Babišov syn po dvoch rokoch opäť prehovoril. Trvá na tom, že bol unesený

Stretnutie premiérov krajín V4 na zámku Lednice Andrej Babiš. Zdroj: TASR/AP

Andrej Babiš mladší sa po rokoch opäť vyjadril pre médiá. Oživuje tak informácie súvisiace s kauzou Čapí hnízdo, v ktorej okrem neho figuroval aj jeho otec Andrej Babiš, súčasný český predseda vlády.

Pred dvoma rokmi syn českého premiéra Andreja Babiša prehovoril o tom, že bol unesený. Polícii podľa svojich slov nahlásil únos, pričom sa na čine mal podieľať pracovník jeho otca Petr Protopopov a aj psychiatrička Dita Protopopová. O jeho zmiznutie mal mať záujem práve jeho otec.

Podľa svojich slov bol držaný na polostrove Krym, ktorý je v súčasnosti pod kontrolou Ruska. „Mne manželka toho Protopopova, Dita, doktorka, povedala: Máš na výber. Buď ťa zavrieme v Národnom ústave duševného zdravia… vybral som si prázdniny. Nazval som to únos aj v maile polícii,“ uviedol vtedy Babiš mladší.

Český premiér krátko po medializovaní týchto informácií odcestoval do Švajčiarska, kde sa jeho syn momentálne zdržiava. Podľa jeho vyjadrení so synom hral šach a nebavili sa o dotačnej kauze Čapí hnízdo, v ktorej obaja figurujú a ktorá má byť aj dôvodom na údajný únos. Andrej Babiš vtedy odmietol, že by išlo o nové informácie.

„Syna len zneužili. Celá reportáž bola bez jeho vedomia i bez vedomia mojej bývalej manželky. Novinári sa prakticky vlámali do domu, kde syn býva, keď odkukali kód. Mali skrytú kameru a ani jeden z nich nevedel, že ich natáčajú. Neskôr taktiež tvrdili, že to moja bývalá žena a syn vedeli. To klamali, pretože to nevedeli,“ uviedol vtedy premiér Babiš.

Dita Protopopová sa v tej dobe o Andreja Babiša mladšieho starala, keďže mal zdravotné problémy. Český predseda vlády neskôr uviedol, že jeho syn trpí schizofréniou. K zdravotnému stavu Babiša mladšieho sa vyjadril aj jeho obhajca Petr Topinka, ktorý uviedol, že má vážne problémy.

Potvrdenie slov

Po približne dvoch rokoch sa s Babišovým synom opäť skontaktoval portál Neovlyvni.cz, ktorý mu položil sériu otázok. Babiš mladší napríklad uviedol, že sa necítil pod nátlakom, keď pred rokmi hovoril o únose.

Stojí si taktiež za všetkým, čo doteraz povedal a s otcom sa vraj naposledy videl pri spomínanej návšteve Švajčiarska. Na polícii zatiaľ o únose nevypovedal, pretože o to podľa jeho slov „nemá záujem.“

Na nedávnej tlačovej besede českého predsedu vlády zaznela v tomto kontexte aj otázka o jeho synovi, pričom Andrej Babiš označil spomínaný server Neovlyvni za mafiánsky. Na to promptne reagoval jeho syn, ktorý v maile pre redaktorku Českej televízie napísal: „Mafiánsky server, hovorí. Neviem, kto sa chová ako mafián, úprimne.“

O zmiznutie svojho syna z Čiech mal mať Andrej Babiš starší záujem pre prebiehajúce vyšetrovanie spomínanej kauzy Čapí hnízdo. V nej bol obvinený aj Babiš mladší. Jeho stíhanie však bolo zastavené a žalobca vyhlásil, že syn predsedu vlády len nevedomky zohral rolu bieleho koňa.

Polícia prípad možného únosu stále vyšetruje, pričom pred pár dňami došlo k výmene vyšetrovateľa.


Ďalšie články