Mario Draghi stále čaká, či bude premiérom. Hlasovanie sa odložilo

Mario Draghi Mario Draghi. Foto: TASR/AP

Bývalý bankár Draghi je presný opak národného populistu Salviniho, predstaviteľ globálnej elity. Jeho menovanie bude úspechom Mattea Renziho.

Hovorí málo, je to technokrat a vždy bol zadobre s globálnymi hráčmi. Sám pracoval pre Goldman Sachs a Svetovú banku, stihol byť aj guvernérom talianskej centrálnej banky a Európskej centrálnej banky v čase eurokrízy. V bestselleri Yanisa Varoufakisa Dospeláci v miestnosti (slovensky 2019) vystupuje ako tichý mocný muž, ktorý vždy stojí na strane najsilnejších hráčov, pre gréckeho ministra financií Varoufakisa to bol nepremožiteľný oponent. Draghi skončil v ECB na konci októbra 2019 a v podstate sa dá povedať, že keby sa stal premiérom, pripomínalo by to nomináciu iného technokrata – Maria Montiho, ktorý stál na čele talianskej vlády pred desiatimi rokmi, v rokoch 2011 až 2013. Draghi, podobne ako Monti, by sa mohol spoľahnúť na stopercentnú podporu nadnárodných inštitúcií a presne opačný sentiment talianskych voličov.

Draghi si je toho vedomý, politicky je skúsenejší ako Monti, preto aj absolvoval sériu rokovaní o podpore vlády. Napokon, po odchode z ECB nemárnil čas a pápež František ho vymenoval za člena Pápežskej akadémie spoločenských vied. Čo jeho imidžu predsa len trochu pomohlo, aj humoristom to ponúklo pár motívov na karikatúry.

Foto: Baraldi/flickr.com

V ceste na čelo vlády stojí ešte jedno hlasovanie, ktoré malo prísť dnes. Na návrh „garanta“ a zakladateľa Hnutia Päť hviezd, Beppe Grilla, sa nečakane odložilo. Členovia politického zoskupenia sa vyjadria na internej platforme s názvom Rousseau, ktorú používajú pri dôležitých rozhodnutiach. Ich voľba rozhodne, či podporia Maria Draghiho, ktorý zostavuje novú vládu na poverenie prezidenta Sergia Mattarellu potom, čo podal demisiu premiér Giuseppe Conte.

Odložené hlasovanie, ako sme už uviedli, má na svedomí zakladateľ Hnutia Päť hviezd Beppe Grillo. Ten je síce naklonený vládnej väčšine pod taktovkou Draghiho, no navrhol „chvíľu počkať“, aby bol čas na otázky a odpovede, a aby dal Mario Draghi „jasné myšlienky“ – ako povedal, – „čo bude chcieť spraviť“. Znie vám to trochu nepatrične, akoby ste čítali o nejakej kolónii a nie európskej krajine? Nuž, talianska politika je v niečom podstatnom naozaj iná. Bizár len podčiarkuje, že Grillo zároveň požiadal o vytvorenie superministerstva pre ekologickú transformáciu: „Nehovorím to ja. Príroda, ekonomika a spoločnosť to na nás kričia. A tiež pápež František. Sme františkáni, založení 4. októbra, v deň svätého Františka.“ Ešteže tak.

Giuseppe Conte po stretnutí s Mariom Draghim 6. februára 2021 v Ríme. Bývalý šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi v sobotu skončil prvé kolo rozhovorov zameraných na zostavenie novej talianskej vlády. Foto: TASR/AP

Mario Draghi zrejme spája koalíciu a rozdeľuje doteraz jednotnú opozíciu

O bývalom predsedovi Európskej centrálnej banky na poste premiéra sa uvažovalo aj minulý rok. Šancu dostal začiatkom tohto roku, keď vládna strana expremiéra Mattea Renziho stiahla svoje ministerky a vyvolala koaličnú krízu. Keďže predseda vlády Giuseppe Conte nezískal absolútnu väčšinu v parlamente, podal demisiu a hlava štátu následne oslovila „Super Maria“ Draghiho. Na základe doterajších konzultácií by ho mala podporiť vládnuca Demokratická strana a Italia Viva rebelujúceho Mattea Renziho, vrátane časti opozície.

Líder strany Liga Matteo Salvini viac ráz vyzýval na predčasné voľby, no teraz zmenil rétoriku. Jeho stretnutie s povereným premiérom označil za „pozitívne, čo sa týka empatie, no najmä tém“. Ak podľa Salviniho nastane nový štart v Európe a ak je „človek ako Mario Draghi schopný znovu prediskutovať všetky šialené pravidlá, ktoré spôsobili katastrofy, vložím sa do hry za Taliansko, ktoré sa vráti ako hlavný hrdina,“ vyslovil svoju možnú podporu.

Beppe Grillo. Foto: beppegrillo.it

Super Mario v konzultáciách s parlamentnými silami mal potvrdiť proeurópsku a transatlantickú orientáciu, naštartovanie verejných prác a rozostavaných budov a prác, uvažuje aj o dotáciách pracovných miest. Zároveň vraj zavrhol rovnú daň, ktorú dlhšie presadzuje Matteo Salvini.

Svoju podporu formujúcej sa vláde vyjadril viacnásobný premiér Silvio Berlusconi a predseda opozičnej strany Forza Italia. Preňho je „v tomto ťažkom okamihu“ „na prvom mieste záchrana krajiny“. Sľúbil „lojalitu a konštruktívneho ducha“ namiesto vypočítavosti a taktikám, no vyzval tiež na veľké rozhodnutia s ohľadom na jednotlivé politické strany a „rozhodovanie v plnej autonómii“.

Líder pravicovo-populistickej strany Liga Severu Matteo Salvini ukazuje znak víťazstva po stretnutí s Mariom Draghim 6. februára 2021 v Ríme. Foto: TASR/AP

Opozičná strana Bratia Talianska rozhodne neplánuje podporiť Draghiho, ale naopak zachovať jednotu medzi stredopravými politickými zoskupeniami a chce predčasné voľby.

Super Mario „spraví čokoľvek nutné na záchranu“ Talianska

Ako šéf Európskej centrálnej banky sa Draghi pred niekoľkými rokmi preslávil výrokom a odhodlaním, že „spraví čokoľvek bude nutné na záchranu eura“. Najmä zahraničné médiá sa teraz pýtajú, či bude môcť zachrániť Taliansko, ako sa mu to malo podariť s eurom. Aj to je dôvod, prečo tohto „záchrancu eura pozvali slúžiť“ svojej domovine, napísal napríklad britský denník Financial Times.

Pre niektorých domácich komentátorov dosiaľ vychádza z tejto politickej krízy víťazne expremiér Renzi, ktorého mnohí označili za „demolátora“, lebo nerozvážne rozkolísal vládnucu koalíciu počas pandémie. Dosiahol však odchod predsedu vlády Giuseppeho Conteho, ktorý podľa neho Renziho od začiatku koronakrízy predvádzal „demokratickú reality show“.

Líder strany Italia viva tiež nepriamo spôsobil rozkol v opozícii. Jeho úhlavný politický oponent Matteo Salvini už netúži po predčasných voľbách a dokonca ho opäť nasmeroval do Európy. Opoziční Bratia Talianska zostali osamotení v rozhodnutí nepodporiť Super Maria. Matteo Renzi údajne rozdelil aj Hnutie Päť hviezd, no ich podpora formujúcej sa vlády sa ešte len ukáže.


Ďalšie články