Šampionát kontumačne ovládlo počasie, zjazdárkam ostávajú medailové ambície

Super G žien na MS v Cortine d'Ampezzo Slovenská lyžiarka Petra Vlhová si prehliada trať ženskej super-G na majstrovstvách sveta. Foto: TASR/AP

Nepriaznivé počasie naďalej mení program majstrovstiev sveta v alpskom lyžovaní. Zjazdárky sú po dvoch dňoch stále bez pretekov aj medailí. O víťazné ambície ich však nedokázal obrať nečas v talianskom Cortine d’Ampezzo. Vlhová s Bassinovou mieria na najvyššie priečky.

Najprv zúrivá metelica, potom hustá hmla. Sila prírody nevľúdne zasahuje organizátorom do šampionátu. Zjazdárky a zjazdári sa ani po dvoch dňoch majstrovstiev sveta v talianskom stredisku Cortine d’Ampezzo nedočkali svojho úvodného štartu.

Prvé medaily sa mali udeľovať už v pondelok po alpskej kombinácii žien, ktorá bola pre veľkú nočnú snehovú nádielku presunutá o týždeň na 15. februára. Organizátori taktiež odložili utorkový mužský superobrovský slalom, ktorý by sa mal uskutočniť vo štvrtok 11. februára. Náhradným programom malo byť ženské super-G v utorkových popoludňajších hodinách.

Brignoneová: Dôležité je, aby mal každý rovnaké podmienky

Do ženských pretekov však opäť zasiahlo počasie, tentokrát hmla, ktorá znemožňovala viditeľnosť na trati, a tým pádom ohrozovala bezpečnosť zjazdárok. Tie čakali pripravené na svahu viac ako hodinu, než organizátori rozhodli preložiť už tretí slalom v poradí pre zlé podmienky. Ženská časť super-G by sa mala odjazdiť vo štvrtok 11. februára.

„Pre hmlu sme takmer nevideli prvú bránu, išli by sme naslepo. Aj keď sa nepretekalo, bol to dlhý a ťažký deň. Aj preto, že som čakala pripravená na štarte. Bolo to psychicky náročné. Ale nevadí, zajtra si dáme pauzu, oddýchneme si, aby sme boli pripravení na štvrtok,“ zhodnotila Talianka Marta Bassinová, ktorá mala zahájiť super-G.

„Také je alpské lyžovanie, počasie nemôžete ovládať. Dôležité je, aby mal každý rovnaké podmienky na trati. Dnes hrozilo, že to tak nebude, keby sa hmla rozpustila alebo naopak, ešte zhustla. Je to škoda, dnes som sa cítila dobre, chcela som súťažiť“ uviedla Talianka Federica Brignoneová po zrušenom super-G.

Nepriaznivé počasie tak naďalej komplikuje život nielen usporiadateľom, ale predovšetkým samotným účastníkom. „Vôbec netušíme, čo bude ďalej, pretože už naozaj nie je priestor na nejaké presuny. Budem len čakať a trénovať,“ prihovorila sa Vlhová fanúšikom na svojom instagramovom profile.

Napriek komplikáciám sa pretekárky držia svojich víťazných ambícií, s ktorými pricestovali do dejiska majstrovstiev sveta.

Vlhová chce pódiá, Shiffrinová odmieta hovoriť o obhajobe titulu

Vlhová na majstrovstvách sveta patrí medzi najväčšie favoritky v technických disciplínach, v ktorých bude obhajovať zisk zlata, striebra a bronzu.

„Tlak nepociťujem, budem sa snažiť podať maximálny výkon. Ako som povedala, idem po medailové úspechy. Štvrté, piate, šieste miesto ma nebude vôbec zaujímať,“ uviedla pre RTVS pred plánovaným štartom v pondelok.

Pri rýchlostnej disciplíne super-G ostáva však v očakávaniach na šampionáte skromná. „Po Garmischi [posledné preteky Svetového pohára, pozn. red.] sa cítim dobre, ale to, že som tam bola druhá, neznamená, že budem na pódiu každé preteky. Super-G je náročná disciplína, je tam len jedna jazda, ktorú musím ísť bez chýb. Nepoznám tú zjazdovku, netrúfam si na nič, sústredím sa sama na seba,“ ozrejmila pre RTVS.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová (vľavo) sa teší na pódiu z 2. miesta v super-G Svetového pohára alpských lyžiarok v nemeckom Garmisch-Partenkirchene 1. februára 2021. Zvíťazila Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová (uprostred) a tretia skončila Rakúšanka Tamara Tipplerová. Foto: TASR/DPA

Mikaela Shiffrinová, držiteľka siedmich medailí, nemyslí na možný úspech v super-G, a to aj napriek tomu, že obhajuje titul majsterky sveta. Americká zjazdárka súťažila poslednýkrát v tejto disciplíne pred rokom, slalom vtedy vyhrala. Boli to zároveň jej posledné preteky v sezóne, keďže krátko na to jej zomrel otec. Po nešťastnej udalosti Shiffrinová prerušila sezónu a na svahy sa súťažne vrátila až v novembri.

„Chcem, aby bolo jasné, že na šampionát nejdem s úmyslom obhajovať titul. Minulý rok som tréningu kĺzavých disciplín venovala iba tri dni. Samozrejme, budem sa snažiť byť čo najrýchlejšia, ale pozerám sa na to realisticky. Mojím hlavným cieľom a dôvodom, prečo štartujem v super-G, je, aby som si vylepšila štartovacie číslo vo Svetovom pohári,“ odôvodnila svoj plánovaný štart Shiffrinová.

Vyrovnaný postoj si zachováva aj pri obhajobe titulu majsterky sveta v slalome, ktorý si drží už od roku 2013. „Mám šancu stať sa prvou päťnásobnou svetovou šampiónkou v slalome, snažím sa však na to príliš nemyslieť.“

Bassinová chce Vlhovej titul v obráku, Gisinová sa teší na preteky

Marta Bassinová pricestovala na majstrovstvá sveta s podobným cieľom ako Vlhová. Talianka zatiaľ neslávila medailový úspech, tento rok by to chcela zmeniť. Vlhovej by najradšej prebral titul majsterky sveta v obráku.

„Nepopieram, že mierim na medailu v obrovskom slalome. Dobrý výsledok očakávam aj v super-G. Som pripravená. Na tieto majstrovstvá sveta prichádzam pokojná, pretože si uvedomujem, že som v rámci prípravy urobila všetko, čo bolo treba. Pod tlakom nie som, pretože robím to, čo sa mi najviac páči, lyžujem,“ netajila svoje ambície Bassinová.

Vlhovej konkurentka vo Svetovom pohári Michelle Gisinová si pred majstrovstvami sveta nedávala žiadne veľké ciele. „Som len šťastná, že mám toľko príležitostí súťažiť. Pre mňa sú to prvé majstrovstvá sveta po štyroch rokoch. Veľmi sa teším na preteky. Pokúsim sa ísť najrýchlejšie a najlepšie, ako to bude možné.“ Pre Gisinovú je to štvrtý šampionát v kariére, v predchádzajúcich troch získala jednu striebornú medailu v alpskej kombinácii.


Ďalšie články