Potvrdené: Britská mutácia nás drží v šachu, udrela viac na mladších

Nemocnica v Galante prechádza do "èerveného" režimu Ilustračný obrázok. Foto: Henrich Mišovič/TASR

Napriek všetkým opatreniam, testovaniam a začiatku očkovania sa pandemická situácia na Slovensku stále nezlepšuje. Denne zomrie pre nový koronavírus okolo sto ľudí a nemocnice už týždne balansujú na hranici kapacít. Štandard sa dostal k dátam o vekovom zložení pacientov, ktoré navyše potvrdzujú doterajšie obavy z britskej mutácie covidu.

Celkovo na ochorenie COVID-19 alebo s týmto ochorením zomrelo na Slovensku od začiatku pandémie 6 618 ľudí. Napriek prísnym opatreniam, ktoré sú na Slovensku v platnosti už piaty týždeň, nie je podľa doterajších údajov badateľná veľká zmena v počte hospitalizovaných pacientov na ochorenie COVID-19. Ten síce v druhom februárovom týždni mierne klesol, ale stále je na alarmujúcej úrovni.

Podľa dostupných údajov bolo k 11. februáru s novým koronavírusom alebo s podozrením na toto ochorenie v slovenských nemocniciach hospitalizovaných 3 719 ľudí.

Od začiatku pandémie sa však na lôžkach zdravotníckych zariadení po celej republike vystriedalo už takmer 30-tisíc pacientov. Vyplýva to z pripravovaného komentára Inštitútu zdravotných analýz (IZA) o hospitalizáciách v súvislosti s koronavírusovou infekciou, ktorého pracovnú verziu má Štandard k dispozícii.

Doposiaľ odhalili PCR testami vyše 271-tisíc pozitívnych a podľa údajov IZA skončilo 29 253 z nich v nemocnici. Zaujímavý záver, ktorý vyplýva z chystaného dokumentu, je vekové zloženie hospitalizovaných pacientov. Uvádzame ho v nasledujúcej tabuľke.

Počty pacientov s COVID-19 podľa veku. Zdroj: IZA

Údaje s počtami pacientov podľa veku potvrdzujú, že s covidom končia v nemocniciach najčastejšie osoby nad 60 rokov. Rovnako sa ukazuje, že práve starší ľudia, ktorí sú s ochorením hospitalizovaní, sú najčastejšími obeťami tohto druhu koronavírusu. Napríklad vo vekovej kategórii od 60 do 69 rokov z vyše 7-tisíc hospitalizovaných s COVID-19 zomrelo viac ako 1 300 pacientov. To je bezmála takmer 20-percentná úmrtnosť v tejto vekovej kategórii. S rastúcim vekom sa toto percento ešte väčšmi zvyšuje.

Treba zdôrazniť, že v uvedenej tabuľke ide o počty úmrtí pacientov s diagnostikovaným covidom, ale nie vo všetkých prípadoch bolo ochorenie aj príčinou smrti. Preto je počet úmrtí z dát IZA o niečo vyšší, ako je oficiálne číslo úmrtí, pri ktorých sa preukázalo, že smrť zapríčinilo ochorenie COVID-19. Podľa aktuálnych údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) bol koronavírus doposiaľ príčinou úmrtia 5 629 ľudí. Stav je k 11. februáru.

Prečo pandémia neustupuje?

Rovnako zaujímavé ako vekové zloženie covidových pacientov sú údaje o dĺžke hospitalizácií. Maximálna dĺžka bola doposiaľ 61 dní a minimálna jeden deň. Mediánová dĺžka hospitalizácie sa pohybuje na úrovni deviatich dní.

Z údajov IZA vyplýva, že takzvaný britský kmeň koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje covid, je príčinou, pre ktorú v nemocniciach stále viac času trávia mladšie ročníky, a nie seniori.

Dĺžka hospitalizácie podľa vekovej skupiny pacienta. Zdroj: IZA

Prvý a druhý graf ilustrujú dĺžku hospitalizácie podľa vekovej skupiny pacienta počas prvej a druhej vlny pandémie. Deliaci dátum je 1. september 2020. Tretí graf v poradí zachytáva obdobie od 1. januára 2021 do dnešného dňa. Na grafoch sa ukazuje pokles dĺžky hospitalizácie vyšších vekových skupín a naopak signifikantne väčší počet hospitalizačných dní u pacientov pod 40 rokov. To by podľa IZA potvrdzovalo výsledky štúdie z Veľkej Británie, ktoré ukazujú, že mladší ľudia sú náchylnejší nakaziť sa britskou mutáciou covidu.

Práve takzvaný britský kmeň je tak podľa IZA jednou z príčin, pre ktorú sa nedarí na Slovensku napriek všetkým opatreniam potlačiť alarmujúcu pandemickú situáciu. Britská mutácia je dnes u nás značne rozšírená. Podľa februárovej štúdie IZA sa objavila v 1 426 z 1 962 pozitívne testovaných vzoriek z celého Slovenska. To je vyše 72 percent skúmaných prípadov.

Na základe dát spracovaných IZA možno vidieť, že nová britská mutácia sa šíri rýchlejšie ako jej predchodca. Zároveň zhoršuje priebeh ochorenia u mladších pacientov, ktorí navyše trávia viac času v nemocniciach.


Ďalšie články