Firma blízka oligarchovi Bödörovi profitovala zo štedrej dotácie

Norbert B. Nitriansky podnikateľ Norbert Bödör odchádza zo Špecializovaneho trestného súdu na slobodu. Foto: Ján Krošlák/TASR

Firma s väzbami na vplyvného nitrianskeho oligarchu Norberta Bödöra získala štátne zákazky za niekoľko miliónov eur. Profitovala aj zo štedrej dotácie od ministerstva pôdohospodárstva.

Spoločnosť AZ green works sa zaoberá stavebnými prácami, rekonštrukciami a záhradnou architektúrou. Jej majiteľ Radomír Vailing bol aj riaditeľom nitrianskeho hotela Zlatý Kľúčik spájaného s oligarchom Norbertom Bödörom.

Bödör momentálne sedí vo väzbe a je obvinený z prania špinavých peňazí v súvislosti s kauzou Dobytkár. Ide o miliónové úplatky pri rozdeľovaní dotácií cez Pôdohospodársku platobnú agentúru (PPA).

Obvinený je aj v kauze Očistec z viacerých trestných činov. Zločinecká skupina pod taktovkou Bödöra, Tibora Gašpara a ďalších policajných funkcionárov sa mala stretávať na tajných poradách, na ktorých mali riadiť políciu.

Denník Štandard minulý týždeň informoval, že spoločnosť AZ green works blízka Bödörovi vyhrala pochybný tender, v ktorom sa točili personálne prepojené firmy. Na podobný scenár, kedy tie isté firmy súťažili sami so sebou u exministrov Ľubomíra Jahnátka a Petra Žigu, upozornil aj zavraždený novinár Ján Kuciak.

Dotácia od Jahnátka

Podľa zistení denníka Štandard profitovala spoločnosť AZ green works blízka Bödörovi aj zo štedrej dotácie od ministerstva pôdohospodárstva, ktorému vtedy šéfoval Ľubomír Jahnátek (Smer).

Mesto Handlová získalo v roku 2014 dotáciu vo výške jeden milión eur od ministerstva pôdohospodárstva. Dotácia bola určená na rekonštrukciu a modernizáciu mestskej knižnice.

O rok neskôr podpísalo mesto Handlová zmluvu so spoločnosťou AZ green works za 922-tisíc eur. Spoločnosť sa zaviazala zrekonštruovať a zmodernizovať mestskú knižnicu. V tom čase bol primátorom Handlovej Rudolf Podoba (Smer).

Spoločnosť AZ green works na otázky denníka Štandard nereagovala. Neodpovedalo ani mesto Handlová.

Infografika: Dotácia pre mesto Handlová a väzby na N. Bödöra. Zdroj: denník Štandard

Nitriansky internát

Podľa zistení denníka Štandard spoločnosť AZ green works rekonštruovala aj internát Mladosť, ktorý patrí Slovenskej poľnohospodárskej univerzite (SPU) v Nitre. Dokopy za 867-tisíc eur.

SPU v Nitre podpísalo so spoločnosťou AZ green works tri zmluvy. Dve zmluvy boli podpísané v rokoch 2018 a 2019 za vlády Petra Pellegriniho a posledná zmluva v júni 2020 za vlády Igora Matoviča.

V prvej zákazke za takmer 180-tisíc eur sa rekonštruovalo 29 buniek pozostávajúcich z malej a veľkej izby, vstupnej chodby a spoločnej kúpeľne s WC.

V rámci druhej zákazky spoločnosť AZ green works zrekonštruovala ďalších 10 buniek nitrianskeho internátu za takmer 120-tisíc eur.

Posledná zmluva za 567-tisíc eur bola podpísaná v júni 2020. Išlo o obnovu posledných izieb a chodby na treťom poschodí.

„SPU v Nitre postupuje pri zadávaní zákaziek podľa zákona o verejnom obstarávaní, kde konkrétny postup, ktorým bude zákazka zadávaná, určuje na základe predpokladanej hodnoty zákazky,” povedala hovorkyňa SPU v Nitre Renáta Chosraviová.

Spoločnosť AZ green works podľa nej predložila vo všetkých troch prípadoch najnižšiu ponuku. „Pripomíname, že reálne vysúťažená víťazná cena bola vždy nižšia ako predpokladaná hodnota zákazky,” uviedla Chosraviová.

Čudný tender

Ako už denník Štandard informoval, spoločnosť AZ green works bola úspešná aj v zákazke za 167-tisíc eur od Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra (NPPC), ktoré spadá pod ministerstvo pôdohospodárstva. V tom čase mu šéfoval Ľubomír Jahnátek (Smer).

NPPC potrebovalo odstrániť haváriu striech budov Výskumného ústavu potravinárskeho a v roku 2015 oslovilo šesť firiem. Medzi nimi boli okrem spoločnosti AZ green works aj firmy BEST STAV a ALSPO SK.

Majiteľ spoločnosti AZ green works Radomír Vailing bol v čase verejného obstarávania zároveň konateľom spoločnosti BEST STAV. Firmu BEST STAV v minulosti spoluvlastnila manželka Norberta Bödöra Petra.

Do roku 2014 bol poločníkom firmy ALSPO SK Pavel Šopík, ktorý pôsobil s Vailingom vo viacerých spoločnostiach.

Navyše spoločnosti AZ green works a ALSPO SK sídlili v čase verejného obstarávania v rovnakej budove. Do roku 2014 tam sídlila aj spoločnosť BEST STAV. Budova patrí bezpečnostnej službe Bonul, za ktorou stojí Miroslav Bödör.

Spoločnosť AZ green works v tom istom roku uzatvorila s NPPC aj ďalšiu zmluvu za 33-tisíc eur. Týkala sa rekonštrukcie priestorov potravinárskeho centra a sťahovania pracoviska laboratórnych činností.

Infografika: AZ green works zákazky a väzby. Zdroj: denník Štandard

Remišová: Štát ako zlatá baňa

Spoločnošt AZ green works bola úspešná aj v prípade obstarávania štátneho podniku Hydromeliorácie. Vyhrala dve súťaže za približne deväť miliónov eur. Napriek tomu, že súťažné ponuky boli vyhodnotené už v roku 2016, neboli podpísané žiadne zmluvy.

V roku 2018 Veronika Remišová (vtedy OĽaNO) poukázala na firmy s prepojeniami na oligarchu Bödöra, ktoré získali od štátneho Transpetrolu zákazky za 20 miliónov eur.

K týmto firmám patrila aj spoločnosť AZ green works, ktorá podľa centrálneho registra zmlúv získala v Transpetrole zákazky za 523-tisíc eur. Jej majiteľ Vailing tam uspel aj s ďalšou svojou firmou B&R Construction, ktorá získala podľa centrálneho registra zmlúv zákazky za vyše 4,1 milióna eur.

„Pre niektorých podnikateľov je štát zlatá baňa. Ich biznis model je založený najmä na obchodoch so štátom, k čomu potrebujete samozrejme aj dobré vzťahy,” uviedla Remišová.

Písal o nich Kuciak

Zavraždený novinár Ján Kuciak zistil, že firmy okolo oligarchu Bödöra súťažili sami so sebou u exministrov Jahnátka a Žigu (obaja vtedy Smer).

Spoločnosť Pivnica Radošina, ktorú spoluvlastní Norbert Bödör získala niekoľko dotácií v celkovej výške 2,65 milióna eur od Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). Tá spadá pod ministerstvo pôdohospodárstva, ktorému šéfoval Ľubomír Jahnátek (Smer).

„K tomu sa vôbec neviem vyjadriť. Viem od Vás, že tá pivnica dostala nejaký projekt. To riešila PPA, musíte sa pýtať jej,” reagoval Jahnátek.

Pôdohospodárska platobná agentúra tvrdila, že projekty prešli štandardným posudzovaním. Či k nim malo nové vedenie agentúry výhrady, už PPA nepovedala.

Z časti dotácie od PPA mala profitovať aj firma blízka Bödörovi, spoločnosť BEST STAV, ktorú v minulosti spoluvlastnila jeho manželka Petra.

Firma BEST STAV zvíťazila v tendri, ktorý vypísala Pivnica Radošina. Súťažila len so spoločnosťou ALSPO SK.

Firmu ALSPO SK vtedy riadil obchodný partner Radomíra Vailinga – bývalého konateľa BEST STAV. Spoločnosti ALSPO SK a BEST STAV navyše v čase tendra sídlili v rovnakej budove. Tá patrí bezpečnostnej službe Bonul, za ktorou stojí Miroslav Bödör.

Spoločnosť Pivnica Radošina však tvrdila, že zákazku nakoniec nerealizovali a s PPA podpísali dohodu o ukončení zmluvy.

Rovnaký scenár – to znamená, že firma BEST STAV získala zákazky v konkurencii navzájom prepojených firiem – sa pritom opakoval viackrát.

Spoločnosť BEST STAV štyrikrát uspela napríklad vo verejných obstarávaniach Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP). Ten spadá pod ministerstvo životného prostredia, ktoré riadil Peter Žiga (vtedy Smer).

SVP sa v troch prípadoch vyhol otvorenej súťaži. V dvoch prípadoch oslovil SVP firmu Bystrická stavebná, ktorú v tom čase ovládal Vailing. Oficiálnym dôvodom bolo, že obstarávané práce boli neodkladné.

Vailingova firma AZ Garden [staršie obchodné meno AZ green works, pozn. red.] sa objavila aj v súťaži od SVP za 1,2 milióna eur. Súťaž napokon vyhrala spoločnosť BEST STAV, ktorá súťažila s AZ Garden a Eiffage Construction.

Zlatý kľúčik, Bonul a Smer

Ján Kuciak zároveň zistil, že dotácie vo výške 2,4 milióna eur dostal aj hotel Zlatý kľúčik, ktorý je spájaný s Norbertom Bödörom. PPA pridelila dotácie krátko pred voľbami 2016. V tom čase bol ministrom pôdohospodárstva Jahnátek.

V hoteli Zlatý kľúčik sa konala narodeninová oslava poslanca Smeru Jozefa Valockého. Zúčastnil sa jej aj policajný prezident Tibor Gašpar, ktorý je s Bödörom rodina.  

Norbert Bödör je synom vplyvného nitrianskeho oligarchu Miroslava Bödöra – majiteľa bezpečnostnej služby Bonul. 

Táto firma dostala za prvej Ficovej vlády niekoľko zákaziek aj na ministerstve hospodárstva, ktoré vtedy riadil Jahnátek.

Jahnátek priznal, že sa stretával s majiteľom Bonulu Miroslavom Bödörom na poľovačkách, na ktoré chodil aj poslanec Smeru Tibor Glenda.

Premiér Robert Fico rečnil v roku 2014 na večierku spoločnosti Bonul v nitrianskom PKO. K bödörovcom mal blízko aj Ficov brat Ladislav.


Ďalšie články