Fox News zrušilo reláciu Trumpovho podporovateľa. Vyvolalo to pochybnosti, dôvodom sú zrejme žaloby

Lou Dobs, Fox News. Foto: reprofoto/Youtube Lou Dobs, Fox News. Foto: reprofoto/Youtube

K veľkým zmenám dochádza vo vplyvnej americkej konzervatívnej televíznej stanici Fox News. Jej vedenie mení viaceré svoje programy, ruší relácie a zároveň čelí masívnej žalobe od spoločnosti vyrábajúcej volebné prístroje.

Televízia Fox News zrušila jednu zo svojich najlepšie hodnotených relácií Lou Dobbs Tonight (Lou Dobbs dnes). Pravdepodobne ju k tomu primäl krok spoločnosti Smartmatic, ktorá žaluje televíziu pre vyhlásenia o zmanipulovaní volieb, informuje Washington Post.

Smartmatic v žalobe spomína, že ich spoločnosť prišla o mnohé budúce príjmy, pretože jej reputácia bola „zdecimovaná“ vyhláseniami o manipulácii volieb. Jedným z ľudí, ktorý túto tézu pretláčal, bol práve aj moderátor Lou Dobbs.

Vo viacerých prípadoch Dobbs podporoval obvinenia bývalého prezidenta Donalda Trumpa o manipulácii volebného procesu v prospech jeho protikandidáta, demokrata Joea Bidena. V inom prípade citoval Trumpovho právnika Rudolpha W. Giulianiho, podľa ktorého spoločnosť Smartmatic založili Venezuelčania napojení na bývalého diktátora Huga Cháveza.

Plánovali sme to

Rozhodnutie vyvolalo vlnu otázok a reakcií medzi trumpovskými republikánmi. Fox tvrdí, že zrušenie Dobbsovej relácie sa plánovalo už dlhšie. Podľa vyhlásenia stanice pripravujú viaceré zmeny formátov a relácií, a to už od októbra minulého roku. Jedna zo zmien sa týka aj spomínaného moderátora Lou Dobbsa.

Viacerí zamestnanci televízie však tvrdia, že jeho vyradenie z programu súvisí so žalobou, keďže prišlo náhle. Spochybňuje to tvrdenie televízie, že išlo o plánovanú zmenu. Tento jemný rozpor vyvoláva niektoré otázky. Najmä ak samotná šou bola veľmi populárna – mala najlepšie hodnotenia v rámci sekcie Fox Business, v priemere ju denne v uplynulom roku sledovalo vyše 300 tisíc divákov. Súčasne platí, že o volebnom podvode hovoril razantnejšie napríklad moderátor Sean Hannity, ktorého relácia je pozeranejšia a Hannity nateraz pokračuje vo Foxe ďalej.

V žalobe Smartmaticu sa spomína aj dvojica moderátoriek Maria Bartiromová a Jeanine Pirrová. Zmeny v ich reláciách však zatiaľ ohlásené neboli. Je teda otázne, či v zakročení proti Dobbsovi nehrá úlohu aj nejaký iný motív.

Hviezda CNN

Lou Dobbs začal svoju kariéru v televízii CNN v dobe jej vzniku začiatkom 80. rokov. Stal sa jednou z jej hlavných hviezd, najmä vďaka svojej relácii Moneyline with Lou Dobbs. Odišiel zo CNN v roku 1999, údajne pre nezhody s vedením.

V roku 2009 sa vrátil do televízie, pričom v tomto období zastával názor, že Barack Obama sa nenarodil v Spojených štátoch, takže nemal právo kandidovať za prezidenta. V roku 2010 prešiel do Fox Business a stal sa obľúbenou reláciou pre Donalda Trumpa.

Sám sa s ním poznal a podľa niektorých názorov spolu obaja muži pravidelne hovorili, niekedy aj na dennej báze. Trump sa s ním údajne viackrát radil v ekonomických otázkach alebo v otázke imigrácie. Nie je preto prekvapivé, že Trump reagoval na zrušenie Dobbsovej relácie vo Fox News. Trump povedal: „Lou Dobbs je a bol skvelý. Nikto nemiluje Ameriku viac ako Lou. Mal veľkú a vernú základňu nasledovateľov, ktorá bude pozorne sledovať jeho ďalšie kroky, to sa týka aj mňa,“ povedal bývalý prezident.


Ďalšie články