Visolajský: Britská mutácia slúži u nás mnohým ako výborná výhovorka

Igor Matovič a Marek Krajčí. Foto: Martin Baumann/TASR Igor Matovič a Marek Krajčí. Foto: Martin Baumann/TASR

Minister zdravotníctva Marek Krajčí aj premiér Igor Matovič sa vyjadrili, že lockdown na Slovensku nefunguje a ako jednu z príčin uviedli šíriacu sa britskú mutáciu koronavírusu. Predseda Lekárskeho odborového združenia a člen Ústredného krízového štábu Peter Visolajský označuje takéto tvrdenia za výhovorky.

Kmeň koronavírusu SARS-CoV-2 označovaný skratkou B1.1.7. sa objavil prvýkrát v britskom Kente a je nebezpečnejší ako pôvodná forma ochorenia, keďže sa ľahšie šíri a nakazí tak viac ľudí. Navyše ďalej mutuje a najnovšie sa objavili obavy, že by mohla dokázať obísť imunitný systém. Z britskej mutácie koronavírusu sa stal strašiak, pre ktorého európske krajiny sprísnili opatrenia na hraniciach a opätovne sprísnili opatrenia v boji proti pandémii.

Podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) sa britský variant koronavírusu na Slovensku vyskytol už vlani v novembri. Táto mutácia tvorila až 57 percent pozitívnych prípadov z decembrového plošného testovania v Trenčíne. Takzvaná britská mutácia je však veľmi podobná mutácii, ktorá je rozšírená v Česku, takže je otázka, či v Trenčíne nepôsobil skôr český vírus.

Tvrdenia premiéra Igora Matoviča a ministra zdravotníctva Mareka Krajčího o tom, že lockdown na Slovensku nezaberá práve pre šíriacu sa britskú mutáciou koronavírusu, považuje predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) a člen Ústredného krízového štábu Peter Visolajský za spôsob ako hľadať výhovorky.

Britská mutácia ako výhovorka

„Britská mutácia B 1.1.7 na Slovensku slúži veľa ľuďom ako výborná výhovorka. Že vraj lockdown na Slovensku nezaberá kvôli nej, že sme v januári mali plné nemocnice kvôli nej, že vraj januárovým 5 000 zbytočných – odvrátiteľných úmrtí sa nedalo predísť, lebo britská mutácia… aj veľa epidemiológov a politikov (hlavne ak sa stretávajú na ministerstve zdravotníctva) opakuje, ako je britská mutácia viac smrtnejšia a o 70 percent sa viac šíri, že viac postihuje mladších a deti… Lockdown u nás nefunguje vraj pre britskú mutáciu, lebo zvýšila reprodukčné číslo…,“ pripomína Visolajský tvrdenia vládnych predstaviteľov.

Šéf LOZ však upozorňuje, že na takéto tvrdenia, potrebujeme jasné dôkazy, ale tie dodnes žiaľ nemáme. Dodáva, že jediné, čo vieme s istotou je, že britská mutácia sa v populácii šíri rýchlejšie, ale na viac tvrdení potrebujeme ešte štúdie, na ktoré je potrebný čas.

Do pozornosti dáva Visolajský štúdiu z Veľkej Británie, v ktorej hodnotili 1,5 milióna ľudí vyšetrených PCR testami. Štúdia hovorí, že britská mutácia neinfikuje viac mladšie ročníky ako pôvodný koronavírus. Navyše britská mutácia zvyšuje infekčnosť koronavírusu o 30-35 percent (podľa niektorých je to 25 percent) – čiže infikuje o 30 percent ľudí viac ako pôvodný vírus. Podľa štúdie britská mutácia nezvyšuje nálož vírusu, teda jeho množstvo v tele nakazeného.

Lockdown neskoro a iba na papieri

Visolajský tiež upozorňuje, že podľa tejto rozsiahlej štúdie nezistili, že britská mutácia je sama o sebe „smrtnejšia“, ani nenašli významne vyššiu mieru potreby hospitalizácií.

Zo štúdie, na ktorú sa odvoláva Visolajský, vyplýva, že ak sa niekto infikuje britskou mutáciou koronavírusu SARS-CoV-2, tak nemá vyššiu pravdepodobnosť, že zomrie alebo, že skončí v nemocnici, ako keby sa infikoval „starým“ vírusom spôsobujúcim ochorenie COVID-19.

„Britská mutácia nepostihuje viac mladšie ročníky. Britská mutácia však spôsobuje, že sa infikuje viac ľudí. A lockdown funguje podľa toho, kedy sa zavedie. Na Slovensku sa lockdown zaviedol veľmi neskoro, preto ho potrebujeme držať dlhšie a jeho efekt nie je taký očividný. Ale funguje vždy (ak nie je len na papieri),“ píše Visolajský na svojom facebookovom profile.

Riešenia namiesto výhovoriek

Člen krízového štábu na druhej strane priznáva, že britská mutácia zvýšila reprodukčné číslo. Dodáva však, že táto štúdia hovorí, že lockdown zafungoval v Anglicku aj na novú mutáciu s vyšším reprodukčným číslom.

„Napríklad osýpky majú reprodukčné číslo 18, teda 1 chorý nakazí 18 ďalších a čuduj sa svete, nikto nepochybuje, že lockdown funguje aj na osýpky. Na Slovensku však počujeme, ako lockdown nefunguje, lebo koronavírusu stúplo Rt na 1,3… Ak nám lockdown nefunguje, bude to skôr tým, že ho máme viac na papieri ako v realite. Správna cesta, ako pomôcť Slovensku nie je hladať výhovorky, ale riešenia,“ uzatvára Visolajský.

Na Slovensku od pondelka platí na ďalších 40 dní núdzový stav a celá republika je na základe takzvaného covid automatu v čiernej zóne, ktorá predstavuje IV. najvyšší stupeň varovania. Zoznam všetkých opatrení, ktoré začali platiť od začiatku týždňa nájdete prehľadne na Štandarde.


Ďalšie články