Mníška v 117. rokoch zvládla covid: Smrti sa nebojím, stretnem sa s rodinou

Mníška ako najstaršia osoba Európy prekonala covid krátko pred 117. narodeninami Mníška Lucile Randonová. Foto: TASR

Existujú seniori, ktorí po nákaze covidom štatistiky úmrtnosti našťastie nezvýšia, aj keď na to majú všetky medicínske predpoklady. Príkladom je aj prípad francúzskej mníšky Lucile Randonovej, druhej najstaršej osoby žijúcej na svete, ktorá koronavírus prekonala bez akýchkoľvek príznakov.

Starí ľudia sú popri chronicky chorých pacientoch či ľuďoch trpiacich obezitou globálne považovaní za hlavnú rizikovú skupinu, pre ktorú ochorenie COVID-19 končí fatálne. Vlády jednotlivých krajín sa im preto usilujú vyjsť v ústrety rôznymi spôsobmi a chrániť ich.

Nabádajú ich na sociálny dištanc, rozdávajú im vysoko účinné respirátory či vitamíny, vyhradzujú im na nevyhnutné úkony hodiny v prevádzkach ako sú supermarkety, počas ktorých je riziko nákazy najnižšie, a aj pri samotnom očkovaní sú medzi prvými na rade. Napriek tomu sa u nich nákaza rýchlo šíri.

Nevyhla sa jej ani najstaršia Európanka a druhá najstaršia osoba sveta vôbec. Hovoríme o francúzskej mníške a bývalej matke predstavenej Lucile Randonovej, ktorá dnes, vo štvrtok, slávi 117. narodeniny a aktuálne jej patrí desiata pozícia v rebríčku najstarších ľudí, akí kedy žili a ktorých vek bol vierohodne zdokumentovaný.

Lucile Randonová sa narodila 11. februára 1904. O 40 rokov neskôr sa rozhodla zasvätiť svoj život Bohu. Stala sa katolíckou mníškou a prijala meno sestra André.

Francúzsko hlási k dnešnému dňu vyše 80-tisíc mŕtvych v súvislosti s ochorením COVID-19 a počtom infikovaných je globálne na šiestom mieste. Niet sa preto čo čudovať, že nákaza sa šíri všade, vrátane najrizikovejších miest akými sú domovy dôchodcov. Covid neobišiel ani domov v meste Toulon na juhu Francúzska.

Smrti sa nebojím

Práve tam sa v januári 2021 koronavírusom nakazila sestra André. Infekcia sa rozšírila medzi väčšinou tamojších seniorov, len osem z nich ostalo zdravých. Desať dôchodcov vírusu SARS-CoV-2 dokonca podľahlo. Akoby zázrakom však medzi nich nepatrí sestra André.

Tá strávila mesiac v karanténe, aby ochránila ostatných obyvateľov domova, samotný priebeh choroby bol však u nej asymptomatický. Podľa vlastných slov ani nevedela, že je nakazená.

Preukázala tiež veľkú odvahu a vyrovnanosť, ku ktorej jej dopomohla viera. Masívne medializovanie ochorenia totiž spôsobuje psychické problémy mnohým, ktorí sa nakazia. Ovládnu ich pocity strachu a bezmocnosti. Obzvlášť zle sa po duševnej stránke zrejme cítia starší ľudia, ktorí si uvedomujú, že ich šance na prežitie sú štatisticky pesimistické. To ale nebol prípad Randonovej.

O seba jej nešlo

Počas choroby sa podľa jej slov bála len o ostatných členov domova vrátane opatrovateliek, ktoré by mohla nakaziť. Vlastný život už dávno zverila Bohu, čo jej dávalo nádej. Na otázky francúzskej stanice BFM o tom, či aj ona mala počas ochorenia COVID-19 strach, odpovedala jednoznačne.

„Nie, nebála som sa, pretože sa nebojím smrti. Som šťastná, že som s vami, ale kiež by som bola niekde inde s mojím starším bratom a mojím starým otcom a starou mamou,“ urobila mníška narážku na posmrtný život v nebi.

Ako dlho potrvá, kým sa toto jej vytúžené stretnutie udeje, nevie nikto. Sestra André síce stratila zrak a vlastné nohy jej už neslúžia, ale duševne je podľa hovorcu zariadenia veľmi čulá. Vo štvrtok sa na narodeninovej oslave stretla aspoň so žijúcou časťou svojej rodiny, hoci v obmedzenom počte.


Ďalšie články