Covid automat a triezve vystúpenie Krajčího. Na to sme dlho čakali

Oèkovanie osôb starších ako 75 rokov proti ochoreniu COVID-19 v trenèianskej športovej hale Foto: Radovan Stoklasa/TASR

Nádej v pandémii prináša vidina jej konca. Nie je za tým len príchod očkovacích látok. Konečne nastúpil mechanizmus, podľa ktorého dokážeme odhadnúť, aké obmedzenia nás ešte čakajú.  

Týždne, ba mesiace sme s rozhorčením sledovali, ako vláda na večerných tlačových konferenciách ľuďom podáva informácie o aktuálnom stave epidemickej situácie na Slovensku a zverejňuje nové obmedzenia. Tento spôsob informovania sprevádzali časovo rozsiahle, údajovo útržkovité a nekoncepčnosťou znepokojujúce vyjadrenia vystupujúcich členov vlády.

Spomeňme si na situáciu z konca minulého roka, keď vláda prišla so zrušením opatrení, ktoré nastavila pred Vianocami, aby platili do prvých dní nového roka. Otestovaných lyžiarov vyhnala zo svahov, ľudí na chatách uväznila v neistote. Znepokojila zamestnávateľov, lebo tí nevedeli, čo budú musieť vyžadovať od pracovníkov v januári.    

Pripomeňme si, ako vláda informovala o výsledkoch celonárodného skríningu v poslednom januárovom týždni. Najskôr prišiel s číslami ešte pred skončením skríningu predseda vlády Igor Matovič, na druhý deň vyšli iné, skompletizované čísla a na tretí sa opäť upravovali, pretože vznikli problémy s ich vyhodnocovaním po ich zbere od samospráv. Pritom čísla boli dôležité, pretože na ich základe sa v jednotlivých okresoch prijímali protipandemické opatrenia.

Do tretice, vráťme sa do večerných hodín minulotýždňového piatka. Vláda hovorí o opatreniach, ktoré majú nastať od nasledujúceho pondelka, samosprávy čakajú na tieto informácie do hodiny dvanástej, aby pochopili, či môžu, a ak áno, tak za akých podmienok, otvárať školy. Matovič si umýva ruky, on zasadnutie vlády predsa neviedol, ale to mu nebráni, aby na tlačovej besede osobne nestrašil národ s katastrofickým šírením britskej mutácie koronavírusu. A minister zdravotníctva Marek Krajčí upokojuje národ s argumentom, že sa otvoria záhradkarstvá, aby si ľudia mohli pokúpiť sadeničky a ísť ich na čerstvom vzduchu zakopávať do zamrznutej februárovej pôdy.       

Včera nastal zlom. Verme, že je začiatkom pozitívneho trendu. Minister Krajčí vystúpil na tlačovej konferencii vecne, pokojne a zrozumiteľne. Oznámil národu, kde sa nachádzame a čo nás bude čakať. Všetky závery poprel číslami, vložil ich do covid-automatového vzorca a v niekoľkodňovom predstihu oznámil, čo sa bude diať. Na Slovensku, v okresoch. A nielen to. Ukázal ľuďom perspektívu. Ak sa budú vyvíjať čísla takto a takto, budú sa prijímať či vypúšťať takéto a takéto obmedzenia.

Hoci situácia v časoch pravdepodobne novej vlny pandémie čínskeho vírusu je vážna, nemocnice sú kapacitne vyťažené a denne zomiera stovka ľudí, minister pôsobil vecne, upokojujúco. Nestrašil ako jeho šéf v závere minulého týždňa, pôsobil ako realista, ktorý si je vedomý aktuálneho stavu a je pripravený postaviť sa k situácii triezvo, i keď sa zhorší.

Iste, Krajčímu je ľahšie, v arzenáli má novú zbraň. Očkovanie bude po roku asi hlavným nástrojom na porazenie pandémie. No nielen to vnáša medzi ľudí nádej. Treba priznať, že umocňovať ju môže nový spôsob komunikovania, ktorý sme včera konečne zaznamenali.   


Ďalšie články