Vlhová o majstrovstvách sveta: Idem si pre medaily

Petra Vlhová zlatá strieborná bronzová medaila Petra Vlhová s kompletnou zbierkou medailí na majstrovstvách sveta v alpskom lyžovaní vo švédskom Are. Foto: Martin Baumann/TASR

Petra Vlhová sa predstaví na majstrovstvách sveta v alpskom lyžovaní v piatich individuálnych disciplínach. Obhajovať bude tri medaily, ktoré získala na poslednom šampionáte v roku 2019. Aj napriek silnej a početnej konkurencii má potenciál rozšíriť svoju zbierku cenných kovov.

Majstrovstvá sveta v alpskom lyžovaní odštartujú v pondelok 8. februára a trvať budú až do nedele 21. februára. Medzi elitnými zjazdármi sa predstaví aj slovenská šestica lyžiarov. V ženskej časti budú Slovensko reprezentovať Petra Hromcová a Petra Vlhová, v mužských kategóriach zas Adam Žampa, Andreas Žampa, Martin Bendík a Filip Baláž.

Medzi najväčších favoritov na pódiové úspechy bude bezpochyby patriť Vlhová, aktuálne najlepšia lyžiarka Svetového pohára. Slovenská zjazdárka plánuje odjazdiť päť individuálnych disciplín, v ktorých rozhodne nechce byť len do počtu. „Pôjdem do toho naplno. Ja si idem pre medaily, nejdem na nejaké desiate, dvadsiate pozície. Dám do toho všetko,“ uviedla pre RTVS pred začiatkom šampionátu.

Na posledných majstrovstvách získala tri medaily a svoju zbierku cenných kovov si bude chcieť obohatiť v nasledujúcich disciplínach. Šanca na úspech Vlhovej je veľká najmä v technickejších pretekoch, a to aj napriek početnej konkurencii.

Pondelok 8. februára: alpská kombinácia

Na posledných dvoch majstrovstvách sveta ovládla alpskú kombináciu Švajčiarka Wendy Holdenerová. Zlato zobrala v roku 2019 Petre Vlhovej a v roku 2017 krajanke Michelle Gisinovej. V tejto disciplíne zabojovala aj na olympijských hrách v roku 2018, kde získala bronzovú medailu. Holdenerová má však problém pretaviť prvenstvá zo šampionátov do výsledkovej listiny Svetového pohára. Posledné individuálne preteky vyhrala pred tromi rokmi, práve v alpskej kombinácii. Aj preto si bude chcieť napraviť chuť po víťazstve práve na majstrovstvách.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová (vľavo) pózuje na pódiu so striebornou medailou v alpskej kombinácii na Majstrovstvách sveta v alpskom lyžovaní vo švédskom Åre 8. februára 2019. Zlato obhájila Švajčiarka Wendy Holdenerová (uprostred), bronz získala Nórka Ragnhild Mowinckelová (vpravo). Foto: TASR/AP

Vlhová získala v tejto disciplíne jednu striebornú medailu a jedno pódium, tretie miesto si pripísala aj v rámci Svetového pohára. Bohatšiu zbierku má súperka Gisinová, ktorá tiež získala na šampionáte jedno striebro, ale na posledných zimných hrách v Pjongčangu sa stala olympijskou víťazkou v alpskom lyžovaní. Taktiež si pripísala dve druhé miesta v pretekoch Svetového pohára.

Tým však zoznam konkurencie nekončí. V predchádzajúcej sezóne sa darilo v tejto disciplíne aj Federice Brignoneovej, Ester Ledeckej či Marte Bassinovej.

Utorok 9. februára: super-G

Úradujúcou majsterkou sveta v superobrovskom slalome je Američanka Mikaela Shiffrinová. Tá si v roku 2019 okrem zlata vybojovala v rovnakej disciplíne aj malý krištáľový glóbus. Naposledy však súťažila v super-G pred rokom v januári.

Americká zjazdárka Mikaela Shiffrinová pózuje so zlatou medailou po víťazstve v superobrovskom slalome na Majstrovstvách sveta v alpskom lyžovaní vo švédskom Åre. Foto: TASR/AP

V tejto sezóne kraľuje disciplíne Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová. Z piatich pretekov vyhrala štyri a je na najlepšej ceste za ziskom malého krištáľového glóbusu. Svoju doterajšiu vynikajúcu bezchybnú jazdu by mohla zavŕšiť ziskom zlata na majstrovstvách.

O medailu bude mať záujem aj Ester Ledecká, ktorá vyhrala super-G na olympiáde v Pjongčangu. Zabúdať netreba ani na Švajčiarku Corinne Suterovú, ktorá má jednu bronzovú medailu z majstrovstiev, jeden krištáľový glóbus a v aktuálnom ročníku figuruje v superobrovskom slalome na druhom mieste.

Petra Vlhová začala v tejto disciplíne pretekať len pred rokom, spomedzi konkurencie má menšie skúsenosti. Pomôcť by jej mohlo jej premiérove pódium v super-G, druhé miesto, ktorým si udržala celkové prvenstvo v Svetovom pohári a pozitívne sa ním naladila na majstrovstvá sveta.

Utorok 16. februára: paralelný obrovský slalom

V paralelnom slalome bude Petra Vlhová patriť medzi najväčšie favoritky na víťazstvo. V tejto sezóne Svetového pohára sa konali len jedny preteky, ktoré vyhrala práve slovenská lyžiarka. V minulom ročníku si dokonca odniesla malý krištáľový glóbus za technickú disciplínu, v ktorej nenašla premožiteľku.

Paralelný slalom absolvujú zjazdárky prvýkrát na majstrovstvách sveta. Práve náročnosť a rozmanitosť tejto disciplíny otvára šancu na pódium aj menej favorizovaným zjazdárkam. O dobrý výsledok proti Vlhovej určite zabojujú Federica Brignoneová, Marta Bassinová či Mikaela Shiffrinová.

Petra Vlhová (vpravo) sa teší po výhre nad Američankou Paulou Moltzanovou (vľavo) vo finále paralelného obrovského slalomu Svetového pohára v rakúskom stredisku Lech-Zürs. Foto: Martin Baumann/TASR

Štvrtok 18. februára: obrovský slalom

Petra Vlhová je poslednou majsterkou sveta v obrovskom slalome z roku 2019. Zlato premiérovo získala, keď dokázala poraziť Nemku Viktoriu Rebensburgerovú aj Mikaelu Shiffrinovú. V tejto sezóne sa v porovnaní s predchádzajúcimi v obráku jemne trápi. V šiestich pretekoch sa umiestnila dvakrát na pódiu, vždy na treťom mieste a v hodnotení disciplíny jej patrí siedme miesto. Rebríčku dominuje Marta Bassinová, úspešná je aj Francúzska Tessa Worleyová a Michelle Gisinová.

Zo štartujúcich zjazdárok zažila najväčší úspech v obrovskom slalome na majstrovstvách Mikaela Shiffrinová, ktorá získala striebro a bronz. Svoju medailovú zbierku by si určite rada rozšírila o chýbajúce zlato. Vlhová má aj napriek menej úspešným tohtoročným jazdám v obráku všetky predpoklady na obhajobu prvenstva či zisku pódia. Ohrozovať ju budú okrem Shiffrinovej Worleyová, Gissinová a Bassinová.

Majsterka sveta Petra Vlhová. Foto: Martin Baumann/TASR

Sobota 20. februára: slalom

Najväčšou hviezdou slalomu bude na majstrovstvách sveta tradične Mikaela Shiffrinová. Ako jediná zjazdárka ťahá sériu štyroch výhier v rade, keď v priebehu ôsmich rokov nenašla premožiteľku.

V súboji o zlato ju vyzve jednotka slalomu, ale aj celkového poradia, Petra Vlhová. V aktuálnej sezóne obhajuje malý krištáľový glóbus, z piatich pretekov vyhrala tri a ani raz sa neumiestnila mimo najlepšiu päťku. Okúsila už aj medailový úspech, keď si na poslednom šampionáte vybojovala bronzovú medailu.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová (vpravo) získala bronzovú medailu v slalome na Majstrovstvách sveta vo švédskom Åre. Zlato si vybojovala Američanka Mikaela Shiffrinová (uprostred) a striebro Švédka Anna Swennová Larssonová (vľavo). Foto: Martin Baumann/TASR

Narušiť majstrovskú víťaznú jazdu Američanky nebude jednoduché. Shiffrinová aj po takmer ročnej prestávke dokázala dosiahnuť vynikajúce výsledky, keď sa v piatich slalomoch sezóny umiestnila na prvom, druhom, treťom, štvrtom a piatom mieste. Cielene zatiaľ vynecháva rýchlostné disciplíny, aby mala priestor a čas detailne zapracovať na tých technických.

Pódium si určite pokúsia nárokovať aj Katharina Liensbergerová, Michelle Gisinová alebo Wendy Holdenerová.


Ďalšie články