Slovensko malo prísť o miliardu eur. Remišová píše političkám SaS, že klamú

Lucia Ïuriš Nicholsonová, Jana Bittó Cigániková tlaèová konferencia na tému Nevyužité fondy EÚ, musíme kona Lucia Ďuriš Nicholsonová, Jana Bittó Cigániková. Foto: Martin Baumann/TASR

Slovensko nenávratne prišlo o miliardu eur z eurofondov a časť zodpovednosti za túto nemalú stratu má niesť ministerka pre investície Remišová. S týmto tvrdením prišli europoslankyňa Ďuriš Nicholsonová a národná poslankyňa Bittó Cigániková. Reakcie na seba nenechali dlho čakať. Ministerka ich obviňuje z vyvolávaného konfliktu, Matovič sa jej zastáva.

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová z SaS a jej stranícka kolegyňa z Národnej rady Jana Bittó Cigániková na pondelkovej tlačovke uviedli, že Slovensko prišlo z eurofondov nenávratne o jednu miliardu eur, pretože do konca roku 2020 nezabezpečilo v Európskom fonde regionálneho rozvoja (EFRR) realokáciu tejto sumy.

„Realokovať, teda presúvať odtiaľ, kde peniaze nemíňame, tam, kde ich potrebujeme, sme mohli len do roku 2020. Každý rok možno len určitú časť. Na rok 2020 to bola 1 miliarda eur. V momente, keď sme ju nepresunuli, sme o ňu prišli, musíme ju vrátiť. Tá je nenávratne preč, keďže sme ju nerealokovali, tak sme o ňu prišli,“ priblížila Nicholsonová.

Europoslankyňa pripomína, že v spomínanom fonde sú ešte „zabetónované“ štyri miliardy eur, ale možno ich míňať len na to, na čo je EFRR primárne určený. V praxi to podľa Nicholsonovej znamená, že Slovensko nebude vedieť minúť štyri miliardy eur, keď predošlé vlády boli za sedem rokov schopné minúť iba dve miliardy eur.

Remišovej rezort o tom vedel

Nicholsonová tiež uviedla, že o realokácii spomínanej miliardy eur vedelo aj Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a jeho šéfka Veronika Remišová (Za ľudí). „Konkrétne o tejto (spomínanej) realokácii bola informovaná vicepremiérka Veronika Remišová,“ zdôraznila europoslankyňa.

Ľudia z Európskej komisie sú podľa europoslankyne „zúfalí z postupov slovenských orgánov“ pri čerpaní eurofondov. Aj podľa slov Bittó Cigánikovej Slovensko nevyužíva dostatočne európske peniaze v zdravotníctve, napríklad na pomoc nemocniciam extrémne zaťaženým pacientmi s ochorením COVID-19.

Remišovej odpoveď

Na slová kolegýň z koaličnej SaS reagovala Remišová na svojom facebookovom profile. „Lucia Nicholsonová nevie, o čom rozpráva. Neverila som vlastným očiam a ušiam, keď som dnes počula rozprávať europoslankyňu Luciu Nicholsonovú zo SaS, ktorá tvrdila, že Slovensko prišlo o 1 miliardu eur z eurofondov,“ uviedla ministerka investícií a regionálneho rozvoja.

Remišová na oplátku vyčíta Nicholsonovej, prečo sa jej neozvala pred tým, ako vystúpila s takýmito informáciami na tlačovke. Dodáva pritom, že majú s europoslankyňou korektné vzťahy. „Vôbec netuším, prečo sa mi neozvala a nespýtala sa ma na veci, ktoré chcela prezentovať na tlačovej konferencii. Veľa by pochopila a neurobila by si hanbu,“ napísala predsedníčka strany Za ľudí.

Slovensko podľa Remišovej ešte na jar minulého roka presunulo 1,1 miliardy eur z operačných programov na boj s ochorením COVID-19.

„Oslovila som všetkých ministrov, či nepresunieme ďalšie stovky miliónov z ich rezortov na boj s koronavírusom, ale ani minister školstva zo SaS, ktorý má veľmi zlé čerpanie, nebol ochotný presunúť ďalšie peniaze, ktoré má na starosti, a hrozí, že prepadnú,“ dodáva ministerka.

Čo tým chce SaS dosiahnuť?

V závere statusu Remišová píše, že to boli vlády Roberta Fica (Smer-SD) a Petra Pellegriniho (Hlas-SD), ktoré nechali eurofondy v „katastrofálnom stave“. Hrozilo, že Slovensku prepadne 780 miliónov eur, ale podarilo sa ich vraj zachrániť. Ani cent podľa nej neprepadol z Európskeho regionálneho fondu, Európskeho sociálneho fondu či Kohézneho fondu.

„Mrzia ma vyjadrenia Lucie Nicholsonovej a neviem, čo chce týmto ona, alebo strana SaS docieliť. Ak majú záujem ísť do konfliktu, netreba preto klamať. Treba to povedať narovinu,“ uzatvára Remišová.

Reakcia premiéra

Na digitálnu výmenu názorov medzi političkami z dvoch koaličných strán v krátkosti reagoval aj predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO). Zastal sa pritom svojej bývalej straníckej kolegyne, ktorá po predvolebnom odchode z hnutia OĽaNO, kde roky pôsobila po jeho boku, prevzala predsednícku stoličku po exprezidentovi Andrejovi Kiskovi v strane Za ľudí.

„Kolegynky Cigániková s Nicholsonovou verejne na tlačovej konferencii dnes obvinili Veroniku Remišovú, že svojou neschopnosťou spôsobila, že Slovensku prepadne 1 miliarda eur z eurofondov. Zaujímavé, že sa o takom vážnom zlyhaní dámy nezverili najprv rovno Veronike. Zrejme preto, lebo by sa aj niečo dozvedeli o téme, ktorej vôbec nerozumejú. Nerozumiem tomuto neustálemu cigáneniu voči vlastným kolegom,“ napísal Matovič na svojom facebookovom profile.

Remišovej ministerstvo chce na útok reagovať ešte raz samostatnou tlačovkou.


Ďalšie články