Kto tu vlastne klame? Remišová pochybila aj podľa Krajniaka

Lucia Ďuriš Nicholsonová a Veronika Remišová Lucia Ďuriš Nicholsonová a Veronika Remišová. Foto: Martin Baumann/TASR

Spor o to, kto je zodpovedný za stratu jednej miliardy eur z eurofondov medzi europoslankyňou Luciou Ďuriš Nicholsonovou a ministerskou investícií a regionálneho rozvoja Veronikou Remišovou graduje. Nové svetlo doň vniesol šéf rezortu práce a rodiny Milan Krajniak.

Podľa Nicholsonovej (SaS) prišlo Slovensko o miliardu eur pre nekonanie Remišovej (Za ľudí) rezortu. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI), ktoré sa má starať okrem iného aj o eurofondy, podľa europoslankyne nezabezpečilo v Európskom fonde regionálneho rozvoja (EFRR) realokáciu jednej miliardy do konca roku 2020, a tak sme o túto sumu nenávratne prišli.

Nicholsonová uviedla, že Remišová o nutnosti stihnúť realokáciu peňazí do konca minulého roka vedela, ale aj tak k „preloženiu“ jednej miliardy eur nedošlo. Peniaze by pritom boli teraz potrebné napríklad na vyplácanie sociálnych dávok či pomoci pre ľudí zasiahnutých pandémiou.

„My sa sústreďujeme na peniaze z fondu obnovy, ale zabúdame na miliardy, ktoré nám ležia v ‚šuflíkoch‘ (EÚ), lebo sú nevyčerpané a musia sa dostať k ľuďom. Napríklad Krajniak (Sme rodina) peniaze v Európskom sociálnom fonde nemá a potrebuje ich. On zabezpečuje štátnu pomoc, ktorá ide za živnostníkmi, za tými, ktorí sú na SOS-dávkach, za tými, ktorí reálne uviaznu v pasci chudoby,“ upozornila europoslankyňa.

Remišová v reakcii obvinila Nicholsonovú z toho, že nevie, o čom rozpráva a klame. Vyčítala jej tiež to, prečo sa neozvala ešte pred tým, ako informácie medializovala.

Šéfka ministerstva investícií dodala, že Slovensko ešte na jar minulého roka presunulo 1,1 miliardy eur z operačných programov na boj s ochorením COVID-19. „Oslovila som všetkých ministrov, či nepresunieme ďalšie stovky miliónov z ich rezortov na boj s koronavírusom, ale ani minister školstva zo SaS, ktorý má veľmi zlé čerpanie, nebol ochotný presunúť ďalšie peniaze, ktoré má na starosti, a hrozí, že prepadnú,“ dodala ministerka v reakcii na obvinenia. To je síce pravda, ale ide o iné peniaze.

Tak kto tu klame?

Remišovej, ktorá po predvolebnom odchode z hnutia OĽaNO, prestúpila do strany Za ľudí, sa v tejto veci zastal jej bývalý stranícky šéf a predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO). „Nerozumiem tomuto neustálemu cigáneniu voči vlastným kolegom,“ napísal premiér v reakcii na výmenu názorov medzi političkami.

Hovoriť o „cigánení“ či „klamstve“ však, zdá sa, bolo zo strany Matoviča a jeho bývalej pravej ruky predčasné. V pondelok večer sa totiž vyjadril minister práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) Milan Krajniak (Sme rodina) a do celej veci vniesol úplne iné svetlo. Podľa toho, čo tvrdí, Remišovej ministerstvo vlani skutočne pochybilo.

Krajniak v oficiálnom stanovisku uviedol, že jeho rezort v spolupráci s ministerstvom financií opakovane žiadal ďalšie realokácie z fondov EÚ na program Prvá pomoc, ale ďalšie prostriedky z existujúcich operačných programov už presunuté neboli. To je v ostrom rozpore s tým, čo tvrdila Remišová, keď uviedla, že oslovila všetkých ministrov, ale tí neboli ochotní presunúť ďalšie peniaze.

Remišovej rezort nekonal

Šéf rezortu práce navyše dodal, že Remišová vládu ubezpečovala, že prepadnutie finančných prostriedkov z fondov EÚ nehrozí.

MPSVR priblížilo, že vláda 14. apríla 2020 odsúhlasila, že finančné dosahy programu Prvá pomoc budú 1,3825 miliardy eur. Remišová následne na zasadnutí vlády predložila návrh na realokáciu finančných prostriedkov z fondov EÚ, na základe ktorého bolo na projekt Prvá pomoc presunutých 217 miliónov eur z Kohézneho fondu a 110 miliónov eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (EFRR). Ďalšie prostriedky boli na program Prvá pomoc presunuté aj v rámci Európskeho sociálneho fondu (ESF).

Okrem toho vláda podľa Krajniakovho rezortu ešte vlani uložila Remišovej, aby do 31. augusta 2020 predložila na rokovanie kabinetu ďalší návrh realokácie finančných prostriedkov fondov EÚ. MPSVR dodalo, že spolu s Ministerstvom financií opakovane žiadalo MIRRI o ďalšie realokácie z fondov EÚ na Prvú pomoc, ďalšie prostriedky však presunuté neboli.

Nie je miliarda ako miliarda

Na tvrdenia ministerky investícií a regionálneho rozvoja reagovala Nicholsonová opäť na facebooku, kde uviedla, že každé jedno slovo, ktoré povedala na pondelkovej tlačovke (8.2.), je pravdivé.

„Veronika Remišová hovorí o iných peniazoch, alokovaných z iných fondov. Nazvala ma klamárkou, ale v takom prípade klame Európska komisia a jej zástupcovia. NIE JE MILIARDA AKO MILIARDA, VERONIKA,…ale tu nejde o nás. Ide o tých, ku ktorým sa tieto peniaze majú čo najrýchlejšie dostať,“ napísala europoslankyňa v odpovedi na obvinenia z klamstva.

Túto lavínu spustili podľa Nicholsonovej podnety ľudí, ktorí prepadávajú cez sito štátnej pomoci. Dodáva pritom, že posolstvom jej tlačovky nebol útok na Remišovú s tým, že jej je ľúto, ak to tak vyznelo.

Europoslankyňa tvrdí, že sme dostali jedinečnú možnosť z nečerpaného a neefektívneho fondu presunúť 1 miliardu na Schémy udržania zamestnanosti alebo odmeny pre pracovníkov v prvej línii. Mohli sme tak urobiť výlučne do konca decembra a tlačila na to aj Európska komisia, ale neurobili sme to a premrhali sme tak možnosť minúť miliardu tam, kde to potrebujeme. Namiesto toho je podľa Nicholsonovej „zabetónovaná“ vo fonde, ktorý dlhodobo nedokážeme efektívne čerpať.

„Milióny presunuté na kurzarbeit sú už dávno minuté a miesto čerpania eurofondov budeme musieť zaťažovať štátny rozpočet. Pristupujme ku každému ďalšiemu balíku eurofondov ako k novému plánu obnovy a nie iba víťazstvu konkrétneho ministra. Niekoľkonásobne viac čerpať nedokážeme v horizonte dvoch rokov, tak buďme realisti a presuňme všetko tam, kde to minúť dokážeme,“ varuje Nicholsonová.


Ďalšie články