Ženská konferencia Esencia a hľadanie odpovede na duchovný hlad žien

43007613_10155550741277133_2154399872491454464_o Tereza Slavkovská. Foto: osobný archív T. Slavkovskej

V dňoch 19. a 20. februára sa v online priestore uskutoční ženská konferencia Esencia, ktorá je jedným z podujatí evanjelizačného projektu Godzone. O jej vzniku, o tom, pre koho je určená a čo ponúka, sme sa rozprávali s Terezou Slavkovskou z organizačného tímu.  

Esencia nie je prvou ženskou konferenciou, ktorá vychádza z dielne projektu Godzone. Ako vznikla myšlienka, aby sa organizovalo podujatie určené špeciálne ženám? 

Keď sa ženy modlia, veci z neba sú na zem sťahované úplne iným spôsobom. My ženy máme iné vnímanie Boha ako majú muži. Zároveň potrebujeme iné veci, niekedy potrebujeme nežnejšie slová, naše prežívanie je v niečom oveľa emotívnejšie. V niektorých aspektoch sme inak duchovne otvorené ako muži a sme oveľa vášnivejšie. Len ženy vedia, aké to je, keď sa stretnú a modlia sa spolu, je to niečo, čo muž nepochopí. Práve táto potreba spoločného stretnutia a modlitby je veľmi silná. Konferencia je teda odpoveďou na vnútorný a duchovný hlad žien, ktorý vyvolal túžbu stretnúť sa, zdieľať sa, oddýchnuť si a zároveň načerpať a posunúť sa ďalej. 

Sú nejaké podmienky, ktoré musí žena spĺňať, aby sa konferencie mohla zúčastniť? 

Konferencie sa môžu zúčastniť ženy od 17 rokov nahor. Vzhľadom na to, že prinášame témy, ktorú sú pre zrelšie ženy, ktoré už majú niečo za sebou a chcú ďalej rásť, zvolili sme takúto spodnú hranicu. Primárne sa zameriavame na ženy vysokoškoláčky, ženy matky, čiže na „strednú generáciu“. Nie je to však obmedzené, konferencie sa zúčastňujú spoločne matky s dcérami, prichádzajú staré mamy, je to naozaj pestré. Veríme, že slová, ktoré odznejú, sa dotknú každej ženy, ktorá príde, a vek nie je limitom. 

Prípravný tím konferencie. Foto: Anna Opinová

Ako vznikol názov Esencia? Čo za ním stojí? 

Esencia je koncentrovaný výťažok so špeciálnou vôňou alebo chuťou, je to niečo konkrétne a špecifické. Sme presvedčené o tom, že téma esencie sa dotýka každej z nás, každá žena nesie svoj vlastný originálny výťažok. Zároveň je to niečo, na čo často zabúdame. Ženstvo je zovšeobecňované a ženy sú hádzané do jedného vreca a zabúdame na individualitu každej z nás, na to, že každá z nás má čo povedať a má čo dať. Na to, aby sme svoju esenciu našli, musíme ísť pod všetky vrstvy, nánosy a hľadať svoju podstatu.

Aké prednášky budú prezentovať túto myšlienku a kto sa bude ženám prihovárať? 

V jednotlivých tematických blokoch budú rečníčky Mária Škovierová, Lucka Kuková a Zuzka Petrová prevádzať ženu záhradou, púšťou a oázou. Prednášky budú zamerané na to, aby žena objavila svoju vlastnú jedinečnosť a nebála sa ju v slobode ukázať. V živote tiež prichádzajú chvíle, keď nastáva prázdne obdobie, ktoré sa môže stať príležitosťou na rast a stretnutie. V tomto smere sa bude niesť aj kázeň na svätej omši, ktorú bude celebrovať otec Maroš Lovič. V záverečnom bloku sa budeme venovať tomu, ako potom napredovať a dávať veci, ktoré načerpáme, ďalej. 

Zuzana Petrová, ženská konferencia 2019. Foto: Anna Opinová

Vzhľadom na súčasnú pandemickú situáciu sa konferencia bude odohrávať len v online priestore, čím sa stratí aspekt vzájomného spoločenstva, ktorý je pre toto podujatie charakteristický. Zamýšľali ste sa nad tým, ako to ovplyvní celkový výsledok konferencie? 

Situácia, ktorú tu máme, dovoľuje iba určité možnosti, a teda sme sa ani nezamýšľali nad tým, či bude efekt konferencie obmedzený, keď sa so ženami nemôžeme osobne stretnúť. Samozrejme, že dotyk a sociálna prepojenosť v našich životoch dnes veľmi chýba, aj napriek tomu si však myslím, že v duchovných sférach sa dejú veci, a aj skrze slová, ktoré na konferencii odznejú, môžeme byť mentálne a duchovne prepojené. Predsa tam budú iba ženy, a teda to stále bude niečím presne také špecifické, ako to býva pri fyzickej účasti žien. Všetky slová, všetky modlitby a rozhodnutia z nich plynúce budú špecifické, lebo to bude nasmerované na ženy. Teda aj keď nebudeme fyzicky spolu, predsa budeme spojené. 

Zároveň moja predstava je, že pri pozeraní ženskej konferencie to môže byť ešte intímnejšie. Sama prijímam slovo, modlím sa a aj keď viem, že v diaľke som prepojená s ďalšími ženami, predsa som v tej izbietke sama a môžem robiť kroky bližšie k Bohu. A možno práve v tom to môže byť pre mnohé ženy ešte oslobodzujúcejšie, že ich nikto nevidí. 

Ženská konferencia 2019. Foto: Anna Opinová

Ako by si motivovala ženu, ktorá so ženskou konferenciou nemá ešte žiadnu skúsenosť a váha, či sa jej oplatí zúčastniť sa?  

Potrebujeme sa o seba starať a myslím si, že spôsob, akým my ženy rastieme, je niečo, čo sa nedá osamote. Keď sa ženy navzájom zdieľajú, cítia, že v tom nie sú samé. Že veci vo svojich životoch nemusia vybojovať samy a zároveň sa nemusia porovnávať s druhými ženami, ale môžu sa navzájom povzbudzovať a spoločne rásť. 

Tiež si myslím, že práve účasťou na ženskej konferencii môžu rozbiť aj vlastnú predstavu, že je to o nejakom „čajovom dejchánku“, že je to nejaký „sladký” čas. Je to často práve naopak, a je to mohutné slovo, ktoré ženou zatrasie, pretože ženy sú silné. Naša predstava často skĺzne k tomu, že ženy sú len nežné, milé a emotívne, nie je to však iba o tom. Ženy pozývam k účasti už len preto, aby prekročili svoje vlastné predstavy o tom, aké to je, keď sa ženy stretnú. 

Registráciu na ženskú konferenciu Esencia nájdete na stránke www.nesputana.godzone.sk, kde je zverejnený aj kompletný program. Konferenciu možno sledovať naživo v reálnom čase a následne bude v archíve dostupná 7 dní. 


Ďalšie články