Manchester City odhodlaný ukončiť kolotoč na čele Premier League

IMG_7775 Manchester City má po víťazstve v Liverpoole už paťbodový náskok na čele tabuľky. Foto: Instagram/mancity.

Anglická futbalová Premier League má odohraných nekompletných 23 kôl, no na jej čele sa v tejto sezóne vystriedalo už rekordných deväť klubov. City sa do čela dostali 26. januára, ale zdá sa, že Guardiolovi zverenci tam už konkurenciu pustiť nechcú.

Tímy, ktoré už v tejto sezóne viedli Premier League. Foto: Instagram/premierleague.

Viťazstvo na Anfield

Aktuálny náskok Citizens na mestského rivala United, ktorý je v tabuľke druhý, činí päť bodov. Líder navyše odohral o zápas menej ako jeho hlavní prenasledovatelia. Náskok zveľadili cez víkend, keď United prišli v nadstavenom čase o plný bodový zápis po vyrovnávajúcom góle Dominica Calvert-Lewina z Evertonu. Samotní Citizens uspeli v šlágri kola v Liverpoole na Anfield, kde s prehľadom zvíťazili 4:1 nad domácim obhájcom titulu.

Zápas dlho vyzeral otvorene, navyše nemecký reprezentant Ilkay Gündogan v prvom polčase zahodil nariadený pokutový kop a prvá polovica stretnutia sa skončila bez gólov. Gündogan ale svoju chybu napravil, strelil dva góly a pridali sa k nemu aj Sterling a Foden. Reds dokázali odpovedať len premenenou penaltou Salaha. Fanúšikov červených však oblieval studený pot pri fatálnych chybách brankára Alissona Beckera, ktoré v podstate rozhodli zápas. Razom sa vrátili všetky temné spomienky na lapsusy Lorisa Kariusa. 

https://www.youtube.com/watch?v=2xcSGK5mFVI&t=1s
Najdôležitejšie momenty zo zápasu Liverpool – Manchester City. Zdroj: Youtube/PremierLeague

Strata The Reds na čelo tabuľky je už desaťbodová, majú o zápas navyše a do konca súťaže už odohrajú len 15 stretnutí. Na titul si tak v Liverpoole stavia už len najskalnejší. Po prehre s Chelsea môže na titul zabudnúť aj Tottenham. Zverenci José Mouriňha tabuľku niekoľko kôl viedli a aktuálne sú až ôsmi. Bez Harryho Kanea, ktorý bol zranený, sa nevedeli presadiť ani proti tímom z dolnej polovice tabuľky a budú mať čo robiť, aby sa im vôbec ušla miestenka v Lige majstrov.

Široký káder zmazal zbabraný štart i absenciu špílmachra

Manchcester City tiež nezačal sezónu ukážkovo. Niekoľko kôl sa motal aj v dolnej polovici tabuľky, no v decembri krízu prekonal a odvtedy je to už iná pesnička. City prehrali naposledy s Tottenhamom v novembri 2020, odvtedy pridali v štrnástich zápasoch dve remízy a dvanásť výhier. Posledných desať ligových kôl dokonca nestratili ani bod.

Recept belasých tkvie v prepracovanej defenzíve a šírke kádra. City inkasujú v priemere 0,63 gólu na zápas a ich obrana je najlepšou v lige. Inkasovali dovedna 14 gólov, druhý v tejto štatistike je Tottenham, ktorého brankár vyťahoval loptu zo siete 22-krát. Jasnou brankárskou jednotkou je u Guardiolu Brazílčan Ederson. Komplikovanejšie je to v obranných radoch, kde Guardiola pravidelne točí deväť obrancov. Niet hádam zápasu, aby obrana nastúpila v rovnakom zložení. Najčastejšie nastupujú Portugalci Cancelo a Diaz, nasledovaní anglickou dvojicou Walker a Stones.

Nemecký reprezentant Ilkay Gündogan je prekvapivo najlepším strelcom The Citizens. Foto: Instagram/mancity.

Stred poľa už niekoľko rokov diriguje Belgičan Kevin de Bruyne. Len v minulej sezóne sám strelil 13 gólov a na ďalších 20 prihral. Najcennejší hráč kádra je však náchylný na zranenia a len v tomto roku chýbal v zostave už štvrtýkrát od januárového zápasu s Aston Villou. City však dokázali svojho špílmachra nahradiť, vyhrali všetky zápasy a strelili 12 gólov. Tie prichádzajú najmä od Sterlinga, Mahreza, Gundogana a Fodena. Kým od Sterlinga a Mahreza sa očakávali, forma Nemca Gundogana je príjemným prekvapením. Kým v minulej sezóne skóroval v 31 štartoch len dvakrát, v tejto sezóne je najlepším ligovým strelcom City s deviatimi zásahmi. Guardiola je iste spokojný aj s výkonmi len 20-ročného Angličana Phila Fodena. V 17 štartoch skóroval už päťkrát a vyrovnal tak už svoje minuloročné gólové maximum.

Čo s Agüerom?

Absenciu dlhoročnej opory rieši Guardiola aj na hrote útoku. V uplynulom týždni britské médiá avizovali záujem City o angažovanie Romelua Lukakua a Dannyho Ingsa. To pre budúcnosť naznačuje oslabenie pozície klubovej legendy, Argentínčana Sergiua Agüera. Ten za City nastúpil v 379 zápasoch a skóroval 256-krát a bol aj strojcom všetkých štyroch titulov Citizens v novodobej ére Premier League v rokoch 2012, 2014, 2018 a 2019. Agüera v uplynulom období trápilo zranenie kolena a zadného stehenného svalu. V tejto sezóne nastúpil len v piatich zápasoch a odohral iba 141 minút. Aktuálne v kádri chýbal kvôli nakazeniu sa koronavírusom.

Argentínsky kanonier Sergio Agüero sa z gólu neradoval riadne dlho. Foto: Instagram/mancity.

City neboli veľmi aktívni v zimnom prestupovom období, takže má Guardiola v útoku k dispozícii najmä päťgólového Brazílčana Gabriela Jesusa, dopĺňaného ofenzívnymi krídlami Sterlingom a Mahrezom. Otázna bude pozícia Agüera aj po uzdravení, keďže v tomto ročníku sa strelecky ešte nepresadil. 

Nájde sa ešte konkurent?

Premier League tento rok viedlo už deväť tímov a dlho to vyzeralo na ročník so zaujímavou zápletkou. Strojová forma Manchestru City v januári z dramatičnosti dosť zmazala. Aktuálne sa čaká najmä na to, či City nájde rovnocenného vyzývateľa. Manchester United i Leicester potrebujú vyrovnanejšie výkony a nemôžu si dovoliť prehry s posledným Sheffieldom alebo Leedsom. Liverpool vyčerpali zrazenia v obrannej formácii a zasekol sa aj ofenzívny trojzáprah Salah-Mané-Firminho. Z formy sú londýnske kluby Arsenal a Tottenham. Chelsea bude potrebovať čas pre nového trénera Tuchela a jeho mladý a obmenený káder. 

Pep Guardiola sa nedávno tešil z dvestého víťazstva na lavičke City, mieri ale za svojim tretím titulom v Anglicku. Foto: Instagram/mancity.

City ťažia z toho, že klub je štedro dotovaný šejkom Mansourom. Transfermarket.com odhaduje trhovú hodnotu jeho kádra na 1,06 mld. eur. V tom mu v Anglicku konkuruje len liverpoolsky FC, ktorý ale po mnohých zraneniach v kádri nedokázal udržať krok. Už najbližšie zápasy City v sobotu a v pondelok s Tottenhamom a Evertonom napovedia, či si City idú pre svoj piaty titul v ére Premier League. Historicky by išlo o celkovo siedmy anglický titul pre Manchester City a tretí titul v Anglicku pre Pepa Guardiolu.

Najvyššie postavený tím, ktorý ešte nebol na čele tabuľky je šiesty West Ham, stráca už 11 bodov. Počet tímov, ktoré sa v tomto ročníku dostali na prvé miesto je tak s veľkou pravdepodobnosťou konečný. Otázkou zostáva, či sa na čele ešte 15 kôl udrží Manchester City. 


Ďalšie články