Matovič: Na Slovensku možno budeme vyrábať vakcíny, ale nie sami pre seba

premiér Igor Matoviè Igor Matovič. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Predseda vlády je spokojný so schválením covid automatu, ale neprijíma ho s nadšením. Označuje ho za prostriedok predvídateľnosti. Nevylučuje výrobu vakcín na Slovensku, pričom ako prvý menoval ruský Sputnik. Očakáva, že do leta bude môcť byť zaočkovaný každý, kto bude chcieť.

Predseda vlády Igor Matovič ocenil piatkové prijatie covid automatu ako nástroja predvídateľnosti. Reagoval tak na výhradu, že opatrenia proti pandémii sa prijímajú neskoro a informuje sa o nich na tlačových konferenciách či sociálnych sieťach. Podľa neho vo viacerých krajinách sa v médiách skloňuje, že opatrenia sa prijímajú „na poslednú chvíľu“. „Som rád, že sme to konečne porodili. Budeme dopredu vedieť, čo nás čaká, je tam pätnásť odborníkov podpísaných,“ povedal o automate. Je to niečo, „po čom všetci volali.“

Matovič reagoval na otázku ohľadom jeho cesty do Paríža, čo bola jedna z príčin, prečo nebol prítomný na tohtotýždňových rokovaniach vlády. Vedením piatkového rokovania vlády bol podľa neho legitímne poverený minister financií Eduard Heger. Obhajoval sa, že nezúčastniť sa na posledných rokovaniach bolo dobré rozhodnutie.

https://standard.sk/podcast/co-robil-matovic-v-parizi/

Dal však za pravdu výroku ministra práce Milana Krajniaka, ktorý na margo posledného rokovania vlády povedal, že išlo o „blázinec a chaos“. Vyslovil sa na adresu koaličných partnerov, pričom osobitne spomenul SaS. Okrem naliehania na otvorenie obchodov kritizoval SaS za rozdielny postoj ministra hospodárstva Richarda Sulíka a ministra školstva Branislava Gröhlinga k otváraniu škôl.

Na adresu koaličných strán povedal: „Vždy sú zodpovední všetci štyria koaliční partneri“. Na tlačovky s nedobrými správami však podľa neho nechcú ostatní chodiť, pretože im ide o percentá preferencií voličov. „Je to taký populizmus v praxi,“ dodal.

Napriek nízkemu hodnoteniu popularity je spokojný

Matovič reagoval na prieskum verejnej mienky, v ktorom ho respondenti ohodnotili známkou „dostatočný“. „Skoro som prepadol,“ povedal a neskôr dodal, že „po tých desiatich mesiacoch sa čudujem, že som tam nemal šestku“.

„Podstatná časť ľudí nás volí na základe boja proti korupcii,“ vyjadril sa Matovič na margo jeho preferencií. „Nie je to radosť,“ poznamenal o svojej funkcii. „Dostal som do vienka najhoršiu krízu od druhej svetovej vojny, ale stále tomu verím, že sa koalícia zapíše ako najlepšia vláda.“

Na referendum spustené opozičnými stranami Hlas a Smer reagoval krátko: „Nepredpokladám, že sa nájde 50 percent ľudí, ktorí chcú návrat mafie k moci.“

Neskoré opatrenia proti britskej mutácii koronavírusu

Podľa najnovších opatrení stačí v niektorých prípadoch na preukázanie negativity test starý 21 dní. „Ideme už len podľa toho, ako rozhodli odborníci,“ argumentoval Matovič po prijatí covid automatu a dodal, že on sám by bol opatrnejší.

Matovič varoval pred nebezpečenstvom britskej mutácie nového koronavírusu, ktorá má významný podiel na aktuálnej situácii. Opatrenia chcel pre jej výskyt sprísňovať už skôr.

Podľa vlastných slov sa niekoľkokrát snažil presadiť skoršie termíny zmien v protipandemických opatreniach, ale po odmietnutí troch kôl plošného testovania si tu podľa neho „teraz užívame Sulíkov raj“. Na adresu predsedu SaS poznamenal: „Ospravedlňujem sa z tohto miesta, že som kolegu Sulíka nazval idiotom, ale vedel som, čo príde.“

Vakcíny sa možno budú vyrábať na Slovensku

K údajnému vyhadzovaniu šiestej dávky z jednej ampulky vakcíny či k chýbajúcim injekčným striekačkám sa Matovič opakovane vyjadril slovným spojením „zlyhanie jednotlivca“, keďže podľa neho „každá nemocnica mala dostatok injekčných striekačiek, [len] jedna sa našla, ktorá nemala“.

Na margo ruskej vakcíny a jej možného nákupu sa pôvodne vyjadrovať nechcel a zvolil strohý komentár: „Vážne veci sa dejú.“ Neskôr sa však preriekol, keď povedal, že možná výroba vakcín na Slovensku súvisí s požiadavkami výrobcu vakcíny Sputnik V. „Sme v rokovaniach aj s Modernou, aj Pfizerom/BioNTechom,“ uviedol v súvislosti s výrobou vakcín iných značiek, ale podotkol, že si ich „nebudeme vyrábať sami pre seba“.

Čo sa týka boja vlády proti dezinformáciám, povedal, že „sociálne médiá dali moc mnohým ľudom, ktorí si vymýšľajú“ a je teda ťažšie proti nim bojovať. Optimistickejší bol premiér v prípade očkovacieho plánu. Podľa momentálnych podmienok môže byť v júli „zaočkovaný každý, kto chce“, neskorší termín je september. Podotkol, že situácia sa zmenila a namiesto 60 percent zaočkovaných je pre kolektívnu imunitu nutných aspoň 80 percent.

Lipšic má byť „šťukou v rybníku“

V prípade voľby špeciálneho prokurátora, ktorým sa stal exminister Daniel Lipšic, Matovič priznal, že v rámci užšieho kruhu výberu v poslaneckom klube OĽaNO bol okrem neho ešte Peter Kysel, avšak po štyriapolhodinovej diskusii prevažnú dôveru získal Lipšic.

Vyjadril sa k pochybnostiam ohľadom nezávislosti exministra: „V tomto to bude mať Daniel Lipšic ťažké, ja od neho čakám nezávislosť a politiku padni komu padni.“ Odmietol opozičné tvrdenia o úprave zákona pre Lipšica (lex Lipšic) a poznamenal, že „cieľom koaličných poslancov bolo, aby sme umožnili vbehnúť šťuke do rybníka“.

Ľudí v súčasnej prokuratúre prirovnal k „pokojne plávajúcim kaprom“, v ktorom symbolom zmeny bude práve „šťuka medzi kaprami“.

K udalosti, keď v minulosti novozvolený špeciálny prokurátor spôsobil smrť chodca, Matovič vyhlásil, že by bolo „absurdné, aby sme spájali jedno s druhým“.


Ďalšie články