Krajčí: Situácia sa zhoršila. Cez víkend sa začne očkovanie učiteľov

Marek Krajèí Marek Krajčí. Foto: Dano Veselský/TASR

Do najhoršej, čiernej farby sa dostalo 15 okresov, v bordovom stupni je 51, v červenom 13 okresov. Liek ivermektín sa čoskoro dostane do našich lekární. Slovensko očkuje podľa ministra zdravotníctva ako tretie najrýchlejšie v EÚ.

Situácia na Slovensku v súvislosti s novým koronavírusom sa mierne zhoršila. V utorok to pri zhodnotení epidemiologickej situácie v krajine povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) s tým, že predpokladá, že otvorením škôl sa situácia ešte zhorší. Denne zomrie pre nový koronavírus okolo 100 ľudí. Reprodukčné číslo je mierne nad hodnotou 1.

Očkovanie pre učiteľov sa začína už tento víkend

Šéf rezortu zdravotníctva ďalej informoval, že vybraných 40 000 učiteľov, ktorí budú zabezpečovať prezenčnú výučbu na školách, začnú očkovať od soboty 13. februára. Očkovania sa budú realizovať v soboty a v nedele v 12 očkovacích centrách. Od 1. marca sa začne na Slovensku očkovať vakcínou od spoločnosti AstraZeneca.

Zoznam učiteľov, ktorí sa majú zaočkovať, má pripraviť ministerstvo školstva. Má ísť o učiteľov materských škôl, prvého stupňa základných škôl a posledných končiacich ročníkov stredných škôl. Rezort zdravotníctva podľa ministra následne pripraví vakcinačné centrá.

Ministerstvo vnútra určí kritickú infraštruktúru

Kritickú infraštruktúru, ktorú je potrebné ešte zaočkovať, určia zoznamy ministerstva vnútra. Rezortu vnútra majú zoznamy nadefinovať jednotlivé ministerstvá a určia tiež prioritizáciu jednotlivých osôb na očkovanie, hovorí Krajčí. Táto skupina ľudí sa bude očkovať v Nemocnici sv. Michala v Bratislave a Košiciach a v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku, priblížil minister.

Učitelia mladší ako 55 rokov budú očkovaní vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Starších ako 55 rokov zaočkujú zdravotníci vakcínou od spoločnosti Pfizer/BioNTech. Nepedagogickí zamestnanci by sa zatiaľ očkovať nemali, potvrdil Krajčí.

Na Slovensko prišlo pol milióna vakcín

Krajčí tiež informoval o tom, že na Slovensko prišlo v týchto dňoch 250 000 vakcín od spoločnosti Pfizer/BioNTech, 210 000 od AstraZeneca a niekoľko desiatok tisíc od Moderny.

Rastie počet zaočkovaných, Slovensko má zaočkovaných 226 916 osôb. Aplikovanú druhú dávku má 35 016 osôb. Najviac zaočkovaných je v Bratislavskom kraji, nasleduje Košický kraj a Žilinský kraj. Tiež definoval, kto dostane aký typ vakcíny.

„Slovensko je momentálne treťou najrýchlejšou očkovacou krajinou v Európskej únii,“ povedal Krajčí s tým, že menšiu zaočkovanosť majú Nemecko, Maďarsko, Fínsko, Česko či Rakúsko. „Množstvo zaočkovaných ľudí na území jednotlivých krajín je determinované dodávkami vakcín,“ podotkol.

Čiernych okresov je pätnásť, bordových 51

V rámci okresov platí, že v štvrtom, teda v čiernom stupni varovania je 15 okresov, ide o Partizánske, Dunajskú Stredu, Galantu, Sninu, Nitru, Šaľu, Zlaté Moravce, Revúcu, Rožňavu, Bánovce nad Bebravou, Nové Mesto nad Váhom, Hlohovec, Piešťany, Trnavu a Žiar nad Hronom. V treťom, bordovom stupni je 51 okresov. V druhom stupni varovania, červenom, je 13 okresov.

Krivka začína stúpať aj v Česku, mierne sa zvýšila mobilita

Situácia v okolitých krajinách je najvážnejšia v Českej republike, po nej nasleduje Slovensko. „V ČR a na Slovensku sa krivka zaoblila a má tendenciu začať rásť,“ poznamenal Krajčí s tým, že v ostatných susedných krajinách začína dochádzať k postupnému uvoľňovaniu opatrení, no epidemiologická situácia je tam podľa neho lepšia.

V rámci mobility bol na Slovensku prirodzený nárast chôdze, minister to pripisuje testovaniu. Vzrástla aj mobilita v rámci dopravy, ale len mierne.

Klesol počet hospitalizovaných

Počet hospitalizovaných mierne klesol z čísla 3 743 na 3 652. Stúpol počet ľudí na umelej pľúcnej ventilácii z 307 na 316. Pribúda denný priemer vykonaných testov, pozitívnych je 20 percent vykonaných PCR testov a jedno percento antigénových testov.

Celkovo na ochorenie COVID-19 alebo s týmto ochorením zomrelo 6 618 ľudí. V karanténe je pre nový koronavírus momentálne 1 757 zdravotníckych pracovníkov.

Do slovenských lekární mieri ivermektín

Krajčí zatiaľ nevie potvrdiť, že by sa na Slovensku nachádzala juhoafrická mutácia nového koronavírusu. Informoval tiež, že by do lekární mohli byť distribuované lieky s liečivom ivermektín. V utorok podpísal žiadosť na 7 000 balení. Ide o liečivo viazané na lekársky predpis. Obrovský ošiaľ okolo tohto liečiva podľa jeho slov nie je opodstatnený.

(tasr, min)


Ďalšie články