Izrael hlási proticovidový liek s takmer 100-percentnou účinnosťou

Izrael do konca januára zaoèkuje dva milióny svojich obèanov proti COVID-19 Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Na obzore je nový liek z Izraela. Inhaluje sa priamo do pľúc, čo minimalizuje jeho vedľajšie účinky. Po prvej fáze klinických testov sa takmer všetci pacienti zotavili po pár dňoch.

V boji proti ochoreniu COVID-19 sa vedci nesústredia len na výrobu vakcín. Čoraz viac sa do popredia dostáva aj liečba. V poslednom čase sme svedkami objavu viacerých liekov založených na rôznych prístupoch.

Jedným zo spôsobov je rekonvalescenčná plazma. Tá funguje tak, že sa odoberie plazma človeka, ktorý prekonal covid a má protilátky. Má to jeden háčik. Súčasné mutácie menia SARS-CoV-2 natoľko, že táto metóda je v prípade juhoafrickej mutácie nepoužiteľná. Prečo?

Zmutovaný vírus je odolný voči neutralizujúcim protilátkam získaným z predchádzajúcich infekcií koronavírusom.

Do úvahy prichádzajú aj monoklonálne protilátky vyrobené v laboratóriu. Tie sa dokážu naviazať na povrch koronavírusu a zabrániť mu napadnúť naše bunky.

Touto cestou sa vybralo Nemecko a susedné Česko, ktoré nakúpili liek bamlanivimab od americkej spoločnosti Eli Lilly. Liek je v procese schvaľovania Európskej liekovej agentúry (EMA). Aj tam sa však nájdu komplikácie.

Liečba monoklonálnymi protilátkami je finančne veľmi náročná. Jedna dávka bamlanivimabu vychádza 2 000 eur. Ministerstvo zdravotníctva SR zatiaľ neavizovalo, že by Slovensko malo o túto liečbu záujem.

Existuje teda liek, ktorý by bol finančne dostupný aj pre pandémiou ekonomicky zruinované štáty a zároveň by bol účinný? Zdá sa, že áno.

Jedným z takýchto liekov je ivermektín. Lacný a doposiaľ účinný.

V podmienkach Slovenska nie je registrovaný, ale ministerstvo zdravotníctva vydalo 27. januára povolenie na jeho použitie pre potreby zdravotníckych zariadení na obdobie šesť mesiacov.

Pribudnúť by ale čoskoro mohla ďalšia zázračná látka.

Nádej z izraelských štúdií

Tentokrát ide o liek z východnej pologule. Objaviť ho mali vo výskumnom centre nemocnice Ichilov v Tel Avive.

Liek má názov EXO-CD24 a prešiel prvou fázou klinického skúšania. Aké sú výsledky? Látka bola podaná 30 pacientom so stredne ťažkým alebo ťažkým priebehom ochorenia COVID-19 a všetkých 30 sa zotavilo – 29 z nich do troch až piatich dní.

Má zabrániť tzv. cytokínovej búrke, teda prehnanej reakcii imunitného systému, pri ktorej začne organizmus ničiť nielen nebezpečné vírusy, ale aj vlastné bunky.

Cytokínová búrka má byť hlavou príčinou úmrtí na covid. Očakávania sú preto vysoké. Ako liek funguje?

Medikament podporuje dodávku bielkoviny CD24 do pľúc. Využíva na to tzv. exozómy – malé membránové vezikuly, ktoré prepravujú materiály medzi bunkami.

„Bielkovina CD24 sa nachádza na povrchu buniek a má dôležitú úlohu pri regulácii imunitného systému,“ povedala pre portál Times of Israel Shira Shapirová, zamestnankyňa Ichilovho inštitútu.

Prípravok sa päť dní inhaluje po dobu niekoľkých minút. Dostane sa tak priamo do pľúc, čím sa zvyšuje jeho účinnosť a minimalizujú sa vedľajšie účinky.

Liek musí prejsť ešte ďalšími fázami testovania. Aj tak doň vkladajú veľké nádeje a považujú ho za prelomový.

„Výskum je pokročilý a sofistikovaný a môže zachrániť covid pacientov. Výsledky prvej fázy skúšania sú vynikajúce a dávajú nám všetkým dôveru v metódu, ktorú v laboratóriu skúmame už veľa rokov,“ uzavrel riaditeľ Ichilovského inštitútu Roni Gamzu.


Ďalšie články