Vzťahovo: Krajina vzťahov plná príbehov, zábavy aj nových príležitostí

ZUZ(36of45)-2 Denisa a Miroslav Zlevskí. Foto: Zuzana Zuzáková

Človek je tvor spoločenský a pokiaľ nestroskotá na opustenom ostrove, jeho život je plný vzťahov. Nikto sa nevyhne interakciám s ľuďmi okolo seba, hoci v čase pandémie sú sčasti obmedzené. Otázkou ostáva kvalita a intenzita týchto vzťahov. Práve so zámerom prispieť k tomu, aby medziľudské vzťahy boli naplnené zmyslom, vznikol pred štyrmi rokmi projekt Vzťahovo.sk. 

Autormi projektu sú manželia Denisa a Miroslav Zlevskí, pričom spolupracujú aj s externými odborníkmi z oblasti psychológie, financií i pedagogiky. 

„Posledných sedem rokov sa v rámci svojej psychologickej praxe venujem aj manželskému poradenstvu. Vidím veľa príležitostí pre pomoc párom, no, žiaľ, aj stále nedostatočný počet kolegov, ktorí sa danej problematike venujú,” vysvetľuje pôvod myšlienky projektu Denisa Zlevská a pokračuje: „S manželom sme vnímali, že na Slovensku chýba portál s praktickými a ucelenými informáciami k téme partnerských a rodinných vzťahov, ktorý by ponúkal praktické podnety, ako ich rozvíjať v každodennom živote. Chceli sme podať vedecké psychologické poznatky tak, aby boli pre ľudí aplikovateľné do praktického života, preto na našej stránke nájdete veľa hier, cvičení i koučovacích otázok.”

Zahraj sa, zohraj sa

Webový portál Vzťahovo.sk sa snaží prinášať užitočné informácie o tom, ako budovať vzťahy spôsobom, ktorý bude viesť k radosti a spokojnosti. Jedinečnou súčasťou projektu je partnerská komunikačná hra Duet, ktorá sa stretla s veľkým záujmom manželských párov. Doteraz si ju zakúpilo vyše 4000 párov. Vyšla už aj jej rozšírená verzia Duet 2, ktorá má hravou formou prispieť ku vzájomnému prehĺbeniu poznania sa partnerov aj rozvoju siedmich najdôležitejších partnerských zručností. Jej bonusom je, že partneri sa dozvedia, akú rolu vo vzťahu zastávajú.

„V tejto hre nájdete hádanky a akčné úlohy. Hádanky však nie sú otázky, na ktoré máte odpovedať o sebe, ale o tom druhom. Aby sa vám ich podarilo uhádnuť, musíte akoby vojsť do krajiny toho druhého a premýšľať o ňom, jeho potrebách, názoroch, snoch,” objasňuje Zlevská. “V tom tkvie podstata tejto hry, ktorej heslo je Zahraj sa, zohraj sa. Je príležitosťou prehĺbenia vzájomného poznania sa partnerov,” dodáva.

Vzťahovo ponúka tipy a inšpirácie zo života vzťahov pre každodenný život. Predstavuje sedem základných zručností, ktoré je potrebné rozvíjať pre dobro vzťahov – komunikácia, poznanie partnera, sebariadenie, riešenie konfliktov, sex a romantika, každodenný život a zvládanie stresu. Prečítať si tu môžete blogy na tému manželstva i rodiny. Pribudol aj vzťahovácky podcast.

Národný týždeň manželstva a Vzťahovo

Aktéri projektu Vzťahovo prispievajú aj k programu Národného týždňa manželstva, ktorý sa tento rok uskutoční už od zajtrajšieho pondelka, v dňoch od 8. do 14. februára, jeho téma je Bezpečne v manželstve

„Už niekoľko rokov sme sledovali kampane Národného týždňa manželstva a rozmýšľali sme o tom, ako sa pripojiť formou, ktorá by bola zaujímavá aj zábavná. Keď sme vytvorili hru Duet, ponúkli sme ju organizátorom a viedlo to k začiatku našej spolupráce,” opisuje začiatky angažovania sa v tejto národnej iniciatíve Denisa Zlevská. 

Na tento ročník Národného týždňa manželstva pripravila Denisa na každý deň krátky tematický podcast, ktorý si budete môcť vypočuť aj u nás na stránke Štandardu. Autorka pozýva manželov venovať sedem minút svojho času rozvoju ich partnerského vzťahu. 

Podcasty budú ladené k téme Národného týždňa manželstva a predstavia rôzne nebezpečenstvá, nástrahy, ktoré číhajú na manželov na ich spoločnej ceste. K nim autorka ponúkne aj riešenia a tipy, ako týmto nástrahám čeliť a spoločne ich v manželstve zdolať. Počas nasledujúceho týždňa teda môžete počúvať každý deň nový vzťahovácky podcast alebo si prečítať texty jednotlivých inšpirácií na webovej stránke denníka Štandard.


Ďalšie články