Samosprávy si lámu hlavy, ako otvoriť školy. Rozhodnutie vlády nestačí

prázdna trieda riadite¾ka Zlatica Halajová zatvorená základná škola ZŠ Juh Riaditeľka Základnej školy na sídlisku Juh vo Vranove nad Topľou Zlatica Halajová v prázdnej triede zatvorenej školy. Foto: Roman Hanc/TASR

Škôlky, prvý stupeň základných škôl a posledné ročníky stredných škôl sa môžu od pondelka otvoriť. Okrem ôsmich okresov vyfarbených na čierno. Viacero samospráv váha, či tak spraví. Pokyny od vlády prišli na poslednú chvíľu. Čaká sa tiež na výsledok testovania.

Minister školstva Branislav Gröhling v rámci tlačovej konferencie 3. februára ohlásil návrat detí do škôl od pondelka 8. februára. Oznámil to po tom, čo minister zdravotníctva Marek Krajčí zmenil fungovanie covid automatu.

Prechod z čiernej do bordovej zóny bol upravený tak, aby sa deťom umožnil nástup do škôl čo najskôr. Za vzdelanie ako prioritu sa po boku ministra školstva postavila aj vicepremiérka Veronika Remišová.

Školy a školské zariadenia dostali od vlády zelenú

Viaceré školy sa od pondelka 8. februára môžu otvoriť. Podmienky upravilo aj piatkové uznesenie vlády. Podľa neho sa školy nemôžu otvoriť len v označených čiernych okresoch. Ide o okresy Partizánske, Šaľa, Zlaté Moravce, Revúca, Rožňava, Bánovce nad Bebravou, Hlohovec, Trnava a Žiar nad Hronom.

Zelenú na otvorenie dostala väčšina materských, základných, stredných a špeciálnych škôl na Slovensku podľa vyhlášky, ktorá konkretizuje ročníky. To isté platí pre súvisiace školské zariadenia ako internáty či umelecké školy a školské kluby detí.

Napriek tomu sa od pondelka na Slovensku neotvoria všetky prevádzky, ktorým to bolo umožnené. Jednotlivé samosprávy sa rozhodli pre individuálny prístup.

Žilina otvorí pravdepodobne až v utorok

„Plošné testovanie sme pripravovali z presvedčenia, že sa podarí uskutočniť návrat detí do škôl, aj vzhľadom k epidemickej situácii v rámci mesta. Momentálne je však stále platné rozhodnutie ministra školstva z 8. januára, ktorým prerušuje vyučovanie ZŠ [základných škôl] a činnosť MŠ [materských škôl]. O novom rozhodnutí dnes rokuje vláda, ale aktuálne nevieme povedať, s akým výsledkom a musíme rešpektovať existujúce rozhodnutie,“ povedal Fiabáne ešte pred piatkovým rokovaním vlády.

Podotkol, že ak vláda uznesením povolí návrat detí do škôl, mesto je aj so školami pripravené. „Avšak z dôvodov zabezpečenia školského stravovania, organizácie vyučovania, záväzného stanoviska a korektnej informovanosti voči rodičom, zamestnancom školstva a verejnosti vieme tak spraviť až od utorka (9. 2.). Riaditelia potrebujú čas, aby dokázali otvorenie škôl zorganizovať v zmysle všetkých platných protiepidemických nariadení,“ vysvetlil žilinský primátor a dodal, že bližšie informácie poskytne samospráva v pondelok.

Na Zemplíne beží víkendové testovanie

„Pre zabezpečenie bezproblémového testovania rodičov a zamestnancov škôl mesto Michalovce, ako zriaďovateľ školských zariadení, zabezpečilo možnosť testovania mimo stálych mobilných odberných miest aj na ďalších odberných miestach,“ uvádza radnica. Otvorené budú v sobotu 6. februára od 8.00 h do 16.00 h na šiestich základných školách s pričlenením ostatných škôl podľa zverejneného harmonogramu.

Mesto Vranov nad Topľou počas víkendu ponúka možnosť testovania antigénovým testom pre zamestnancov MŠ a zákonných zástupcov detí, ktoré ich navštevujú, v mobilnom odbernom mieste zriadenom v budove mestského úradu podľa stanoveného rozpisu. Pre zamestnancov ZŠ a rodičov detí budú zriadené prevažne na základných školách.

Humenné otvorí počas soboty a nedele 7. februára päť mestských odberových miest. „Dovedna bude na území mesta k dispozícii 11 odberových miest. V porovnaní s uplynulým víkendom pribudlo jedno odberové miesto,“ uviedli pre TASR predstavitelia mesta s tým, že dôvodom testovania je aj otvorenie MŠ, nástup žiakov prvého stupňa ZŠ a končiacich ročníkov stredných škôl (SŠ).

Mesto Veľké Kapušany otváranie jaslí, škôl a školských zariadení odkladá na 15. februára. Ako uvádza na svojej webovskej stránke, rozhodli sa tak na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Michalovciach a po konzultácii s riaditeľkami jednotlivých inštitúcií.

Senec a Bratislava berú situáciu do vlastných rúk

Primátor Senca Dušan Badinský upozornil, že ešte ani v piatok popoludní nemali samosprávy žiadne uznesenie vlády, ktoré im prikazuje, určuje alebo odporúča skríningovo testovať a otvárať školy a škôlky od pondelka.

„Existuje len medializované vystúpenie ministra školstva, že na vláde sa dohodli,“ uviedol na sociálnej sieti Badinský. V meste Senec definitívne rozhodnú o otvorení jednotlivých škôl a škôlok v pondelok 8. februára po zhodnotení situácie na základe víkendového testovania a po konzultácii s regionálnym úradom verejného zdravotníctva.

Bratislavský Ružinov tento pondelok svoje základné školy neotvorí. Starosta Martin Chren poukazuje na súčasnú situáciu, ktorá je horšia ako v čase zatvárania škôl. Vyzýva však všetkých, najmä rodičov, aby sa cez víkend prišli otestovať na ochorenie COVID-19, aby mestská časť mohla poznať reálny stav. Na základe neho sa môže prípadne rozhodnúť o individuálnom otváraní škôl od utorka 9. fabruára.

Aj najväčšia bratislavská mestská časť Petržalka informuje, že základné a materské školy budú otvorené najskôr v utorok. Závisieť to bude od výsledkov víkendového testovania. „V pondelok bude fungovať MŠ Bzovícka 6, ktorej prevádzka ostáva nemenná. Je určená pre umiestnenie detí zákonných zástupcov pracujúcich v kritickej infraštruktúre,“ informuje samospráva na sociálnej sieti.

(tasr, min)


Ďalšie články