Kajetána Kičuru prepustil sudca na slobodu. Matovič ho označil za prvý skalp

Kajetán K. prichádza na ŠTS v Banskej Bystrici Kajetán Kičura. Foto: Ján Krošlák/TASR

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, vo štvrtok vyhovel žiadosti o prepustenie z väzby obvineného bývalého šéfa Správy štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru.

Kičura je vo väzbe od vlaňajšieho apríla, stíhaný za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku v súbehu s pokračovacím zločinom legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátor podal sťažnosť, bude tak rozhodovať Najvyšší súd SR. Návrh žiadosti o prepustenie zdôvodňoval obhajca expredsedu Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Rastislav Palovič tým, že všetkých ťažiskových svedkov už vypočuli.

Kajetán Kičura je vo väzbe od 23. apríla 2020, vlani v novembri Najvyšší súd SR rozhodol o jej predĺžení do 21. júna 2021. Trestné konanie pre medializované informácie o pochybeniach SŠHR pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 a kúpe bytov na Konventnej ulici v Bratislave začala Národná kriminálna agentúra v marci 2020. Kajetán Kičura odmietol obvinenia súvisiace so zmluvami SŠHR, ako aj podozrenia spojené s dvoma bytmi, ktoré kúpil jeho syn.

Premiérov prvý skalp

Premiér Igor Matovič dal Kičuru odvolať tesne po vymenovaní vlády, keď v súvislosti s podozrivými nákupmi strávil premiér celý deň na hmotných rezervách. Podľa Matoviča sa ho vtedajší šéf SŠHR snažil opiť rožkom.

Po zadržaní Kičuru ho Matovič označil za jeho „prvý skalp“ a osobného priateľa Roberta Fica a Petra Pellegriniho. „Kradli ako po nebohom. Pôjdu dole rad radom,“ uviedol premiér.

(tasr, ste)


Ďalšie články