Remišovej tvrdenie podporila Európska komisia. Nicholsonová konflikt ľutuje

70. zasadnutie vlády SR Veronika Remišová. Foto: Martin Baumann/TASR

Ani Fico a Pellegrini sa vraj nechovajú k Remišovej tak ako koaličný partner SaS. Keby vznikol taký škandál, ako ho opísala europoslankyňa Ďuriš Nicholsonová, padnúť by vraj mala celá vláda.

Vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová sa v utorok opätovne bránila voči obvineniam z toho, že jej rezort spôsobil stratu jednej miliardy eur z eurofondov. „Ani Fico a Pellegrini sa nesprávajú tak ako koaličný partner SaS,“ povedala Remišová. „Slovenská republika o žiadnu miliardu eur neprišla, dá sa to overiť aj na stránke ministerstva financií. Dnes to potvrdila aj Európska komisia,“ povedala vicepremiérka Remišová na svoju obranu.

Námietku vzniesla europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová zo SaS. Predstavitelia koalície sa na pondelkovej koaličnej rade zhodli, že bude najlepšie, ak Ďuriš Nicholsonová osobne vysvetlí svoje vyjadrenia na ďalšej koaličnej rade, ktorá by sa mala konať budúci týždeň. Líder SaS Richard Sulík sa mal podľa slov vicepremiérky za vzniknutú situáciu ospravedlniť. Podľa Nicholsonovej to nie je pravda a Sulík je na jej strane. Sulík sa však do sporu nijako zvlášť nezapája.

Ďuriš Nicholsonová trvá na svojich slovách, zároveň však dodáva, že je jej ľúto, že takáto situácia vznikla. Keďže reagovala cez nahraté vystúpenie, nedostala otázku, prečo potom túto tému sama takýmto spôsobom otvorila.

Remišová (Za ľudí) trvá na tom, že Nicholsonová (SaS) klamala, keď uviedla, že jej rezort spôsobil stratu jednej miliardy eur. Žiada preto ospravedlnenie a dementovanie informácií zverejnených europoslankyňou. Uviedla to v relácii Braňa Závodského Naživo na Rádiu Expres a popoludní na vlastnej tlačovke na Úrade vlády. Kľúčové tvrdenie europoslankyne Ďuriš Nicholsonovej označila za hoax.

„Hovorí sa, že najväčší nepriateľ je koaličný partner,“ povedala Remišová na úvod rozhovoru. Pri reakcii na Nicholsonovú si podľa vlastných slov pripomenula svoje opozičné časy, keď sa takto stavala proti bývalej vláde a bola terčom kritiky zo strany Smeru. Rozdiel je podľa nej len v tom, že teraz je terčom kritiky vlastných koaličných partnerov.

Remišovej ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI), ktoré sa má starať okrem iného aj o eurofondy, podľa Nicholsonovej nezabezpečilo v Európskom fonde regionálneho rozvoja (EFRR) realokáciu jednej miliardy do konca roku 2020, a tak sme o túto sumu nenávratne prišli.

Hľadá sa vinník

Rovnakého názoru ako Nicholsonová je aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). Ten v reakcii uviedol, že jeho rezort v spolupráci s ministerstvom financií opakovane žiadal ďalšie realokácie z fondov EÚ, ale ďalšie prostriedky z existujúcich operačných programov už presunuté neboli. Remišová pritom opakovane tvrdí, že po prvom jarnom presune financií znova oslovila všetkých ministrov, či nemajú záujem o realokáciu ďalších stoviek miliónov eur z ich rezortov na boj s koronavírusom, ale tí podľa nej odmietli.

Vicepremiérka na Exprese zopakovala, že s kolegami ministrami sa na jar podarilo presunúť (realokovať) 1,1 miliardy eur z operačných programov jednotlivých rezortov na boj s ochorením COVID-19. Trvá pritom na tom, že ani ako šéfka rezortu, ktorý sa má starať o prerozdeľovanie eurofondov, nie je zodpovedná za to, že Slovensko nestihlo realokovať ďalšiu miliardu.

„Od SaS žiadam dementovanie informácie a ospravedlnenie. Keď nepríde, tak čo už máte s takým koaličným partnerom robiť,“ povedala Remišová.

Remišová vracia úder

V Európskom fonde regionálneho rozvoja (EFRR) nám zostalo necelých 1,7 miliardy a presunutých bolo z toho podľa Krajniaka a Nicholsonovej len 110 miliónov. „Keby to tak bolo, tak je to na odstúpenie vlády,“ povedala Remišová s tým, že tvrdenie Nicholsonovej, že Slovensko prišlo o miliardu eur z európskeho regionálneho fondu, nie je pravdivé.

Ministerka investícií znova zopakovala, že ešte na jar minulého roka vyzvala ostatných ministrov, aby jej rezortu do 31. júla 2020 dodali návrhy na zmeny v operačných programoch, v ktorých by mohlo dôjsť k presunu peňazí, ale ministri sa podľa nej nechceli vzdať peňazí na projekty svojich rezortov. Obvinila pritom ministrov SaS a Sme rodina z toho, že je to ich chyba a argumentovala tým, že nemá právomoc vziať iným rezortom peniaze a presúvať ich, ako sa jej zachce.

Kto za to môže?

Krajniak však včera tvrdil, že to bol práve Remišovej rezort, ktorý nestihol podľa zadania vlády do 31. augusta 2020 predložiť na rokovanie vlády ďalší návrh realokácie finančných prostriedkov fondov EÚ. MPSVR dodalo, že spolu s Ministerstvom financií opakovane žiadalo MIRRI o ďalšie realokácie z fondov EÚ na Prvú pomoc, ale prostriedky už presunuté neboli.

„Poriadok v eurofondoch si musia spraviť ministri,“ bránila sa Remišová. Dodala, že je to zodpovednosť šéfov rezortov, aby presunuli na boj s covidom prostriedky, ktoré mali z eurofondov na svoje projekty. Európsky fond regionálneho rozvoja obsahuje nezazmluvnených 1,7 miliardy eur.

„Pani Nicholsonová sa pustila do nesmierne komplikovanej témy, ktorej sama nerozumie,“ zaútočila Remišová na europoslankyňu z koaličnej SaS. Podľa ministerky je to celé chyba a zodpovednosť jej kolegov, ktorí odmietli presúvať nezazmluvnené peniaze do sociálneho balíku na covidovú pomoc a chceli si ich nechať na projekty svojich rezortov.

„Neprepadli žiadne peniaze, tie peniaze sú v eurofondových projektoch, ktoré majú ministerstvá pripraviť,“ tvrdí Remišová o jednej miliarde, ktorá sa podľa Nicholsonovej už nedá vďaka nečinnosti MIRRI využiť na pomoc v boji s následkami pandémie.

Sulík sa mal ospravedlniť

Koalícia sa bude sporu medzi Remišovou a Nicholsonovou ešte venovať. Jej predstavitelia sa na pondelkovej koaličnej rade zhodli, že bude najlepšie, ak Ďuriš Nicholsonová osobne vysvetlí svoje vyjadrenia. Pre TASR to potvrdili šéfovia koaličných poslaneckých klubov Anna Zemanová (Sas), Jana Žitňanská (Za ľudí) a Peter Pčolinský (Sme rodina). Líder SaS Richard Sulík sa podľa slov Žitňanskej a Pčolinského za vzniknutú situáciu ospravedlnil na rokovaní.

„Dohodli sme sa, že budúci týždeň príde aj pani predsedníčka európskeho výboru a predostrie svoje návrhy a pripomienky,“ povedala Zemanová. Podľa vlastných slov ju mrzí, že podstata vyjadrení Ďuriš Nicholsonovej, ktorou mali byť ďalšie možnosti v súvislosti s čerpaním eurofondov, zanikla a prešlo to do konfliktu. „To samozrejme zamrzí. Verím, že sa to vyjasní,“ povedala. Europoslankyňa podľa Zemanovej čerpala z nejakých podkladov aj podnetov, ktoré má k dispozícii, preto by ich mala aj sama vysvetliť.

„Predseda SaS Richard Sulík povedal, že vzniknutá situácia ho mrzí a požiadal Luciu Ďuriš Nicholsonovú, aby svoje argumenty niečím podložila a v prípade, ak sa mýli, mala by sa ospravedlniť,“ priblížil Pčolinský.

Žitňanská skonštatovala, že Ďuriš Nicholsonová zrejme bude budúci týždeň na Slovensku a sama bude vedieť lepšie vysvetliť partnerom obsah svojich vyjadrení. Šéfka klubu Za ľudí si myslí, že koaličná kríza či rozpad vlády pre tento konflikt nehrozia. Zdôraznila ale potrebu vydiskutovať si podobné veci vždy medzi štyrmi očami a nenechávať si odkazy cez médiá či sociálne siete. „Z informácií, ktoré mám, vyplýva, že žiadna miliarda eur neprepadla,“ poznamenala s tým, že toto treba spoločne vysvetliť aj ľuďom, aby tomu rozumeli.

Ešte raz Nicholsonová

Europoslankyňa zareagovala na vyjadrenia ministerky investícií znova v utorok popoludní, keď prostredníctvom videobrífingu poprela tvrdenia Remišovej o tom, že by sa Richard Sulík za jej kritiku ospravedlnil.

Podľa Nicholsonovej Sulík na koaličnej rade povedal len toľko, že je mu ľúto, že spôsobila pnutie v koalícii, ale vecne stojí za tým, čo hovorila na pondelkovej tlačovke.

„Je mi ľúto, že som sa podpísala pod to, že vzťahy sú ešte viac napäté. Primárny cieľ nebolo útočiť na Remišovú, ale upozorniť na to, že treba zmeniť prístup k eurofondom,“ uviedla europoslankyňa s tým, že trvá na tom, že sa nepodarilo preniesť 1,1 miliardy do sociálneho fondu.

Na druhej strane Nicholsonová priznala, že sa miliarda nevyparila, ale trvá na svojom tvrdení, že ju nie je možné použiť na pomoc ľuďom zasiahnutým pandémiou.

„Miliarda eur nie sú peniaze, ktoré sa vyparili, ale zostali zabetónované vo fonde, ktorý nedokážeme čerpať a z pohľadu pracovníkov z prvej línie alebo tých, čo potrebujú štátnu pomoc, je to tak, že tu tá miliarda jednoducho nie je. Nemal to byť frontálny útok na pani Remišovú. To nebolo zámerom,“ uviedla.

Miliarda eur je podľa Nicholsonovej v podstate preč, pretože sme s ňou mali možnosť pracovať len do konca 2020. Zostala v Európskom fonde regionálneho rozvoja (EFRR), ale ten nie je riadne využívaný a vyčerpať z neho zhruba 5 zvyšných miliárd, ktoré v ňom zostali, je podľa Nicholsonovej nemožné. „Pani ministerke sa ospravedlním v roku 2023, keď bude vyčerpaný aj posledný cent z EFRR,“ dodala. Práve do roku 2023 má totiž Slovensko čas vyčerpať „staré“ eurofondy, ale popri tom už musí začať čerpať aj miliardy z nového finančného obdobia a začať využívať aj fond pomoci založený špeciálne na pomoc štátom v boji s dopadmi pandémie.


Ďalšie články