Švédi riešia nedostatok energie. Televízia vyzýva, aby šetrili aj pri bežnej spotrebe

3703185269_c9f884b347_k Jadrová elektráreň Ringhals. Foto: Vattenfall/flickr.com

Po odstavení prvého bloku jadrovej elektrárne Ringhals čelí Švédsko prekvapivo vážnym problémom. Odborníci v ekologických plánoch podcenili zimu, aj výpadok energie. Pre februárové tuhé mrazy Švédom hrozí, že budú mrznúť.

Čo sa týka znižovania emisií skleníkových plynov, patrí Švédsko k európskym premiantom. Viac než polovicu elektrickej energie vyrába z veterných a vodných elektrární. Aktívne pritom za posledných sedem rokov odstavilo už štyri bloky.

V elektrárni Ringhals bol predčasne v decembri 2019 odstavený druhý blok. Ringhals mal dovtedy kapacitu pokryť až 20 percent všetkej energie vo Švédsku alebo potreby šiestich miest. V pandemickom roku malo Švédsko za cieľ pokračovať v ekologickej línii. V posledný decembrový deň bol preto odstavený aj prvý blok elektrárne.

V prevádzke tak ostal len tretí a štvrtý blok, oba majú výkon 2 186 MWe (pozn. red. megawatt elektrický, jednotka výkonu elektrického generátoru). S ich uzatváraním by sa malo začať o 20 rokov. Prvé tri bloky Ringhalsu pritom vyrábali 15 percent spotrebovanej elektriny v štáte.

Zdá sa, že odstavenie prvých dvoch blokov je v škandinávskej krajine cítiť.

Odstavené fabriky a pomoc zo zahraničia stále nestačia

Hoci v Štokholme sú momentálne len mierne a v noci stredne silné mrazy, na severe krajiny udreli silnejšie mrazy do mínus 20 stupňov. Švédska spoločnosť Svenska kraftnät, prevádzkovateľ prenosovej sústavy elektriny vo Švédsku, vyzýva občanov, aby šetrili energiami. Niet dostatok energie na výrobu tepla.

Pre zvýšený dopyt bola spustená fosílna elektráreň Karlshamn. Na pomoc prišli aj Nemecko a Poľsko, odkiaľ sa odoberá z fosílnych elektrární ďalšia časť energie. Stále to však nestačí. Švédov tiež znepokojujú stúpajúce ceny za elektrinu. Za megawatt hodinu platia 200 eur.

V snahe znížiť jej spotrebu dochádza k odstávke niektorých fabrík. Papierne v Hallstaviku a Bravikene minulý týždeň odstavili papierenské stroje, pretože elektrina zdražela natoľko, že sa im to neoplatí. Napriek tomu je energie stále nedostatok.

Nevysávajte, lebo budete mrznúť

Vyspelá škandinávska krajina sa musí vracať technologicky desaťročia späť.

Pokrok a moderné výdobytky idú bokom. Švédska štátna televízia SVT dokonca Švédov vyzýva, aby šetrili energiami tam, kde môžu.

„Ako odberateľ môžete prispieť k zníženiu spotreby. Napríklad striedmosťou pri používaní spotrebičov s najväčším odberom, ako sú vysávače. Najmä ráno a večer, kedy sú odbery najväčšie. Zčasti z ekonomických dôvodov a čiastočne kvôli ochrane klímy,“ poúča televízia občanov.

Či návrat k metle Švédov túto zimu zahreje, nevedno. Je však otázne, či budú mať chuť pravidelne sa obmedzovať pri používaní spotrebičov, ktoré ľuďom všade na svete uľahčujú život.


Ďalšie články