niektorí komentátori však upozorňujú, že tento problém má aj cirkev. Súčasný pontifex má podľa nich peronistický štýl vládnutia založený na osobných vzťahoch a mnohé médiá, vrátane istých žurnalistov, nekriticky podporujú pápežov obraz ako super-reformátora, extra silného jednotlivca a podobne.

Najvyšší veľkňaz katolíckej cirkvi pred ambasádormi bránil kontroverznú dohodu s Čínou o menovaní biskupov, nakoľko je „primárne pastorálna“. Očakáva, že začatá spolupráca „bude pokračovať v duchu rešpektu a vzájomnej dôvery, čím ďalej prispeje k vyriešeniu otázok spoločného záujmu“.

„Vatikán prakticky daroval čínsky katolicizmus komunistickej strane“ a „Peking ohromujúco triumfuje nad Rímom,“ hovoria kritici o dohode. Štátny sekretár Svätej stolice kardinál Parolin nedávno povedal, že kritika Ostpolitik voči Ríši stredu „je oprávnená“, lebo „situácia je extrémne komplexná a ťažká, kde môžu byť rôzne pohľady na vec“.

Pápežovu ostpolitik najnovšie spochybnil publicista Wang Zhicheng, podľa ktorého komunistická strana východoázijskej krajiny spúšťa databázu, ktorá zhromaždí všetky informácie o cirkevnom personáli i o tibetských budhistoch. Promptne sa v nej zaznamenajú prémie, tresty aj zrušenie úradov, čím komunisti „naďalej zaobchádzajú s náboženstvami ako so štátnymi inštitúciami“.

Autor podčiarkol, že tamojší kňazi sa pýtajú, či táto iniciatíva neohrozí (podľa pápeža primárne) pastorálne výdobytky dohody s Čínou. Biskupov „dáva do područia komunistickej strany a potvrdzuje sa tým rozdelenie oficiálnych a podzemných komunít,“ naznačil publicista.

Svätá stolica očami diplomatov

Francúzska veľvyslankyňa pri Svätej stolici Élisabeth Beton-Delègue na vlnách Rádia Vatikán ocenila, že pontifex pochválil solidaritu a duch spolupráce Európskej únie: „Je to veľmi dôležité, lebo keď sa hovorí o Európe, hovorí sa aj o demokratickom priestore… V tomto príhovore o nebezpečenstve štiepenia som videla uznanie, že hovoriac o Európe – napriek našim slabostiam a ťažkostiam – sa snažíme napredovať ruka v ruke.“

Vlajka Európskej únie. Foto: Bohumil Petrík/CNA

Náš veľvyslanec pri Svätej stolici Marek Lisánsky v éteri jubilujúceho Vatikánskeho rádia pripomenul, že pre bilaterálne vzťahy Slovenska a Svätej stolice bol rok 2020 „výnimočný a veľmi úspešný“. Pripomenuli sme si 30. výročie prvej pápežskej návštevy v Československu, 25. výročie pápežskej návštevy Slovenska a 20. výročie Základnej zmluvy medzi Slovenskou republikou a Svätou stolicou.

„Intenzitu vzťahov asi najlepšie reprezentuje fakt, že už tretí rok po sebe navštívil Vatikán jeden z najvyšších ústavných predstaviteľov,“ povedal diplomat. Naposledy bola u pontifexa prezidentka Zuzana Čaputová, čo bolo „výnimočnou zahraničnopolitickou udalosťou aj vo vatikánskom prostredí“. V Pápežskom slovenskom kolégiu pripomenuli aj 100. výročie narodenia jeho predchodcu na poste ambasádora Antona Neuwirtha, ktorý bol „veľmi významná osobnosť slovensko-vatikánskej relácie“. O rozdielnych svetoch, ktoré Anton Neuwirth a Zuzana Čaputová predstavujú, už náš diplomat prirodzene nehovoril, ani by sa to nepatrilo, ale čitateľ by si toho mal byť vedomý.

Citát týždňa

Citát týždňa vyslovil ešte minulú nedeľu pápež František, ktorého trápi nízka pôrodnosť v Taliansku. Budúcnosť juhoeurópskej krajiny je podľa neho ohrozená a tak predstavil azda jednoduchý postpandemický plán obnovy:

„Uvažujme nad touto obavou a pokúsme sa zabezpečiť, aby sa skončila táto demografická zima a rozkvitla nová jar chlapcov a dievčat.“

Pápeža treba poslúchať, povedal by staromilec, uvidíme, čo si o tom myslia Taliani.


Ďalšie články