Demokrati v USA už vytvárajú „kádrové" zoznamy nepohodlných trumpistov

Alexandra Ocasio-Cortézová (za pultom) počas tlačovej konferencie. Foto: TASR/AP Alexandra Ocasio-Cortézová (za pultom) počas tlačovej konferencie. Foto: TASR/AP

V Spojených štátoch sa uskutočnili prezidentské voľby, z ktorých po tuhom súboji vyšiel víťazne demokratický kandidát Joe Biden. Niektorí demokratickí politici, v tom čase ešte len povzbudení vidinou víťazstva, začali pripravovať budúce plány pre Ameriku. V štýle kádrových posudkov a zoznamov nepohodlných osôb.

Medzi demokratmi veľmi populárna kongresmanka Alexandra Ocasio-Cortézová svoje plány naznačila už v piatok 6. novembra na sociálnej sieti Twitter, keď ešte nebolo jednoznačné, že Biden vyhral. Fanúšikov sa spýtala, či archivujú príspevky či fotky Trumpových podporovateľov, aby nemohli v budúcnosti „zľahčovať alebo poprieť“ svoju spoluúčasť.

V nadväzujúcom príspevku sa vysmieva kritike voči jej výroku a podotýka, že republikáni sú „strana osobnej zodpovednosti“, ktorú hnevá predstava, že bude zodpovedná za svoje činy počas posledných štyroch rokov. V čase písania článku si prvý príspevok vyslúžil skoro 350-tisíc „páči sa mi to“ od ľudí, ten druhý vyše 135-tisíc.

Zoznamy sú už vytvorené

Aj keď sú jej slová o „zodpovednosti“ za posledné štyri roky vcelku neurčité, iní demokratickí politici či voliči majú jasno v tom, čo musí byť spravené. Takým človekom je napríklad Michael Simon, bývalý úradník vlády Baracka Obamu. „Áno, robíme to,“ odpovedal na jej otázku o archivácii príspevkov podporovateľov Donalda Trumpa. Týka sa to vraj „každého úradníka vlády, člena kampane, zväzovača či právnika, ktorý ich reprezentoval – každého“.

Vo svojom tweete Simon tiež zdieľal odkaz na tzv. Projekt Trumpovej zodpovednosti. De facto tým potvrdil vznik minimálne jedného zo zoznamov „triednych nepriateľov“, teda ľudí, ktorí majú hocičo spoločné s Trumpom.

Spojenie s týmto projektom nepriamo potvrdil aj bývalý hovorca Národnej demokratickej komisie a prezidentskej kampane Baracka Obamu Hari Sevugan. Ten v odpovedi na Cortézovej slová podotkol, že zoznamy sa už vytvárajú:

 „Verte tomu. Práve sme spustili Projekt Trumpovej zodpovednosti, aby sme sa uistili, že voči každému, kto vzal výplatu, aby pomohol Trumpovi podkopať Ameriku, bude vyvodená zodpovednosť za to, čo spravil.“

https://twitter.com/HariSevugan/status/1324809630200070147

Stránka projektu hlása, že by sa mali navždy zapamätať ľudia, ktorí Donalda Trumpa volili, financovali, pracovali preňho, či nejakým iným spôsobom podporili. „Nikdy nesmieme zabudnúť na tých, ktorí pretláčali Trumpovu agendu,“ hovorí sa na webe.

„Mali by sme privítať našich drahých Američanov, s ktorými sa politicky nezhodneme. Ale tí, ktorí zobrali od Trumpovej vlády peniaze, by nemali profitovať z ich snahy roztrhať našu demokraciu na kúsky,“ vyhlasuje ďalej stránka.

Podobný názor zdieľal na Twitteri aj bývalý dôstojník CIA a nezávislý prezidentský kandidát Evan McMullin. „Mali by sme zaznamenávať a vydať zoznam všetkých, ktorí pomáhali Trumpovým ľahkovážnym a nebezpečným útokom na voľby. Menujme ich a zahanbujme navždy,“ napísal.

Nepovolané osoby

Podobné názory sa neobjavili len u politikov, ale aj v médiách. Ako informoval Fox News, Jennifer Rubinová, stĺpčekárka z mienkotvorného média Washington Post napísala, že by podľa nej by mali byť republikáni vykázaní z viacerých oblastí verejného života.

„Hocijakí R [republikáni, pozn red.], ktorí presadzujú odpor voči voľbám alebo volajú po neuznaní vôle voličov, alebo hovoria o podvode bez dôkazov, by nemali nikdy slúžiť v úrade, zúčastňovať sa na riadení korporácie, byť prijatí na fakultu alebo byť akceptovaní (slušnou) spoločnosťou. Máme zoznam,“ vyhlásila na Twitteri.

V internetovom archíve možno nájsť už zostavené zoznamy, ktoré v danom čase obsahovali viac ako 1 200 mien. Rozdelené sú na jednotlivé kategórie – členov kampane, úradníkov, poverených ľudí, spoločnosti, darcov či ľudí, ktorí Trumpa „odriekli“. Podľa niektorých používateľov Twitteru sú na zoznamoch zaradení napríklad aj sudcovia, ktorí sú v súčasnosti ešte v úradoch.


Ďalšie články